

Verdens behov for metaller og sjældne jordarter er inde i en markant stigning drevet af omstillingen til vedvarende energi. Her skal der nemlig bruges masser af kobolt, kobber, lithium, cadmium, indium og sjældne jordarter som for eksempel scandium.
Metallerne er kernekomponenter i alt fra vindmøllers magneter, katalysatorer, solceller og elektroderne i brændselsceller.
I et nyt studie har en gruppe af internationale forskere opstillet en række anbefalinger til, hvordan en øget efterspørgsel på disse metaller kan ske bedst muligt ud fra en række sociale, økonomiske og miljømæssige hensyn.
Studiet “Sustainable minerals and metals for a low-carbon future” er blevet offentliggjort i Science.
Udfordringen med mange af de metaller, der skal bruges i den grønne omstilling, er, at de ofte befinder sig i lande med meget dårlig ledelse, både lokalt og nationalt. Ofte bliver metallerne udvundet i et miljø, hvor arbejderne udsættes for et ekstremt usundt arbejdsmiljø, og hvor der sjældent tages hensyn til den omliggende natur og miljøet generelt.
Læs også: Sjældne jordarter kan blive nyt våben i handelskrig
Benjamin K. Sovacool, professor i energipolitik ved University of Sussex, siger i forbindelse med offentliggørelse af studiet:
»Minedrift og metaludvinding er det skjulte fundament for overgangen til et samfund med lav CO2-emission. Men det er alt for beskidt, farligt og skadeligt at fortsætte på den nuværende bane.«
Forskerne har også fokus på, at en stor del af mineralerne, der skal bruges til at udvinde de dyrebare metaller, ofte er koncentreret i få lande. Det kan føre til markeder, der fungerer dårligt, og sociale konflikter.
Antallet af VE-anlæg stiger voldsomt frem mod 2050
At der er virkelig brug for meget nyt metal, viser forventningerne til væksten for alle de mange VE-anlæg.
Tidligere forskning har udregnet, at mængden af elbiler vil stige fra cirka 1,2 mio. i 2015 til 965 mio. i 2050.
Tilsvarende vil mængden af batterilagre stige fra 0,5 Gwh til 12.380 GWh, og antallet af installeret solceller vil stige fra 223 GW til mere end 7.100 GW på verdensplan.
Læs også: Japan har fundet et enormt lager af sjældne metaller til havs
I et andet studie, som forskerne henviser til, er det blevet estimeret, at efterspørgslen på materialer til batterier vil stige med 87.000 procent frem mod 2060. De tilsvarende tal for vindkraft er 1.000 procent og 3.000 procent for solceller.
Derfor overvejer forskerne også, om havbunden, eller ligefrem himmelrummet, skal tages i brug for at finde de nødvendige metaller.
Men også når det gælder havbunden, skal det gøres med hensyntagen til miljøet.
Det har været fremme i årtier, at havbunden visse steder, blandt andet i den såkaldte Clarion-Clipperton Zone i Stillehavet, indeholder store mængder af mineraler, men også et sårbart dyreliv.
Læs også: Nu går jagten ind på asteroiderne
I forbindelse med studiet kommer forskerne med en række anbefalinger. Det drejer sig blandt andet om bedre international koordinering af aftaler for ansvarlig minedrift, sporbarhed for metallerne og mere genbrug.
Eller som professor emeritus Benoit Nemery fra Center for Miljø og Sundhed på universitetet i Leuven siger:
»Lad os ikke opnå en fremtid med lav CO2-udledning på bekostning af minearbejdere og folkesundhed.«
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
host!:men der jo vitterligt ingen vigtige knappe materialer som vindindustrien, solindustrien eller batteriindustrien ikke kan undvære
https://www.rt.com/business/476110-apple-tesla-congo-child-labor/?fbclid=IwAR354IlL42ii2W6TSYUaFNhbHqJ6nzt-qymQTDq4vJoF6woOfuhATrQdj9cMore than half of the world’s cobalt is produced in the DRC. The mineral is an essential part of lithium batteries which are used in almost all of the companies’ products.
Global demand for cobalt is expected to increase at 7 percent to 13 percent annually over the next decade, a study by the European Commission shows.
More than 40 million people have been estimated to be captive in modern slavery, which includes forced labor and forced marriage, according to Walk Free and the International Labour Organization
Supplerende oplysninger:
https://www.forbes.com/sites/isabeltogoh/2019/12/17/apple-and-tesla-among-tech-giants-being-sued-over-the-deaths-and-injuries-of-child-cobalt-miners-in-drc/?fbclid=IwAR0DtjgEjm7n_E5zehS22s5h9BVIP7-Bvl4W45rPphQfHUbPboXEQNe20f4Lithium-ion batteries effectively power the modern world with the lightweight, rechargeable units, forming a key part of smartphones, laptops and electric cars. But they require cobalt to manufacture, a mineral that is particularly abundant in the DRC, which produces 60% of the mineral that ends up in the world’s electronic goods. Campaign groups and consumers have successfully put pressure on diamond and gold miners to clean up their supply chains, but cobalt, which has been dubbed the “blood diamond of batteries,” is still often dug by hand in dangerous conditions in the DRC, one of the world’s poorest countries despite its mineral wealth
Bizart at nogen stemmer et indlæg ned som blot forklarer det indlysende.
Jeg har intet imod hverken Bjørn Godske eller Jesper Løvendahl, men der jo vitterligt ingen vigtige knappe materialer som vindindustrien, solindustrien eller batteriindustrien ikke kan undvære.
Og det er jo helt indlysende at gas og olieboringer samt kulminer hiver langt mere op af jorden end der skal bruges til vedvarende energi.
Sågar fossil energiinfrastrukturen skal bruge langt flere resourcer fra miner end en vedvarende energiinfrastruktur. USA har fx pt. 1.7 mill. olie og gas brønde. Det antal er alene større end det antal store landmøller, der skal til for at levere al energi som menneskeheden forbruger idag. Læg så kraftværker, pipelines, raffinaderier osv. til og det bliver temmeligt klart at fossil energiinfrastruktur skal bruge flere materialer fra miner.
Iøvrigt kan fossil energi teknologi til forskel fra vedvarende energi og batterier absolut ikke klare sig uden knappe og strategiske resourcer.
Jesper Løvendahl
Der findes ikke nogen reale begrænsninger på hverken solenergi, vindenergi eller batterier. Der findes ikke nogen knappe uundværlige materialer, hverken for solceller, elektronik, vindmøller eller batterier.
I 2018 stod sol og vind for 7.5% af klodens elektricitetsproduktion, hvis du tænkte dig at vækst i vind og sol energi stoppede, så ville mere end 20% af klodens elektricitet alligevel være produceret af vind og sol om 5 år.
De 20% af det globale energiforbrug du taler om vil kræve at man elektrificerer flere industrielle processer og transport.
Der er 2TWh batterikapacitet på vej og væksten i tilvæksten er meget stor. 2TWh batterikapacitet er nok til at næsten halvdelen af alle nye biler kunne have et 50kWh batteri.
Batteri katoder baseret på LMNO eller LiFePo bruger slet ikke Kobolt.
Mængden af materialer som skal fremskaffes ved minedrift for at overgå til et samfund baseret på vedvarende energi er blot få procent af hvad vi bruger aktuelt. En almindelig bil bruger således mere end sin vægt i brændstof årligt.
Alt metal kan genbruges/bliver genbrugt og kan afleveres til skrothandlere, så spørgsmålet er, om den enkelte skrothanler vil bruge sin tid på at ekspedere private med meget små mængder. Det kommer bla. an på værdien af metallerne en privatperson kommer med.
Blandet metalskrot i containere som fra en kommunal genbrugsstation (køleskabe, vaskemaskiner, cykler, køkkenredskaber, haveredskaber og lign) har de store skrothandlere udstyr (screddere) til at sortere. En scredder knuser/findeler metallerne og jernmetallerne sorteres fra med magnetisme. Andre metaller kan/bliver sorteret på vægtfyldeforskelle. Noget stort jernskrot (bilkarosser og tyndplade) presses i pakker der er velegnede til smeltning i lysbueovne på stålværker og i induktionsovne i jernstøberier. De dansk jernstøberier aftager 50-100.000 ton stålskrot årligt. Det metalskrot der ikke genbruges i Danmark eksporteres.
Vedvarende energi er nok en falsk varebetegnelse. Jeg vil foretrække at kalde det ustabil energi. Den mest stabile og bedst leverende af disse energityper er globalt set vandkraft. Sol og vind leverer i dag mellem 1 og 1,5% af det globale forbrug. Det globale energiforbrug er stigende. Derfor vil man nok ikke komme op på 20% sol og vind om 40- 50 år. Tallet kan meget let blive lavere hvis udbuddet af sjældne jordarter og cobolt bliver mindre eller dyrere. Blandt andet derfor er det nødvendigt at udbygge med traditionel kernekraft og i særdeleshed thoriumbaceret MSRB hvis vi skal af med en stor del af kul og olieforbruget.
lærebogen indeholder heldigvis en fin ordliste:Det må så være jordskorpen du taler om her og ikke hele jorden?
, hvoraf svaret klart fremgår.
Den præcise værdi er iøvrigt opgivet til 7,5% - og af mine noter fremgår, at en anden underviser (professor Ove Hoff fra DTH, som DTU dengang hed) har oplyst værdien til 8,13%...ganske overraskende nøjagtighed, synes man!? ;)
Citat: kommunen understregede nemlig, at jeg IKKE selv må aflevere til en metal-handler. Citat slut. Det kan de ikke forbyde dig. De digter og tror du hopper på det de siger. Har du det skriftligt for man oplever oftere og oftere at kommuner fortæller folk ting, der ikke er rigtige. Om det er p.g.a. dumhed eller et forsøg på at snyde folk ved jeg ikke. Det sidste jeg har stødt på, er at de fortalte en bygherre at hvis han byggede et hus i et fjernvarmeområde, så skulle han betale fastafgift til værket uanset om han ville have fjernvarme eller ej. I varmeforsyningslovens tilslutningsbekendgørelsen står der på side 24 at hvis man i sin byggeansøgning gør opmærksom på at man bygger lavenergihus, så har man et retskrav på at blive fri for fjernvarme. vh mogens
Såvidt jeg erindrer min barnelærdom, er Al klodens 3. mest udbredte grundstof - kun overgået af oxygen og silicium(?
Det må så være jordskorpen du taler om her og ikke hele jorden?
Det er ikke umuligt for danske virksomheder at få lov til at starte en mine op. Medarbejderne i det Grønlandske selvstyre skal nok hjælpe til, skulle I have brug for en hånd til at få ansøgt om et tilladelse.
Tror desværre det er rent økonomisk en dårlig forretning for danske virksomheder, medmindre vores politikere begynder at se det som en god samfundsøkonomisk forretning at sikre produktion af forskellige essentielle grundstoffer.
Problemet er ikke så meget at mine alle disse mineraler, problemet er at raffinere dem, hvor man har haft et styre i Kina som netop så det som en god samfundsøkonomisk forretning at sætte sig på markedet og forsyningskæden og dermed har investeret meget i dette.
Skulle der være virksomheder som kan se en fordel i at gå sammen og drive en mine i Grønland, så skal I bare gå ind på denne hjemmeside:https://govmin.gl/Hvis man vil se hvad Grønland har at byde på, så kan man kigge på denne side:http://maps.greenmin.gl/geusmap/?mapname=greenland_portal&lang=en#baslay=baseMapGl&optlay=&extent=-178489.33332818482,7479931.920317237,-70607.88981475207,7555196.083643406&layers=northpole_graticule,grl_lokaliteter,mineral_occurrencesHvor en masse af den kendte geologiske viden er blevet samlet.
Det er ikke umuligt for danske virksomheder at få lov til at starte en mine op. Medarbejderne i det Grønlandske selvstyre skal nok hjælpe til, skulle I have brug for en hånd til at få ansøgt om et tilladelse.
F.eks Aluminium er forbruget i 2017 ca. 60.000 forventet i 2050 er det ca. 5583, hvor kommer den ekstreme nøjagtighed fra??. Procentregning: her skal man være opmærksom på, at procenttallet er 100 for uforandret forbrug, under 100 for mindre forbrug og større end 100 for stigende forbrug. Procentangivelser med tre betydende cifre giver heller ingen mening.
Hvorledes blev den kritiske problematik om de sjældne varer "kobolt, kobber, lithium, cadmium, indium og sjældne jordarter som for eksempel scandium" pludseligt til en diskussion om aluminium - som findes i overflod og produceres på almindelig industriel vis?
Ok nu tager udvinding af aluminium en hel del energi så genbrug af det er selvfølgelig vigtigt.
Men disse "sjældne" jordarter kræver endnu mere energi at udvinde og raffinere og skaber ret meget forurening grundet det typisk meget lave indhold og dermed store mængder materialer der skal mines og forarbejdes. Så de er endnu vigtigere at genbruge, men tvivler på de bliver det i stort omfang?
Kina har hovedsageligt sat sig på udvinding og produktion af disse. Det kan Kina grundet lave energipriser og ikke mindst slap miljø regulering:
https://www.bbc.com/future/article/20150402-the-worst-place-on-earth
Det er faktisk mere fatalt end vi render og tror samt artiklen giver et billede af. Fordi det er ikke kun kompakte elbilmotorer og vindmølle generatorer, fladskærme, solceller mm. At disse grundstoffer bliver brugt. De er fuldstændigt essentielle for vores forsvar, da der nærmest ikke findes et missil, jetfly mm. Hvor disse grundstoffer ikke bliver brugt.
godt spørgsmål!: Såvidt jeg erindrer min barnelærdom, er Al klodens 3. mest udbredte grundstof - kun overgået af oxygen og silicium(?). 'Den Store Danske' skriver:...til en diskussion om aluminium - som findes i overflod og produceres på almindelig industriel vis?
