Beredskabsdirektør: Sådan slukkede vi oliebranden i Fredericia
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Beredskabsdirektør: Sådan slukkede vi oliebranden i Fredericia

Sådan så der ud i Fredericia her til morgen. Nederst til venstre i billedet ses den tank, der først eksploderede og siden kollapsede. Illustration: TV 2 (Still fra video)

Væltede, sammensunkne og tilsodede tanke ligger og står her til formiddag tilbage på et tankanlæg på havnen i Fredericia. Anlægget, der tilhører virksomheden Dangødning, rummer flere store tanke. I går aftes eksploderede en tank, der kunne rumme 10.000 m3 urea ammonium nitrat (UAN), fortæller beredskabsdirektør i Trekant Brand Lars Nordahl Lemvigh.

»Da de første slukningskøretøjer kommer derned, ligger den første tank, der er eksploderet, ude på Strandvejen. Og vi går i gang med slukningsarbejdet inde blandt de andre tanke på området.«

Branden i tankanlægget blev hurtigt så voldsom, at brandfolkene måtte trække sig tilbage. Først efter at have kølet med både skum, vand og havvand fra en slæbebåd blev det muligt at komme tæt nok på til at kunne kvæle flammerne. Illustration: Lars Nordahl Lemvigh

Men en af de andre tanke er blevet beskadiget af den voldsomme eksplosion, og pludselig vælter det ud med palmeolie.

Frygt for yderligere eksplosioner

»Palmeolien står ud i en tyk stråle, og vi bliver bange for, at der kan ske yderligere eksplosioner, eller at de andre tanke skal kollapse. Derfor vælger man at trække styrkerne tilbage og i samråd med politiet evakuere folk i området og stoppe togtrafikken på banen, der løber omtrent 300 meter fra området.«

Branden blusser voldsomt op, så det er kun indsatslederne fra politiet og brandvæsnet, der bevæger sig tæt på, fortæller Lars Nordahl Lemvigh.

»Der går nogle timer, hvor risikoen simpelthen er for stor, og hvor man bare må afvente.«

Derefter beslutter indsatslederen, at man både vil køle med vand og sprøjte skum ind, der kan kvæle flammerne. Problemet er bare, at de normale slukningskøretøjer kun kan sprøjte skummet omkring 65 meter væk. Derfor bliver der tilkaldt såkaldte crashtenders fra nærliggende lufthavne i Skrydstrup, Billund og Tyskland, der kan sprøjte noget længere.

Varmt metal gør 'skum-låg' utæt

Et særligt problem med brande i tanke af metal er, at metalsiderne har en bedre varmeledningsevne og derfor ofte vil være endnu varmere, end væsken i tanken er. Det betyder, at skummet ‘koger’ omkring siderne og derfor har svært ved at slutte tæt.

Kombinationen af vand og skum får imidlertid temperaturen ned i løbet af natten, så brandfolkene igen kan bevæge sig tæt på tankanlægget. Fra søsiden hjælper en slæbebåd med en vandkanon, og ud på morgenen kan brandfolkene med termisk måleudstyr konstatere, at der ikke længere er risiko for, at de tilbageværende tanke kan eksplodere, og evakueringen ophævedes derfor kl. 8 i morges.

Nu går brandfolkene rundt og efterslukker, og der venter et stort arbejde med såvel oprydning som opklaring af brandårsagen, fortæller Lars Nordahl Lemvigh.

»Vi skal have brandteknikerne ind for at finde brandårsagen. Vi kender den i hvert fald ikke på nuværende tidspunkt.«

To personer har været indlagt til observation efter branden, men ingen er kommet alvorligt til skade.

I skumslukningsmidlerne er der tilsat miljøfarlige og persistente polyfluoralkylstoffer (PFAS), så området og Lillebælt er udsat for en alvorlig forurening. Da lagrene synes tømt, idet der var behov for midler fra Tyskland, kan der være brugt de ældre midler med PFOS og andre C8-PFAS. De lokale myndigheder er forhåbentlig igang med at undersøge?

  • 1
  • 6

Min første indskydelse var, om der kunne have været en ansamling af brandbare gasser i tanken. Men der er tidligere sket hændelser, hvor indtørret urea ammonium nitrat er blevet ustabilt og derefter har detoneret, typisk i en pumpe. Se eksempelvis en safety alert fra det engelske HSE "Explosion in a urea ammonium nitrate (UAN) fertiliser transfer pump" http://www.hse.gov.uk/comah/alerts/ureaamm....
Men hvorfor palmeolien antænder er mystisk.

  • 2
  • 1

Ja brandslukningsmidlerne forurener - skulle man alternativt "bare" lade branden gå ud af sig selv?

  • 7
  • 3