Bertel Haarder: Regeringens modstand mod nordiske byggeregler er meningsløs

12. juni 2018 kl. 11:598
Bertel Haarder: Regeringens modstand mod nordiske byggeregler er meningsløs
Illustration: Lizette Kabré.
Som det eneste land i Norden bakker Danmark ikke op om at harmonisere de nordiske byggeregler, fordi Danmark satser på EU-harmonisering. Meningsløst argument, mener Bertel Haarder, der er medlem af Nordisk Råds Grænsehindringsråd
Artiklen er ældre end 30 dage

De nordiske lande er blevet enige om at arbejde på at harmonisere landenes bygningsreglementer og -standarder for at gøre byggeri billigere i Norden. Men Danmark ville som det eneste land ikke skrive under på hensigtserklæringen.

»Danmark er ikke med i den fælles erklæring om harmonisering af byggeregler og standarder i Norden, fordi Danmark på byggevareområdet følger et EU-spor med fokus på EU-harmonisering af standarder. Det betyder dog ikke, at Danmark ikke bakker op om det nordiske samarbejde. Senere på året er Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen for eksempel vært ved et møde for de nordiske byggemyndigheder i København, som har til formål at udveksle erfaringer, videndele og at drøfte aktuelle problemstillinger på byggeområdet i nordisk regi. Der kan også være tilfælde, hvor et nordisk samarbejde vil kunne supplere eller fremme harmonisering på europæisk plan,« begrundede transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) i en e-mail til Ingeniøren.

Læs også: Nordiske lande – minus Danmark – vil ensarte regler for at få billigere byggeri

Haarder: Giver ingen mening

Men den begrundelse har Bertel Haarder (V), som regeringen har udpeget til at sidde i Nordisk Råds Grænsehindringsråd, svært ved at forstå.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Svaret er meningsløst. Der er ingen modstrid mellem nordisk og europæisk samarbejde. Alt foregår jo inden for EU-rammen. Men de fem nordiske lande skal ikke vente på 27 vidt forskellige EU-lande. Vi skal gå foran, hvorefter EU måske senere overtager det, vi er blevet enige om. Det er derfor, vi har et Grænsehindringsråd,« skriver han til Ingeniøren.

S undrer sig over enegang

Også hos Socialdemokratiet bliver der rystet på hovedet.

»Det er et besynderligt at lade os stå alene. Hvis regeringen har ret i sin argumentation om, at det er bedre at følge et EU-spor i stedet, så burde hverken Sverige eller Finland jo være med i erklæringen. Men det er de,« siger Annette Lind (S), der ligesom Bertel Haarder er medlem af Nordisk Råd – og beredskabsordfører i det danske Folketing.

Læs også: LK taber klagesag: Skole må gerne kræve europæiske stikdåser

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Derfor beskæftiger jeg mig meget med det danske bygningsreglement, og det undrer mig, at regeringen nu nærmest laver endnu en ny grænsehindring. Det er jo ellers det, som vi i Danmark tidligere er blevet enige om at fjerne,« siger hun.

Folketinget kræver svar fra minister

Bertel Haarder har allerede stillet et officielt spørgsmål til Ole Birk Olesen om, hvorfor regeringen ikke tilslutter sig erklæringen:

»Det er helt i tråd med de nordiske statsministres erklærede mål om, at Norden skal være den mest integrerede region i verden med deraf følgende konkurrencekraft og lavere priser og omkostninger. Det kan undre, at ministeren end ikke sender en embedsmand til mødet, men det vigtigste er, at Danmark i et og alt tilslutter sig vedtagelsen, uanset at ministeren ved udeblivelsen har afskåret sig fra indflydelse på vedtagelsen. Det fremgår af vedtagelsen, at målet er at skabe »verdens mest integrerede region for byggeri« – helt i tråd med regeringernes fælles mål. Som det danske medlem af de nordiske regeringers nye Grænsehindringsråd ser spørgeren sig nødsaget til at kritisere sin egen regerings minister, når der handles (eller ikke handles) imod regeringens fastlagte linje.«

Annette Lind er også på vej med flere spørgsmål.

Ifølge den svenske byggeriminister, Peter Eriksson, handler den danske regerings modstand primært om frygt for at fællesnordiske byggeregler kan gå ud over eksporten af byggevarer til lande som Tyskland og Holland.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
13. juni 2018 kl. 10:19

Materialevalg og klimaafhængige detaljer der påvirker indeklima og holdbarhed. Forskelligheden er ikke blot fra land til land, men også indenfor landene. En dansk standard er sikkert ikke nok, der er stor forskel på Sydjylland og Nordsjælland.

7
12. juni 2018 kl. 23:34

Lige præcis det lokale vejr har minimal indflydelse på placering af toilettet, dørbredder og hældningen på ramper, som af forunderlige årsager er forskellige fra land til land. Fair nok at klimaskærm og bærende konstruktion skal tilpasses vejr og vind, det er klart nok, men antallet af stikkontakter pr. Værelse kunne nok godt harmoniseres.

6
12. juni 2018 kl. 19:46

Der må i alle fald være store forskelle i kravene afhængigt af det regionale klima. Fra Nordnorge til det sydlige Italien er det næppe økonomisk eller smart at bygge på samme måde.

5
12. juni 2018 kl. 13:47

Oplever man i Skåne mon problemer med de fælles nordiske regler?

Eller Bergen for den sags skyld.

Men måske der har stået nogen på sidelinjen og ment det er en dårlig ide med fællesnordiske regler, for tænk hvis det så også betød fælles nordiske regler for energirammeberegning - det ville jo slet ikke harmonere med den perverterede danske måde at udregne tingene på.

3
12. juni 2018 kl. 13:43

Fx.:

Aktiv dødshjælp Imunterapi til scleroseramte Cannabis m.m.

Så hvorfor ikke osse her ?

4
12. juni 2018 kl. 13:44

“Så burde det også besluttes at vi skal have et fælles klima. Nå ikke?”

Oplever man i Skåne mon problemer med de fælles nordiske regler?

1
12. juni 2018 kl. 13:08

Det vil aldrig hindre eksport at få fælles standard med Sverige og Norge ! Snarere tvært imod .

Nogen gange må man undres over ministres beslutninger