En bølge af mistillid til Ansaldobredas fejlbehæftede jernbanemateriel skyller ind over Europa. Senest har det nationale belgiske togselskab besluttet sig for at køre spritnyt jernbanemateriel fra IC4-producenten på lossepladsen.
Efter at have været ude af drift på grund af tekniske problemer siden januar 2013, er den belgiske jernbaneoperatør NMBS nu så frustreret over V250-højhastighedstogene, at man totalt har mistet tilliden til dem.
En kommende teknisk gennemgang af toget vil efter al sandsynlighed konkludere, at V250-togets bremsesystem kun fungerer med de tilstrækkelige sikkerhedsmargener ved hastigheder op til 160 km/h – ifølge specifikationerne i kontrakten skulle V250-togene kunne skyde en servicehastighed på 250 km/h.
Udmeldingen kommer kun kort tid efter, at Oslos kollektive trafikselskab besluttede sig for at begynde udfasningen af Ansaldobreda-sporvogne mere end 20 år før materiellets officielle udløbsdato.
Læs også: Oslo siger stop: Skrotter 32 sporvogne fra Ansaldobreda
V250-højhastighedstogene er nyere end DSB’s IC4-tog og gik først i drift på en spritny højhastighedsbane mellem Amsterdam og Bruxelles i 2012.
»Det ville have været komisk, hvis det altså ikke lige var, fordi det var så tragisk,« udtalte direktøren for det nationale belgiske togselskab, NMBS, Marc Descheemaecker ifølge nyhedsbueauet ANP.
Tekniske eksperter lægger i øjeblikket sidste hånd på en teknisk gennemgang af V250-togsættene, hvor vitale komponenter i undervognen pludselig begyndte at rive sig løs og falde ned på sporet under det hårde vintervejr.
Rapporten er endnu ikke blevet offentliggjort, men ifølge flere belgiske medier er det eksperternes skånelsesløse underkendelse af togets tekniske standard, der har fået NMBS til at miste al tillid til materiellet.
Herudover skulle eksperterne angiveligt have identificeret omfattende problemer med rust i karosseriet og flere eksempler på lækager som følge af dårlige sammenføjninger mellem rør og slanger.
Holland sorteper i belgisk soloridt
V250-togenes formelle ejer er det fælles selskab Fyra, der er oprettet af det hollandske togselskab NS, flyselskabet KLM og det belgiske togselskab NMBS. Formålet er at drive en ny og højt profileret højhastighedsjernbane mellem Amsterdam og Bruxelles med stop undervejs i blandt andet Schiphol-lufthavnen.
Det er kun den belgiske part, NMBS, der nu offentligt erklærer, at man har mistet så megen tillid til Ansaldobreda-materiellet, at man helt og holdent trækker sig ud af Fyra og vil kræve pengene tilbage for de V250-togsæt, som NMBS har bestilt til projektet.
Ordren på 19 højhastighedstog er splittet op mellem NS og NMBS. NS skulle købe 16, hvoraf ni indtil videre er overtaget. NMBS skulle købe de tre sidste V250-tog. De allerede leverede tog er derfor alle formelt set ejet af hollandske NS, hvilket gør det meget nemmere for NMBS at trække sig ud af Fyra-projektet og Ansaldobreda-ordren. Dog mangler NMBS at få sine allerede betalte 260 millioner kroner retur fra Ansaldobreda.
Udmeldingen fra det belgiske jernbaneselskab har skabt stor forvirring og vrede i Holland, hvor det nationale jernbaneselskab, NS, nu ser sig selv overladt med ni højhastighedstog, der ikke kan køre som følge af omfattende tekniske problemer.
Den hollandske transportminister afviser indtil videre at følge i belgiernes fodspor og foretage sig noget drastisk over for Ansaldobreda - i hvert fald indtil de hollandske myndigheder har offentliggjort deres egen rapport om de tekniske fejl. Ministeren afviser dog ikke, at Holland også kan beslutte sig for at opgive højhastighedstogene, hvis problemerne viser sig at være tilpas alvorlige.
Blandt de menige hollandske parlamentarikere hersker der stor vrede over det, der bliver betragtet som belgisk sololøb og et forsøg på at redde sig ud af en truende og teknisk kompliceret suppedas på hollændernes bekostning.
