Bedre koordination og økonomi i klimatilpasningen, mere cirkulær økonomi i vandsektoren, især på spildevandsområdet og bedre beskyttelse af drikkevandet.
De ønsker er fælles for de fire centrale aktører, som WaterTech op til valgdagen har spurgt om, hvad de nye ministre på vandområdet bør prioritere.
DTU, KL, Danva og Dansk Miljøteknologi har lavet en top 3 hver, og selv om der er forskelle, er der også mange gengangere. Det handler især om bedre koordinering og finansiering, og mere helhedstænkning – inden for både klima, drikkevand og spildevand.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) tager udgangspunkt i sin nye sektorudviklingsrapport 'Lad vand og data strømme' – med undertitlen: ’Den danske vandsektor står over for et valg. Surfe på den digitale bølge. Eller lade sig oversvømme af den’.
Professor ved DTU Miljø Karsten Arnbjerg-Nielsen opsummerer problemområderne som:
»De tværgående emner her er: Et bedre økosystem – tværgående aktiviteter på tværs af aktørgrupper. Digitalisering. Rammer for deling og brug af data. Uddannelse. Og entrepreneurship,« fremhæver Karsten Arnbjerg-Nielsen.
DTU-professoren tilføjer, at skybrud, stigende vandstande og oversvømmelser er problemer, der er for komplekse til, at enkelte aktører kan løse dem. Sammen med tre andre forskere efterlyser han i et debatindlæg i Altinget en organisation for klimatilpasning.
Kommunernes Landsforening (KL) er inde på nogle af de samme tanker.
»Love og regler, der skal sikre klimatilpasningen mod oversvømmelser fra skybrud, hav, vandløb og grundvand, er ikke koordineret,« påpeger direktør Laila Kildesgaard fra KL.
KL ønsker også, at forsyningsselskaberne igen skal kunne betale 100 procent for de tiltag, som skal sikre borgerne mod skybrud – den såkaldte medfinansieringsordning, der blev sløjfet i 2016.
»Statens evaluering af ordningen viste, at de projekter, der blev skabt i den periode, kun kostede en fjerdedel af de traditionelle rørløsninger. Det svarer til en samfundsmæssig besparelse på 3,3 milliarder kroner,« fremhæver Laila Kildesgaard.
Denne artikel er forkortet og kan læses i fuld længde på WaterTech. Her kan du blandt andet læse mere om DTU og KL – og hvad Danva og Dansk Miljøteknologi har i top-3.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard