Bertel Haarder: Regeringens modstand mod nordiske byggeregler er meningsløs
De nordiske lande er blevet enige om at arbejde på at harmonisere landenes bygningsreglementer og -standarder for at gøre byggeri billigere i Norden. Men Danmark ville som det eneste land ikke skrive under på hensigtserklæringen.
»Danmark er ikke med i den fælles erklæring om harmonisering af byggeregler og standarder i Norden, fordi Danmark på byggevareområdet følger et EU-spor med fokus på EU-harmonisering af standarder. Det betyder dog ikke, at Danmark ikke bakker op om det nordiske samarbejde. Senere på året er Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen for eksempel vært ved et møde for de nordiske byggemyndigheder i København, som har til formål at udveksle erfaringer, videndele og at drøfte aktuelle problemstillinger på byggeområdet i nordisk regi. Der kan også være tilfælde, hvor et nordisk samarbejde vil kunne supplere eller fremme harmonisering på europæisk plan,« begrundede transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) i en e-mail til Ingeniøren.
Læs også: Nordiske lande – minus Danmark – vil ensarte regler for at få billigere byggeri
Haarder: Giver ingen mening
Men den begrundelse har Bertel Haarder (V), som regeringen har udpeget til at sidde i Nordisk Råds Grænsehindringsråd, svært ved at forstå.
»Svaret er meningsløst. Der er ingen modstrid mellem nordisk og europæisk samarbejde. Alt foregår jo inden for EU-rammen. Men de fem nordiske lande skal ikke vente på 27 vidt forskellige EU-lande. Vi skal gå foran, hvorefter EU måske senere overtager det, vi er blevet enige om. Det er derfor, vi har et Grænsehindringsråd,« skriver han til Ingeniøren.
S undrer sig over enegang
Også hos Socialdemokratiet bliver der rystet på hovedet.
»Det er et besynderligt at lade os stå alene. Hvis regeringen har ret i sin argumentation om, at det er bedre at følge et EU-spor i stedet, så burde hverken Sverige eller Finland jo være med i erklæringen. Men det er de,« siger Annette Lind (S), der ligesom Bertel Haarder er medlem af Nordisk Råd – og beredskabsordfører i det danske Folketing.
Læs også: LK taber klagesag: Skole må gerne kræve europæiske stikdåser
»Derfor beskæftiger jeg mig meget med det danske bygningsreglement, og det undrer mig, at regeringen nu nærmest laver endnu en ny grænsehindring. Det er jo ellers det, som vi i Danmark tidligere er blevet enige om at fjerne,« siger hun.
Folketinget kræver svar fra minister
Bertel Haarder har allerede stillet et officielt spørgsmål til Ole Birk Olesen om, hvorfor regeringen ikke tilslutter sig erklæringen:
»Det er helt i tråd med de nordiske statsministres erklærede mål om, at Norden skal være den mest integrerede region i verden med deraf følgende konkurrencekraft og lavere priser og omkostninger. Det kan undre, at ministeren end ikke sender en embedsmand til mødet, men det vigtigste er, at Danmark i et og alt tilslutter sig vedtagelsen, uanset at ministeren ved udeblivelsen har afskåret sig fra indflydelse på vedtagelsen. Det fremgår af vedtagelsen, at målet er at skabe »verdens mest integrerede region for byggeri« – helt i tråd med regeringernes fælles mål. Som det danske medlem af de nordiske regeringers nye Grænsehindringsråd ser spørgeren sig nødsaget til at kritisere sin egen regerings minister, når der handles (eller ikke handles) imod regeringens fastlagte linje.«
Annette Lind er også på vej med flere spørgsmål.
Ifølge den svenske byggeriminister, Peter Eriksson, handler den danske regerings modstand primært om frygt for at fællesnordiske byggeregler kan gå ud over eksporten af byggevarer til lande som Tyskland og Holland.
