Beslagforhandler: Solcelleanlæg kan bryde normen og alligevel være sikre nok

Ja, trænormen bliver brudt næsten hver gang, der bliver monteret solcellepaneler på danske hustage, men nej, det betyder ikke nødvendigvis, at der kommer skader, eller at panelerne kan rives af under en storm.

Sådan lyder det fra Hilti, der blandt andet forhandler beslag til solceller.

»Det er umuligt at overholde trænormen, men det betyder ikke, at de løsninger, der bliver lavet, er usikre. Jeg ser ikke noget problem i at udføre monteringen på den måde, som vi anbefaler,« erklærer David Ørbæk, der er ingeniør i Hilti Danmarks tekniske afdeling.

Hiltis anbefalinger går blandt andet på, at man hæfter beslagene fast i spær med 8 mm-skruer, selv om trænormen siger, at den bredeste skrue, man må skrue i et typisk dansk 45 mm spær, er på 4,5 mm. Hvis du borer for, må du dog anvende en skruestørrelse, der svarer til en sjettedel af spærbredden - altså 7,5 mm.

For begge bredder kræver det dog, at skruen er placeret lige i midten af spæret, og det er i praksis umuligt at tjekke på fibercementtage, hvor man ikke flytter pladerne under monteringen. Beslaget til tegltage kræver derimod, at man fjerner teglstenen, mens beslaget monteres, og derfor er det lettere at tjekke.

Hilti: Lægternes styrke undervurderes

Kritikere mener, at håndværkerne både er for dårlige til at tjekke, hvor de skruer beslagene fast, og om underlaget - spær og lægter - er i god nok stand til at klare både det tryk og det træk, der vil komme, når solcellepanelerne placeres på taget. Men Hilti mener, at kritikerne undervurderer tagkonstruktionernes styrke.

»Vi har lavet ti belastningstest, hvor vi har boret beslagene fast i yderpositioner på spæret. Alle test pegede i samme retning: at ét stk. 8 mm skrue sædvanligvis vil have en udtræksbæreevne i størrelsesordenen 3 kN - altså langt over den bæreevne, som selve beslaget er designet til, nemlig omkring 1 kN,« siger David Ørbæk.

Med andre ord er fastgørelsen med en enkelt skrue i et spær tilstrækkeligt til overholde kravene til beslagenes udtræksbæreevne.

Energistyrelsen vil tjekke overdimensionering

David Ørbæk medgiver beredvilligt, at testene ikke har det statistiske grundlag for fastlæggelse af bæreevner, men mener, at resultaterne gør det rimeligt at undersøge, om der bør laves en undtagelse til trænormens generelle regel for kantafstande ved fastgørelse af solceller.

»I dag er der et gab imellem det, som man gør, og det, som trænormen foreskriver. Mit indtryk er, at håndværkerne gerne vil gøre det rigtigt, men de er meget forvirrede. Derfor bør man overveje at revurdere trænormen eller komme med nogle anvisninger til eller vejledninger i, hvordan montagen udføres,« siger han.

De spørgsmål vil Energistyrelsen gerne kigge på, siger chefkonsulent Charlotte Micheelsen:

»Vi vil gerne se på om, der er problemer på solcelleområdet, og hvad omfanget eventuelt måtte være. Derfor prøver vi at komme hele vejen rundt om problemstillingerne. Hvis der er nogen, der mener, at trænormen fører til overdimensionering, vil vi naturligvis gerne bede Dansk Standard se på dette, for byggeriet skal være sikkert, men vi skal ikke bruge unødvendige ressourcer.«

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Normerne er jo ikke lavet for sjov. Det er jo også længe siden vi har haft en ordentlig storm. Men mon ikke David Ørbæk vil holde lav profil efter den næste store storm. Forhåbentlig uden dødsflad pga. flyvende solcellepaneler, eller overbelastede tage!! Vi har desværre set for tit, at konstruktioner ikke bliver lavet efter regler og foreskrifter.

 • 0
 • 0

Vi har desværre set for tit, at konstruktioner ikke bliver lavet efter regler og foreskrifter.

Eller, som f.eks alle landbrugets lader: At de er lavet efter regler og foreskrifter og alligevel braser sammen.

 • 0
 • 0

[quote] Vi har desværre set for tit, at konstruktioner ikke bliver lavet efter regler og foreskrifter.

Eller, som f.eks alle landbrugets lader: At de er lavet efter regler og foreskrifter og alligevel braser sammen.[/quote]

Så hjælper det næppe at gøre mindre end reglerne foreskriver.

 • 0
 • 0

Nu ved jeg ikke så meget om byggeri, men enten er der en fejl her, eller også er mine spær langt fra typiske og mine lægter lavet af spær-træ :)

Hvis dit hus er et ældre et af slagsen, kan spærene sagtens være meget tykkere. Idag er standard tykkelse på spærtræ / konstruktionstømmer 45 mm.

 • 0
 • 0

Jeg har med interesse læst David Ørbæks udtagelser om fastgørelse af solceller. Det er godt at der er nogle der udfordre teorien op mod den praktiske verden. Hilti har foretaget test af trækstyrken og konstaterede at det svage led er selve beslaget. Derfor er det ikke sagligt hvad Lars Bekker skriver i hans indlæg. Det er nødvendigt at der findes en løsning på opsætningen af panelerne da solenergi er kommet for at blive. I stedet for at kritisere, hjælp til med en løsning.

 • 0
 • 0

Nu ved jeg ikke så meget om byggeri, men enten er der en fejl her, eller også er mine spær langt fra typiske og mine lægter lavet af spær-træ :)

Det er bredden på spærret de angiver.

Mit hus er fra '72, der er spærbredden 63mm - vores tilbygning fra '78 har en spærbredde på 45mm.

 • 0
 • 0

Vores hus er fra 1928, fra "før man kunne regne"...bare for at sætte lidt i perspektiv: Spær er håndtilhuggede, dimension ca. 100 x 160 mm. Der er ikke brugt søm, derimod sammentapning og træpløkker. Etageadskildelse bæres af tømmer, ca. 180 x 240 mm. Solidt og tungt. Lyddæmpning mellem stue og første sal med forskalningsbrædder i to lag, derimellem ca. 80 mm. såkaldt indstik (tørret ler). Har dog ingen planer om solfangere ...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten