Bendt Bendtsen taber arenasag på gulvet

Selvom Erhvervs- og Bolig-styrelsen har lovet at fremlægge konklusionen på den igangværende voldgiftssag, kommer hele sandheden om kollapset i Siemens Arena måske aldrig frem. Myndighederne kan nemlig ikke forlange at se oplysningerne fra en voldgift. Dermed er det alene op til de involverede virksomheder at afgøre, hvilke dele af sandheden, der tåler dagens lys. Byggeriets minister vil ikke gribe ind.

»Jeg vil opfordre alle parter til at fremlægge de relevante tekniske data og oplysninger om kollapset,« siger økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) til Ingeniøren.

Til gengæld forholder han sig ikke til det krav om en uvildig, offentlig undersøgelse, som brede dele af byggeriet gennem den seneste uge har fremsat. Dermed forpasser ministeren chancen for at sikre offentligheden den fulde sandhed om kollapset i Ballerup - i takt med at oprydningen skrider frem.

Myndighederne har intet krav på oplysninger

I stedet er opklaringsarbejdet overladt til den syns- og skønssag, som de involverede parter selv har iværksat - en privat ret, der ikke er omfattet af aktindsigt, og som hverken Erhvervs- og Boligstyrelsen eller Ballerup Kommune med loven i hånden kan forlange at se.

»Det er alene sagens parter, som har rådighed over informationerne,« fastslår sekretariatsleder i Voldgiftsnævnet for bygge- og anlægsvirksomhed, Per Helwig.

Hos Erhvervs- og Boligstyrelsen har kontorchef Ella Blousgaard ellers forsikret, at: »Vi holder øje med sagen og skal nok formidle de tekniske detaljer videre, når de foreligger.«

Men hverken styrelsen eller Ballerup Kommune har over for Ingeniøren kunnet fremvise den lovhjemmel, hvormed de kan sikre befolkningen den fulde sandhed.

Parterne fra vetoret

Om parterne vælger at offentliggøre hele eller dele af voldgiftssagen er ifølge talsmanden, advokat Ole Borch endnu ikke afgjort. Sikkert er det, at alle parter først skal være enige om, hvilke oplysninger myndigheder og befolkning må se, forklarer Per Helwig fra voldgiftsnævnet:

»Hvis blot én af parterne siger nej, så kommer oplysningerne ikke frem.«

Situationen vækker bekymring i Konstruktørforeningen.

»Når myndighederne og ministeren overlader opklaringen af sådan en skandale til private virksomheder, så er de ikke længere en garant for, at vi kan færdes sikkert i danske bygninger. Det er bekymrende for retssikkerheden, at Erhvervs- og Boligstyrelsen på den måde fralægger sig sit ansvar for borgernes sikkerhed,« siger faglig sekretær Jacob Ravn Thomsen.

Foreningen har nu i et brev bedt Folketingets boligudvalg skride ind i sagen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten