Belgien giver op: Skrotter spritnye tog fra Ansaldobreda

3. juni 2013 kl. 12:3541
Belgien giver op: Skrotter spritnye tog fra Ansaldobreda
Illustration: Arnold de Vries .
Højhastighedstoget V250 fra IC4-producenten Ansaldobreda kommer aldrig til at virke, konkluderer de belgiske statsbaner, som nu vil have pengene tilbage. Bremserne virker ikke ordentligt.
Artiklen er ældre end 30 dage

En bølge af mistillid til Ansaldobredas fejlbehæftede jernbanemateriel skyller ind over Europa. Senest har det nationale belgiske togselskab besluttet sig for at køre spritnyt jernbanemateriel fra IC4-producenten på lossepladsen.

Efter at have været ude af drift på grund af tekniske problemer siden januar 2013, er den belgiske jernbaneoperatør NMBS nu så frustreret over V250-højhastighedstogene, at man totalt har mistet tilliden til dem.

V250-toget er designet til at køre 250 km/h, men bremserne er ikke sikre ved hastigheder over 160 km/h. Illustration: Arnold de Vries .

En kommende teknisk gennemgang af toget vil efter al sandsynlighed konkludere, at V250-togets bremsesystem kun fungerer med de tilstrækkelige sikkerhedsmargener ved hastigheder op til 160 km/h – ifølge specifikationerne i kontrakten skulle V250-togene kunne skyde en servicehastighed på 250 km/h.

Udmeldingen kommer kun kort tid efter, at Oslos kollektive trafikselskab besluttede sig for at begynde udfasningen af Ansaldobreda-sporvogne mere end 20 år før materiellets officielle udløbsdato.

Læs også: Oslo siger stop: Skrotter 32 sporvogne fra Ansaldobreda

Artiklen fortsætter efter annoncen

V250-højhastighedstogene er nyere end DSB’s IC4-tog og gik først i drift på en spritny højhastighedsbane mellem Amsterdam og Bruxelles i 2012.

»Det ville have været komisk, hvis det altså ikke lige var, fordi det var så tragisk,« udtalte direktøren for det nationale belgiske togselskab, NMBS, Marc Descheemaecker ifølge nyhedsbueauet ANP.

Tekniske eksperter lægger i øjeblikket sidste hånd på en teknisk gennemgang af V250-togsættene, hvor vitale komponenter i undervognen pludselig begyndte at rive sig løs og falde ned på sporet under det hårde vintervejr.

Rapporten er endnu ikke blevet offentliggjort, men ifølge flere belgiske medier er det eksperternes skånelsesløse underkendelse af togets tekniske standard, der har fået NMBS til at miste al tillid til materiellet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Herudover skulle eksperterne angiveligt have identificeret omfattende problemer med rust i karosseriet og flere eksempler på lækager som følge af dårlige sammenføjninger mellem rør og slanger.

Holland sorteper i belgisk soloridt

V250-togenes formelle ejer er det fælles selskab Fyra, der er oprettet af det hollandske togselskab NS, flyselskabet KLM og det belgiske togselskab NMBS. Formålet er at drive en ny og højt profileret højhastighedsjernbane mellem Amsterdam og Bruxelles med stop undervejs i blandt andet Schiphol-lufthavnen.

Det er kun den belgiske part, NMBS, der nu offentligt erklærer, at man har mistet så megen tillid til Ansaldobreda-materiellet, at man helt og holdent trækker sig ud af Fyra og vil kræve pengene tilbage for de V250-togsæt, som NMBS har bestilt til projektet.

Ordren på 19 højhastighedstog er splittet op mellem NS og NMBS. NS skulle købe 16, hvoraf ni indtil videre er overtaget. NMBS skulle købe de tre sidste V250-tog. De allerede leverede tog er derfor alle formelt set ejet af hollandske NS, hvilket gør det meget nemmere for NMBS at trække sig ud af Fyra-projektet og Ansaldobreda-ordren. Dog mangler NMBS at få sine allerede betalte 260 millioner kroner retur fra Ansaldobreda.

Udmeldingen fra det belgiske jernbaneselskab har skabt stor forvirring og vrede i Holland, hvor det nationale jernbaneselskab, NS, nu ser sig selv overladt med ni højhastighedstog, der ikke kan køre som følge af omfattende tekniske problemer.

Den hollandske transportminister afviser indtil videre at følge i belgiernes fodspor og foretage sig noget drastisk over for Ansaldobreda - i hvert fald indtil de hollandske myndigheder har offentliggjort deres egen rapport om de tekniske fejl. Ministeren afviser dog ikke, at Holland også kan beslutte sig for at opgive højhastighedstogene, hvis problemerne viser sig at være tilpas alvorlige.

