Berømt rumteleskop kollapset

Illustration: US National Science Foundation (NSF)

Det enorme Arecibo-radioteleskop, der ligger midt i Puerto Ricos jungle og har spillet en vigtig rolle i flere astronomiske opdagelser, kollapsede uventet tirsdag, oplyser agenturet US National Science Foundation (NSF).

Ingen kom til skade, da teleskopets 900 tons tunge ophængte platform styrtede mere end 100 meter og ramte ned i det 305 meter brede spejl. Både spejlet og omkringliggende faciliteter blev skadet under kollapset, der sker blot en uge efter, at NSF lukkede ned for Arecibo-teleskopet.

To ulykker med løsrevne støttekabler i løbet af to måneder havde påført store skader på teleskopet, der indtil for nyligt var verdens største radioteleskop, heriblandt et 30 meter stort hul i spejlet.

»Vi er kede af situationen, men taknemmelige for, at ingen kom til skade,« lyder det fra Sethuraman Panchanathan, der er bestyrelsesmedlem i NSF.

Lokale myndigheder holder i øjeblikket området afspærret, mens ingeniører er i gang med at vurdere stabiliteten af observatoriets andre konstruktioner.

Det undersøges fortsat, hvor platformen styrtede.

De første fund indikerer, at den øverste del af alle teleskopets tre støttetårne brækkede af, og da den 900 tons tunge platform styrtede mod spejlet, rev den støttekablerne med.

Teleskopet var en vigtig del af observatoriet, men ikke det eneste, og der arbejdes i øjeblikket på at få anden videnskabelig og uddannelsesmæssig infrastruktur op at køre igen, oplyser NSF.

Kendt fra James Bond

I august rev et af rumteleskopets understøttende kabler sig løs og ramte ned i det 305 meter brede spejl, hvor det lavede et 30 meter stort hul.

Men det næsten 60 år gamle observatorium stod til at redde, indtil et andet kabel rev sig løs 6. november og skadede nærliggende kabler. Den ulykke satte en stopper for alle redningsplanerne.

Arecibo-observatoriet ligger midt i Puerto Ricos jungle omkring syv kilometer syd-sydvest for byen Arecibo. Det er blandt andet kendt fra James Bond-filmen GoldenEye og filmen Contact med Jodie Foster, der bruger teleskopet til at lede efter liv i universet.

Det enorme radioteleskop har været brugt til at analysere fjerne planeter, opdage potentielt farlige asteroider og af Seti-projektet (Search for Extra-Terrestrial Intelligence) til at lede efter liv ude i universet.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Og ikke et Spejl

Altså det er jo et spejl for lavfrekvente elektromagnetiske bølger. Sådan rent formelt. Reflektion og spejling er det samme (her).

Men det er jo den forudsigelige historie om besparelser, der overgår forventningerne. Først sparer man på vedligeholdelsen, og nu kan man sikert stryge det meste af forskningen helt. Fuldkommen som at man, når man sparer på sundhedsplejen, så kan man også spare på pensionerne.

  • 10
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten