Besparelser truer fødevaresikkerhed

Han er fortørnet over, at regeringen lige nu er ved at skære kraftigt i de to instanser, der sørger for Danmarks høje fødevaresikkerhed. Mens fødevarestyrelsen foretager kontrol i danske levnedsmiddelvirksomheder, er det Danmarks Fødevareforskning, der beskytter forbrugerne mod farlige tilsætningsstoffer.

En ny rapport lægger op til en ny struktur i Fødevarestyrelsen, der giver en årlig besparelse på 31 millioner. Samtidig skal der ryddes op i Danmarks Fødevareforskning efter et økonomikaos med et underskud på 33 millioner. Et internt referat, som Politiken er kommet i besiddelse af, lægger op til at fyre hver sjette medarbejder.

»Vi er over smertegrænsen nu. Danmark har i mange år været i front på fødevareområdet. Men lige nu er regeringen ved at bombe os tilbage til stenalderen. Vi er ved at nå dertil, hvor vi som fødevareeksperter ikke kan stå inde for fødevaresikkerheden her i landet, siger Jeffrey Hoorfar.

Begge instanser hører under den nye Familie- og Forbrugerminister Lars Barfoed. Han var i går i åbent samråd i Folketinget, hvor spareplanerne mødte stor utilfredshed fra oppositionspartierne.

Lars Barfoed garanterede, at strukturændringerne i Fødevarestyrelsen ikke vil gå ud over antallet af kontrolprøver eller kvaliteten af dem. Hvordan det økonomiske kaos i Danmarks Fødevareforskning skal løses, vil Lars Barfoed først tage stilling til, når revisionsfirmaet PriceWaterhouse har kulegravet økonomien.

«Der vil ikke ske besparelser eller fyringer, før problemet er analyseret til bunds. Det, vi ved nu, er, at Danmarks Fødevareforskning har brugt for mange penge. Når vi så har skaffet os overblik over situationen, skal vi finde en økonomisk og faglig forsvarlig løsning, sagde Lars Barfoed under samrådet.