Blandt de menige hollandske parlamentarikere hersker der stor vrede over det, der bliver betragtet som belgisk sololøb og et forsøg på at redde sig ud af en truende og teknisk kompliceret suppedas på hollændernes bekostning.

41 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
41
4. juni 2013 kl. 10:54

(Alene V250-togets helt håbløse design mere end antyder dette.)

Det visuelle ligger da meget tæt op af det som NS har brugt i 50'erne og 60'erne

40
4. juni 2013 kl. 00:44

Det ville være komisk hvis det ikke var så tragisk.

38
3. juni 2013 kl. 22:26

De belgiske statsbaner, som nu vil have pengene tilbage.

DSB har vel ikke dummet sig så meget, at de ikke kan forlange pengene tilbage, eller?

37
3. juni 2013 kl. 21:19

helt ærlig at kalde rejsekortet et godt system tyder på du endte ikke har brugt det særlig meget eller også at du er bedre til at bruge system end de flest .. bare en lille ting så har 200 000 blevet glemt at stemple ud.... og fik korte kort før jeg hørte de tal men jeg er en af dem som står for en del af dem som kommer i fremtiden.... for når jeg kommer hjem fra arbejde kl 23 om aften , så sker det desværre en del gange at jeg tænker mere på at skulle hurtig hjem i seng end lige at huske at stemple ud .... derudover har andre dog ikke mig haft en del problemer med at selvom de stempler ud .. alligevel får en både på 50 kr.... hvilken flere gang har koste mig 30 kr. extra for at komme hjem fra arbejde ... og lige en ting mere .... jeg ved ikke en meter mere om hvad min rejse koster før den er slut og betalt ... det kan godt være system i teorien er god ... men den er total dårlig system hvis du kikkke på the human factor... umulig prissystem ...besværlig fordi man skal stemple ud...og jeg er sikker på at dem som er til julefrokost også har problemer med at huske at stemple ud når de en gang om året taget toget skider fulde. før kunne man jo købe en billet hjemmefra i dag skal man have penge på kortet .. stemple ind og stemple ud når man skal af total fedt system i 1980 altså

36
3. juni 2013 kl. 20:53

Den grimme snude kunne være en stødpudezone, en kasse med aluplader i et bestemt mønster der bukker sig langsomt sammen under en given modstand, jeg så teknikken i en TV-udsendelse fra fabrikken hvor de fremstiller TGV, eller var det AGV.

34
3. juni 2013 kl. 19:34

og på samme hjemme side vises IC4 'som en succes' - tilmed visuelt med overhængende køreledninger... hmmmmm!

33
3. juni 2013 kl. 18:52

Når Ansaldobreda's tog til Belgien har et underdimensioneret eller fejlkonstrueret bremsesystem og hvor vitale komponenter i togets undervogn river sig løs, så er det utroligt vanskeligt at komme til en anden konklusion, end at togets tekniske standard må være bevidst ringe udført. (Alene V250-togets helt håbløse design mere end antyder dette.)

Jeg bemærker følgende kommentar på Ansaldobredas hjemmeside i forbindelse med belgiernes selvfølgelige markering:"We will protect our interests and our image." Og det italienske firma fremturer videre "The statements of NMBS appear exploitable, do not correspond to reality and circumstances indicate that the reasons for the will to terminate the contract are not technical, but of other kind." Og Ansaldobreda afslutter nærmest grinagtigt med, at udtale, at man"... will then evaluate each action to protect its interests and to defend its image at international level."https://www.ansaldobreda.it/en-GB/pressandmediadetailengb/detcomunicatiengb.aspx?id=1758

Ansaldobredas pressemeddelelse repræsenterer i sig selv en håbløs naragtig og opblæst selvudlevering og dyb inkompetence.

Man må blot håbe, at man i Belgien og Holland har politikere, embedsmænd og ansatte i jernbanesystemer, der er lidt mere kompetente, åbne og ærlige end illustreret ved den nærmest komplette mørklægning af centrale hændelsesforløb og udprægede ansvarsfralæggelse, som vi har oplevet her til lands.

32
3. juni 2013 kl. 18:46

...men bare fordi vi kom i EU, måtte SCANDIA lukke...

Dette udsagn er jo helt ude i skoven. Man kan da ikke opretholde en alenestående togproduktion i Danmark - og det er ikke pga. EU, men pga. teknologikravene til moderne tog.

Scandia blev på fallittens rand opkøbt af ABB og gennem flere fusioner er det nu togproducenten Bombardier.

Det er jo i Danmarks store interesse at kunne sælge vore varer i andre lande. Ellers kan et lille land aldrig få nok volumen i produktionen til at holde vore priser konkurrencedygtige.
Vi har mere end andre lande behov for frihandel og det indebærer også krav om åbne og fair udbud. Et det så administreres via fælles EU regler er en anden sag.

Men man kan nok sige, at de nugældende udbudsreglerne ikke er gode til at udelukke uduelige firmaer med oversmarte sælgere som her AB.

Man kan nok også sige, at der hos køberne skal være en forståelse for, at sælgers evne til leverancer skal forud dokumenteres. Kontrakterne skal også i praksis kunne ophæves uden tab. De skal administreres af folk, der forstår at kontrakt- og leverancekontrol skal udføres kynisk og efter 'Bro, Bro, Brille' metoden (den med "...tredje gang så ta'r vi ham og putter ham i gryden").

Lars :)

31
3. juni 2013 kl. 18:18

@Steen Jensen Selv på rabattrin 1 rejser jeg til 48 % af kontantprisen mellem Aalborg og Midtjylland. 2 zoner i og omkring Aalborg lander også på omkring halvdelen af kontantprisen, svarende til marginalt mindre end et klip med klippekortet. Hvis du får det til 2 og 3 gange overpris, skal du vist have skolepengene tilbage!

30
3. juni 2013 kl. 17:53

@Jesper Nørgaard: Hvis du mener, at dét at betale 2 og 3 gange overpris for den samme rejse er iorden, er du da ikke ret i hovedet.

29
3. juni 2013 kl. 17:46

hvis man havde holdt liv i vores egen vogn- og togproducerende fabrik i Randers, SCANDIA. De har trods alt produceret jernbanemateriel i næsten 100 år; men bare fordi vi kom i EU, måtte SCANDIA lukke, med tab af mange danske håndværker- og specialarbejder-arbejdspladser. Det er en skandale.

28
3. juni 2013 kl. 17:41

At kalde Rejsekortet for en skandale er godt nok noget snæversynet! Det har været alt for dyrt - ja - men til gengæld er der kommet et rigtig godt system ud af det!

26
3. juni 2013 kl. 17:11

Ansaldo Bredas inkompetence til at lave tog overgås kun af den inkompetence der er vist fra DSB's evne til at indgå en kontrakt. Det er mig en gåde hvordan man kan få leveret en vare der ikke virker og næppe kommer til at virke og så ikke have lavet kontrakten så man kunne ophæve handlen og få erstatning.

Man må ikke håbe at DSB læser med her - tænk hvis de fik den gode ide at overtage de kasserede elektriske togsæt fra Belgien - der skal nok ikke andet end en mindre opgradering til og en lettere tilpasning, for at de kan køre imellem Esbjerg og København.

DSB har jo unik kompetance på området 'Ombygning af defekte togsæt modtaget fra Ansaldo Breda' - dog rækker kompetancen ikke til at færdiggøre produktet indenfor en nærmere defineret tidsramme, men det er vel også en kompetance, at vedblivende igennem næsten 10 år at kunne overbevise sine ejere om, at det hele løser sig til næste år hvis vi lige får en pose penge til...

25
3. juni 2013 kl. 16:58

Bare fordi et firma eller 3 er nogle idioter betyder det ikke at alt der kommer fra det smukke land er noget skrald.

Nej, men man bliver sgu lidt bange for at købe italiensk teknik. Jeg har netop modtaget tilbud på opsætning af aircon i firmaet, og sorterede straks det ene tilbud fra da de ville benytte et italiensk mærke . Ikke at jeg kendte mærket, men med alt det snak der har været om svigtende Italiensk teknik, så tør man ikke vælge det. Så ja, landets rygte smitter af.

24
3. juni 2013 kl. 16:39

Har de betalt penge for designet for snuden på den skærveknuser ?

23
3. juni 2013 kl. 16:35

Af en gammel folkevits. Daells Varehus: Fuld tilfredshed eller pengene er spildt.

Ikke et ondt ord til ejerne af det der endnu eksisterer. Smil

22
3. juni 2013 kl. 16:12

man kan ikke forstå, at højhastigheds toget i italien ikke er lavet af ansaldobreda.. nå nej - de er kun til EXPORT ! :)

https://www.ntvspa.it/ - AGV produceret af alstom i frankrig

21
3. juni 2013 kl. 15:45

Enig i, at vi også har en veludviklet lokal produktion af skandale-projekter. Men, tårnfalken var vel rent faktisk fransk? (og få mig nu IKKE startet på emnet "franske biler")

20
3. juni 2013 kl. 15:41

Det gælder også for Alfa Romeoerne (Altid Repareres :) )

18
3. juni 2013 kl. 15:39

min helt nye Guzzi er begyndt at ruste :-(

19
3. juni 2013 kl. 15:40

Pas ny på vores glashus. Før, vi går igang med at kaste med sten, så husk lige alle de "Rene" danske skandaler : Rejsekortet, Tårnfalken, Amanda og ... Ansaldobreda har et kvalitetsproblem er vist helt klart, men jeg ser nu stadig DSB som den største synder. At DBS ikke har stoppet dette projekt i tide og samtidig fortalt hele sandheden når pressen spørger, ser jeg som den største (FIAT)sko.

