Beton-oversvømmet boremaskine forsinker tysk tunnel i tre år
Hastighedsopgraderingen på en af Europas vigtigste banestrækninger bliver forsinket i tre år. Det har Deutsche Bahn meldt ud onsdag.
Årsagen er ulykken, der 12. august 2017 ramte byggeriet af en jernbanetunnel nær byen Rastatt vest for Stuttgart i det sydlige Tyskland.
Læs også: Tysk tunnelboremaskine druknet i 10.500 m3 beton efter uheld
Her var et entreprenørkonsortium i gang med at bore to 4,3 km lange tunneller, så højhastighedstog kunne drøne under Rastatts hastighedsbegrænsende banegård og videre mod Gotthard Basistunnellen. Strækningen er ligeledes en del af godskorridoren Rotterdam og Genoa, hvor der dagligt kørte op mod 200 godstog.
Men 12. august strømmede der pludselig vand og jord ind i det østlige tunnelrør på det punkt, hvor tunnellen var tættest på jordoverfladen. Indstrømningen fik jorden over tunnellen til at kollapse, og de skinner, der lå over den nye tunnel, hang pludselig fritsvævende i luften på en længere strækning. Togtrafikken blev stoppet med det samme, men da strækningen dagligt blev brugt af omkring 30.000 passagerer og mange godstog medførte det store forstyrrelser og omkostningstunge omveje. For at sikre, at der ikke skete endnu større sætningsskader valgte Deutsche Bahn og entreprenørkonsortiet at pumpe tunnellen - inklusiv den 134 mio. kr. dyre tunnelboremaskine - fuld af beton.
51 dages lukning kostede 15 mia. kr
Derefter blev der kørt jord på det sætningsramte område og støbt 120 meter lange og én meter tykke betonplader ovenpå begge tunnelrør, så sporene kunne reetableres. Allerede 2. oktober var togtrafikken derfor i gang i igen. Men de samfundsøkonomiske omkostninger ved forsinkelserne løb ifølge en analyse fra de tyske banegodsoperatørers forening Netzwerk Europäischer Eisenbahnen (NEE) alligevel op i omkring 15 mia. kr.
Ulykken stoppede også den anden tunnelboremaskine i det vestlige rør, og siden har Deutsche Bahn og entreprenørkonsortiet undersøgt, hvordan de kunne komme videre med byggeriet. I februar sidste år gik entreprenøren i gang med at fjerne betonproppen, og i onsdags fremlagde Deutsche Bahn så planen for det videre byggeri.
Læs også: 160 meter beton-prop: Tyskere støbte tunnelboremaskine fast for at redde tunnel
Flytter 700 meter jernbane midlertidigt
Ifølge pressemeddelelsen fra Deutsche Bahn, skal den uskadede vestlige tunnel bores færdig med den tunnelboremaskine, der stadig står i tunnellen. Noget sværere bliver det med den uheldsramte østlige tunnel. Her har man undersøgt 14 forskellige løsninger og endt med at vælge én, der kræver, at den nuværende banes to spor, der går henover tunnellen, midlertidigt flyttes mod vest på en 700 meter lang strækning.
Derefter skal resten af tunnellen anlægges i et op til 17 meter dybt trug, som man udgraver oppefra. Den uheldsramte del af tunnellen - og tunnelboremaskinen - skal derefter fjernes, og cut-and-cover-tunnellen og den borede tunnel forbindes.
Alt arbejdet vil blive overvåget med et omfattende sensornetværk for at mindske risikoen for nye uheld. Under forberedelserne er der desuden taget omkring 1.000 jordprøver fra 70 borehuller omkring ulykkesstedet, så man kender undergrundens beskaffenhed i endnu større detaljer end før ulykken.
Seks års arbejde venter
Deutsche Bahn regner med at kunne gå i gang med tunnelarbejdet i 2021. Hvis myndighederne giver de nødvendige tilladelser, kan de første tog rulle gennem tunnellerne i 2025 - tre år senere end oprindeligt planlagt.
Hvad forsinkelsen kommer til at koste og hvem der skal betale er lige som årsagen til, at vand og mudder kunne strømme ind, stadig ikke kendt. Ifølge tv- og radiostationen SWR er parterne stadig i gang med at forhandle om skyldsspørgsmål og økonomi - og en afklaring på disse punkter forventes først i midten af 2021.