http://denstoredanske.dk/It,_teknik_og_naturvidenskab/Kemi/Grundstoffer/aluminiumStørstedelen af verdens aluminium fås fra bjergarten bauxit (45-68 % Al2O3) og i mindre grad fra magmatiske forekomster, fx nefelinsyenit. Andre potentielle muligheder for aluminiumbrydning er anorthosit og kaolin, hvilket giver aluminiumresurser nok til hundredvis af år frem
baseret på thorium, der findes i rigelige mængder udbredt over hele kloden og er let at bryde.
men at betegne fx. en elbil som et 'VE-anlæg' virker nok en anelse søgt? ;)Vedvarende Energi-installationer/anlæg kan evt. forkortes til VE-anlæg...
Aluminium kan separeres ud ved brug af "Eddy currents" dvs et elektrisk felt som genererer et magnetfelt i ledere såsom aluminium. se f.eks. https://youtu.be/K2KKmh-CYTg Næste problem er så at skelne de mange forskellige legeringer som aluminium forkommer i
Hvorledes blev den kritiske problematik om de sjældne varer "kobolt, kobber, lithium, cadmium, indium og sjældne jordarter som for eksempel scandium" pludseligt til en diskussion om aluminium - som findes i overflod og produceres på almindelig industriel vis?
Du må gerne aflevere det til en skrothandler, men det er ikke alle skrothandlere der gider købe fra private.
Det metal, som kommunen indsamler bliver sendt til en genvindingsvirksomhed, hvor det bliver nogenlunde grovsorteret, så aluminium bliver sorteret fra, evt sammen med andre letmetaller eller nogle andre typer ikke-magnetiske produkter. Hvordan det bliver behandlet afhænger af virksomhedens faciliteter og hvad der kan betale sig.
Typisk vil "dårligt" aluminiumsskrot (fx dine kattebakker) blive genanvendt til støbt aluminium (da man her typisk kan tolerere større forurening og legeringsmetaller i produktionen). En udfordring i fremtiden bliver nok at efterspørgslen på støbt aluminium kommer til at falde markant, når vi går over til elbiler.
Har selv afleveret alu-gryder, aludåser(uden pant) og alubakker i sække. Intet problem. Defekte alustiger, -stillads mm. heller intet problem. Alufælge heller ikke. Plast, træ og bakkelit skal dog fjernes fra dem. De vejes på særlige vægte hos skrothandleren.Der er massevis af skrothandlere som tager imod aluminium, så hvordan kan de det hvis man ikke må give dem det?
Så Alu-bakkerne fylder stadig op i min kælder - kommunen understregede nemlig, at jeg IKKE selv må aflevere til en metal-handler :(
Hvorfor i alverden må du ikke dét?
Der er massevis af skrothandlere som tager imod aluminium, så hvordan kan de det hvis man ikke må give dem det?
Hvor jeg bor blandes Jern og Aluminium sammen på genbrugsstationerne.
Hos metal/skrothandlerne der modtager containerne med metal, der sorterer de metallerne med forskellige metoder, feks. Udnytter man at jern er magnetisk hvor aluminium ikke er. Man kan også med røngten spektrometre hurtigt vurderer sammensætningen og hvilke metal legeringer der er tale om.
Hvorfor har danske virksomheder ikke oprette mineselskaber i Grønland? Der er masser af metaller og sjældne jordarter. Arbejdsforhold og lovgivningen ligger tæt op af de danske. Det er releativt nemt at få en udnyttelsetilladels, og man skal kun betale for myndighedernes sagsbehandling for at få en tilladelse/godkendelse.
Desværre træerne vokser ikke ind i himlen.... Man skal selv stå for (og betale for), at opbygge alt den nødvendige indfrastruktur der skal til for at kunne drive minen, herunder havn, lufthavn og veje.
Hvad med genbrug af Aluminium, som jo også er en vigtig og kostbar ressource? Hvor jeg bor blandes Jern og Aluminium sammen på genbrugsstationerne. Jeg spurgte så skriftligt, hvad jeg bedst gør med de ca. 10 kg alubakker (renslikkede af kattene) jeg har samlet sammen i løbet af de seneste par år. "Aflevér det i kommunens container til metalskrot" (beskidt jern m.m.) Så Alu-bakkerne fylder stadig op i min kælder - kommunen understregede nemlig, at jeg IKKE selv må aflevere til en metal-handler :( Nogen gode ideer???
De allerbedste hilsener
Vedvarende Energi-installationer/anlæg kan evt. forkortes til VE-anlæg...
De allerbedste hilsener