17
3. juni 2013 kl. 15:31

Jeg kan da ikke sige mig fri for undervejs ofte at have tænkt: "de der kontraktforhandlere, som DSB har haft på sagen, må edderm... være nogle klaphatte" (som man jo gerne tænker, når andre end en selv er rent i problemer).

Men, når det gang på gang kommer frem, at der har været tilsvarende problemer i andre sammenhænge, melder spørgsmålet sig, om der virkelig kan være SÅ mange klaphatte i SÅ mange lande, eller om der er noget bagvedliggende fælles der er galt med hele systemet.

Jeg tror efterhånden, at klaphatte-forklaringen er for snæver.

16
3. juni 2013 kl. 15:20

Jeg havde to børn på sygehuset efter at de havde spist Pizza i Italien, så jeg ved ikke....

15
3. juni 2013 kl. 15:01

Selv Alfa-Romeo ejere siger bilen kører fantastisk når den ikke er på værksted

14
3. juni 2013 kl. 14:59

Ansaldo Bredas inkompetence til at lave tog overgås kun af den inkompetence der er vist fra DSB's evne til at indgå en kontrakt. Det er mig en gåde hvordan man kan få leveret en vare der ikke virker og næppe kommer til at virke og så ikke have lavet kontrakten så man kunne ophæve handlen og få erstatning.

13
3. juni 2013 kl. 14:39

Nu bliver deres biler heller ikke solgt efter samme princip som toge!

12
3. juni 2013 kl. 14:36

Synes snart at politikerne skal se på de gældende udbudsregler. Man er jo desværre oftest nød til at se på prisen, som jo på en eller anden måde er givet fra politisk hold, da man får en bevilling.

Hvis man skal de problemer med Ansaldobreda til livs, bliver man nød til at vægte kvalitet højest og prisen som noget helt sekundært, men så skal man til lommerne og det er man ikke altid. Det kunne være en vægtning der hedder 70% kvalitet og 30% pris. For køb gælder altid et godt råd: Er det for billigt så er der nok noget galt.

9
3. juni 2013 kl. 14:13

Jeg ville da godt have en lille Fiat 500 til bykørsel eller en af deres superbiler.

Bare fordi et firma eller 3 er nogle idioter betyder det ikke at alt der kommer fra det smukke land er noget skrald.

Og så er de verdensmester i god mad, smukke kvinder og la dolce vita ;)

8
3. juni 2013 kl. 14:01

I dit PS er der vist en lige grovkornet nok generalisering, @Steen Skovshoved.

Der er et par bilmærker, Alfa-Romeo og Fiat, som kører vældigt fint rundt på de danske veje. Også en del ældre biler af de to fabrikanter som kommer i gennem det obligatoriske syn.

6
3. juni 2013 kl. 13:19

flot at se på, når man kører over Ringgadebroen i Århus - der står det ene fine togsæt efter det andet - totalt ubrugelige til formålet, de er anskaffet til !

... og hvad værre er, de tåber, som har "styret" denne sag, hæver stadig deres gode månedsløn - måske er de ovenikøbet ansat på konsulentbasis til endnu bedre hyre !

4
3. juni 2013 kl. 13:16

Ja jeg tør efterhånden kun at købe pizza fra Italien ;) Alt andet ... hands off

3
3. juni 2013 kl. 13:10

Det er da helt utroligt så mange lande som har købt ind hos AnsaldoBreda og som oplever at det de får leveret (i det omfang de altså får en levering) ikke lever op til den lovede standard.

At AnsaldoBreda er komplet uduelige står helt klart for alle efterhånden - men hvordan ind i det hede hule helvede kom nogle i første omgang på den ide at i det hele taget handle med dem og har AnsaldoBreda "smurt" en masse embedsfolk godt og grundigt rundt omkring i Europa?

Meget tyder på at hvis man begynder at grave et spadestik dybere så begynder det at lugte rigtigt fælt.

2
3. juni 2013 kl. 13:08

Gad vide om der snart er flertal i EU for at kigge på udbudsreglerne igen?

1
3. juni 2013 kl. 13:05

Få dog lukket den fabrik inden den får lavet mere Lo****.