Betalingsstandsning hos spansk energigigant kan ramme store danske byggeprojekter

Alvorlige økonomiske problemer hos den spanske energigigant Abengoa kan få konsekvenser på danske byggepladser. Den 27. november gik Abengoa i betalingsstandsning, og herhjemme har et af Abengoas datterselskaber, Instalaciones Inabensa, vundet store installationskontrakter på byggerier som Niels Bohr Bygningen og Nyt Hospital Herlev.

På begge projekter er projektledelsen opmærksom på det spanske moderselskabs økonomiske problemer, men kan endnu ikke sige, hvad konsekvenserne vil være, hvis Abengoa ikke får en økonomisk redningsplan på plads.

»Det er jo moderselskabet og ikke det firma, der arbejder for os, som har økonomiske problemer. Men vi er ved at afklare, hvad det eventuelt kan have af betydning for os,« siger projektdirektør Jan Quitzau Rasmussen fra Bygningsstyrelsen, som opfører Niels Bohr Bygningen.

Byggeriet af Niels Bohr Bygningen er godt i gang, så Inabensa er begyndt at at udføre det 202 millioner kroner dyre arbejde med at installere vvs og ventilationssystemerne. Ifølge udbudsdokumenterne forventes Inabensas kontrakt at skulle udføres frem til efteråret 2016. Ifølge Jan Quitzau Rasmussen arbejder Inabensa som forventet, og Bygningsstyrelsen har ikke indikationer på, at der skulle være problemer med kontrakten. Alligevel er Bygningsstyrelsen nu ved at tjekke kontraktens detaljer.

»Der er jo altid klausuler i kontrakten, for det tilfælde at en entreprenør ikke kan opfylde en kontrakt, men spørgsmålet er, om de vil være tilstrækkeligt dækkende i det faktiske forløb. Det er vi nu ved at afklare,« siger Jan Quitzau Rasmussen.

Læs også: Rambøll vandt konkurrence om Niels Bohr Science Park

På Nyt Hospital Herlev, hvor Inabensa også har vundet kontrakterne på vvs, ventilation og el, er byggeriet ikke gået i gang endnu. Byggeriet af hospitalets råhus begynder i 2016, og der er derfor længe til, at installationsarbejderne skal i gang. Derfor gør de økonomiske problemer i det spanske moderselskab ikke projektdirektør Connie Barfod særlig nervøs.

»Vi regner med, at Inabensa opfylder kontrakten med os. Indtil videre har moderselskabet fået fire måneder til at genskabe kapitalen, så vi arbejder videre, som om intet var hændt, og det gør Inabensa Danmark også,« fortæller hun.

»Og hvis det skulle vise sig, at moderselskabet ikke kan genskabe kapitalen, så har vi tid til at reagere på det.«