Benzindreven drone skal udforske Nordgrønland
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Benzindreven drone skal udforske Nordgrønland

Den syner ikke af meget, men dens data om klimaforandringerne kan have en betragtelig betydning. Illustration: Aarhus Universitet

Villum Research Station ved Station Nord i Grønland har været lidt af et internationalt tilløbsstykke siden indvielsen for to år siden. Flere tusinde overnatninger har været booket på forskningsstationen.

Her har forskere i arktiske forhold fra hele verden benyttet sig af faciliteterne højt mod nord, der består af state-of-the-art laboratorier og udstyr.

Læs også: Amerikanske droner skal indsamle vandprøver og miljø-dna

Men nu får den teknologiske infrastruktur et ekstra nøk opad, når Aarhus Universitet modtager den første drone, der skal til Grønland for at undersøge indlandsisen, og give videnskaben adgang til nye måder at skabe overblik over klimaforandringernes betydning.

»Det er en topmoderne og avanceret drone, der nu bliver en del af de forskningsfaciliteter, som Aarhus Universitet råder over i Højarktis. Vigtigst har den en række instrumenter, der er udviklet til at modstå de ekstreme kuldegrader,« siger Henrik Skov, der er leder for forskningsstationen og professor ved Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet.

»Den første drone her bliver et værdifuldt redskab for en lang række videnskabelige projekter, og vil indgå i fremtidige videnskabelige studier af isen på og omkring Grønland,« siger Henrik Skov.

Moderne teknologi over Polarcirklen

Med etableringen af Villum Research Station i 2015 har danske og internationale forskere fået optimale muligheder for at studere de meget omfattende klima ændringer og hvordan det påvirker klima, flora og fauna.

Villum Fonden har spillet en afgørende rolle for tilblivelsen af Villum Research Station og har i alt doneret 70,5 millioner kroner til etablering af bygninger, laboratorier og feltmateriale og avancerede topmoderne instrumenter, der blandt andet omfatter mobile laboratorier, droner og landbaserede fjernsensorer.

Drone-systemet har en vægt på omtrent 25 kg og et vingefang på 3,3 meter Illustration: Århus Universitet

Selve arbejdet med dronen er foregået i samarbejde mellem Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet, DTU-Space og flere private firmaer. Modellen med de mange samarbejdende aktører glæder dekan Niels Chr. Nielsen, Science and Technology på Aarhus Universitet:

»Det er et rigtig godt eksempel på, hvordan en forskningsbevilling også bliver til vidensopbygning for det private erhvervsliv, « siger han.

Læs også: Beredskabsstyrelsen vil sætte droner ind ved katastrofer

Satser på længere rækkevidde

Dronen, der præsenteres officielt mandag den 13. marts i Odense, er den første af sin art, og er netop færdigtestet og klar til at blive sendt afsted til forskningsstationen.

Drone-systemet har en vægt på omtrent 25 kg og et vingefang på 3,3 meter. Den kan bære cirka fem kilo videnskabeligt udstyr, er benzindreven med almindelig 98 oktan og har kostet i omegnen af fem millioner kroner med videnskabeligt udstyr, automatisk pilot og avanceret kommunikationsudstyr.

I modsætning til batteridrevne droner er rækkevidden af denne drone langt større, oplyser Aarhus Universitet.

Dronen vil blive brugt til at måle is- og sne-egenskaber omkring Station Nord med høj geografisk opløsning. I alt skal tre droner af denne art bygges og testes i det danske samarbejde, for at indgå i den tekniske infrastruktur på Villum Research Station.