Beredskabsstyrelsen: Kompliceret at slukke silobrande

Amagerværkets silo med 4.000 ton træpiller har brændt siden mandag morgen. Det er en kompliceret opgave at slukke sådan en brand, og der slipper ikke meget ud fra det igangværende slukningsarbejde.

Ingeniøren har talt med Per Teglgaard, sektionschef og underviser for indsatsledelse hos Beredskabsstyrelsen, som også opsamler erfaringer fra slukningsarbejder - og derfor også efter branden i en silo på Avedøreværket i august.

Per Teglgaard fortæller, at slukningsarbejdet afhænger af, hvordan branden udvikler sig i siloen. Det væsentligste er i første omgang at evakuere fra fareområdet.

Træpiller i siloen med rød cirkel om brænder. Det er en tidligere olietank, som nu er til træpiller, og den ligger sammen med en lagerbygning også til træpiller. Illustration: JW Luftfoto/Amagerværket

Hvis silotoppen brænder, skal man sikre sig, at branden ikke breder sig til andre siloer. Her kan man bruge skum til at holde branden under kontrol.

»Man må ikke bruge vand, for så vil træpillerne udvide sig og der kan ske en sprængning af siloen,« forklarer Per Teglgaard.

Læs også: Indsatsleder om brand på Amagerværket: Vi tager det stille og roligt

Under de rigtige omstændigheder kan røggassen antænde, og man kan være nødt til at holde branden under kontrol ved hjælp af skum.

»Det skal være rigtig store mængder skum over lang tid. Man kunne forestille sig, at man holder skumlaget ved lige, mens man tømmer siloen,« siger Per Teglgaard.

Man skal desuden passe på ikke at åbne ind til siloen for at undgå yderligere gennemtræk.

Læs også: Silobrand på Amagerværket opdaget på transportbånd

»En anden mulighed er at bruge inert gas i form af CO2 eller nitrogen, som man gjorde det ved silobranden på Avedøreværket. Men så skal der være et slukningsanlæg tilbygget,« forklarer Per Teglgaard.

I fald man bruger inert gas, har man brug for 5-10 kg gas pr. kubikmeter træpiller pr. time.

Læs også: Entreprenør frikendt: Amagerværket skulle have advaret mod eksplosionsfare

»Hvis det er en brand, der ligger og ulmer inde i siloen, kan man bruge et varmesøgende kamera og være heldig at finde lommen, hvor det brænder,« siger Per Teglgaard.

Træpiller kan selvantænde

I så fald kan man skyde vand ind i siloen, og da vandet er lokalt, kan det bruges til at slukke på den måde. Men det skal målrettes de træpiller, der brænder.

Det er svært at vide, hvor branden præcist er i en silo. En ulmende brand, som den på Amagerværket, kan opstå midt i siloen.

»Hvis de bliver tilført fugt under højt tryk, kan der ske en proces, hvor træpillerne varmer sig op af sig selv og dermed er selvantændende,« siger Per Teglgaard.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Kunne det ikke være en fordel bare at fylde en stor gastank på en lastbil og fylde siloen? Hvor langt væk kan det betale sig at hente gassen, og hvor lang tid tager der før branden er slukket hvis man kan holde siloen fuld af gas?

 • 0
 • 0

Hvad med at Amagerværket selv fremstillede sin inert gas på samme måde som på tankskibe, med et røggasvaske anlæg - det er en grundigt afprøvet teknik. (og så blæse inert gasen ind i siloerne, og holde et sillet O2 level - det er i ikke "rumfarts-videnskab")

 • 0
 • 0

Hvad med at Amagerværket selv fremstillede sin inert gas på samme måde som på tankskibe, med et røggasvaske anlæg - det er en grundigt afprøvet teknik. (og så blæse inert gasen ind i siloerne, og holde et sillet O2 level - det er i ikke "rumfarts-videnskab")

Prøv at regne lidt på tallene fra artiklen af:

4.000 tons træpiller : 0,625 (t/m3) = 6.400 m3 træpiller. De skal tilføres mellem 5 og 10 kg CO2 i TIMEN svarende til 2-3 tankvognstransporter, i timen.

 • 0
 • 0

Jeg ved ikke om Per er blevet fejlciteret, men en røggaseksplosion er selvfølgelig en risiko. Langt værre er det, hvis man får en støveksplosion, som kan være ret voldsom, og knap så synlig, som tøggasserne er det.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten