Berlins ufærdige skandalelufthaven i nye problemer: Den er for lille

17. februar 2014 kl. 07:30
Der er ikke plads til alle de 35 millioner årlige passagerer, som ventes til en ny og forsinket lufthavn i Berlin. Løsningen kan være at holde liv i de nuværende lavpristerminaler.
Artiklen er ældre end 30 dage

Byggeriet af den kommende kæmpe-lufthavn i Berlin, Berlin Brandenburg Willy Brandt Airport (BER), er nu løbet ind i endnu en skandale: Lufthavnen er for lille.

Det skriver tyske Berliner-zeitung.de. Lufthavnen, som skulle have været åbnet 30. oktober 2011, står i dag som den største byggeri-skandale i nyere tysk historie, og med en slutpris, der for længst har passeret 35 milliarder kroner, er det en dyr skandale af slagsen.

Nu viser det sig, at projektet trods sin økonomiske størrelse er for lille baseret på den passagerfremgang fra flytrafik, Berlin har oplevet de senere år. Den kommende BER-lufthavn er bygget til godt 27 millioner rejsende på årsbasis, man allerede i dag trækker de to andre lufthavne i byen, Tegel og Schönefeld, 26,3 millioner passagerer ud på startbanerne, skriver Berliner-zeitung.de.

Alternativt skal BER-bygningerne udvides, og der skal bygges flere terminaler. Det kommer til at koste 7,5 milliarder kroner, hvis lufthavnen skal kunne håndtere de forventede 35 millioner passagerer årligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor er der i stedet overvejelser alligevel ikke at lukke Schönefeld-lufthavnen, men bevare dens lavpristerminaler, skriver Jyllands-Posten.

En stribe skandaler

Efter indvielsen af lufthavnen blev udskudt fra 2011, satte berlinerne den nye åbningsdag til den 17. marts 2013, men heller ikke den deadline kunne den nye lufthavns bygherrer overholde. Som situationen er i dag, vil passagererne tidligst kunne indtage de nye bygninger i 2015.

Først var der en lang række fejl konstruktionsfejl i det komplicerede brandsikringssystem, som findes i bygningerne. Efterfølgende rapporter har også fundet hundreder af andre fejl - fra banale revner i gulvfliser til fatale problemer med det netværk, der styrer samtlige lufthavnens lokalområder fra tjek ind-systemer. Tilmed lyset på landingsbanerne har været i problemer.

I foråret 2013 kom det så frem, at selvom dørene på BER-lufthavnen endnu ikke er åbnet, koster den årligt 150 millioner kroner at drive i form af rengøring, belysning og andet. Det er faktisk mere, end den nærliggende Tegel-lufthavn koster normalt. Den sag medførte og stor politisk uro, hvilket den 6. januar 2013 betød et farvel til den tidligere lufthavnschef, Rainer Schwarz.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger