Dannelsen af en fast overflade på Mars foregik lynhurtigt, fremgår det af en videnskabelig artikel i Nature.
Forfatterne bag artiklen er forskere på Center for Stjerne- og Planetdannelse på Statens Naturhistoriske Museum, der er en del af Københavns Universitet, under ledelse af Martin Bizzarro.
Med assistance fra kolleger i udlandet har forskergruppen fundet og analyseret syv korn af silikatmineralet zirkon i NWA 7034 meteoritten, der blev fundet i Sahara i 2011, og som stammer fra Mars.
Det ældste af de syv zirkonkorn har en alder 4.476 millioner år, det yngste en alder på 4.430 millioner år - med en usikkerhed på en million år.
Da de første faste objekter - i form af såkaldte calcium-aluminium-rige inklusioner eller CAI - i den gassky, som senere blev til hele Solsystemet, blev dannet for 4.567 millioner år siden, betyder det, at zirkon er opstået på Mars i løbet af 90 millioner år. Det er overraskende kort tid.
En planets dannelse
Før zirkon kan dannes på skorpen, skal planeten nemlig gennemløbe en rækker faser, som er illustreret i figuren nedenfor.
Det helt afgørende er, at det betyder, at Mars må være overgået fra en smeltet magma-ocean fase til en fast planet på kun omkring 10 millioner år. Tidligere har man formodet, at denne proces ville have taget omkring 100 millioner år.
Den hurtige afkøling må have betydet, at varme meget let har kunnet afgives til rummet, og atmosfæren på Mars derfor må have været meget tynd.
I en kommentar i Nature skriver Linda T. Elkins-Tanton fra Arizona State University i USA, at da Jorden omkring 100 millioner år efter dannelsen af CAI formodes at have gennemgået en magma-ocean fase efter kollision med en protoplanet på størrelse med Mars, som gav anledning til dannelsen af Månen, som har konsekvensen været været, at betingelser for liv opstod tidligere på Mars end på Jorden.
Om livet så rent faktisk opstod, det vides ikke endnu.
»Opdagelsen har i øvrigt stor betydning for dannelsen af klippeplaneter helt generelt,« bemærker Linda T. Elkins-Tanton.
Heldigt fund
Det er heldigt, at NWA 7034 blev fundet på Jorden. Overfladen på Mars er nemlig blevet omformet via vulkanisme gennem planetens historie.
»Derfor vil resterne af den oprindelige skorpe, hvis den overhovedet er bevaret, findes dybt under overfladen eller eventuelt i meget dybe kratere, « skriver forskerne fra Center for Stjerne- og Planetdannelse afslutningsvis i artiklen i Nature.
