Bekymrede forskere: Tre ud af fire danske mænd har nedsat sædkvalitet
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Bekymrede forskere: Tre ud af fire danske mænd har nedsat sædkvalitet

Sædkvaliteten blandt unge danske mænd er så skidt, at 15 procent vil have mere end almindeligt svært ved at gøre en partner gravid uden hjælp af fertilitetsbehandling og 25 procent kan se frem til længere ventetid, inden graviditeten indtræffer.

Sådan lyder den nedslående konklusion i verdens hidtil mest omfattende undersøgelse af sædkvalitet. Den er udført af Rigshospitalets afdeling for Vækst og Reproduktion og konstaterer også, at tre ud af fire unge danske mænd nedsat sædkvalitet.

Læs også: Rigshospitalet afviser Sundhedsstyrelsen: Vel er danske mænds sædkvalitet lav

4.867 mænd fra Storkøbenhavn, alle født og opvokset i Danmark, med en gennemsnitsalder på 19 år har i forbindelse med indkaldelse til session sagt ja til - mod en belønning på 500 kroner - at aflevere en sædprøve til forskerne.

15 års prøver er nu blevet gennemanalyseret, og resultatet viser ifølge forskerne, at det står sløjt til med mændenes sæd.

Kun 23 procent har optimal sædkvalitet. Det vil sige, at de har flere end 40 millioner sædceller pr. milliliter, og at mere end 9 procent af sædcellerne er sunde og raske. Selv om der kun skal én sædcelle til at befrugte et æg, så har de parametre vist sig at være afgørende for chancen for at få succes med at gøre en partner gravid.

Læs også: Topforskere: Sundhedsstyrelsens sæd-påstand er uvidenskabeligt sludder

»Det her er verdens største undersøgelse af sædkvalitet, og budskabet er, at det ser skidt ud,« siger overlæge Niels Jørgensen, førsteforfatter på den videnskabelige artikel om sædkvaliteten, som er publiceret i det videnskabelige tidsskrift British Medical Journal Open.

'Der er grund til at være bekymret for unge danske mænds fremtidige fertilitet,' konkluderer han sammen med sine kolleger i den videnskabelige artikel.

Størst er bekymringen for de 15 procent af de unge med færre end 15 millioner sædceller pr. milliliter. Men forskerne noterer samtidig, at i hele 35 procent af sædprøverne var under 5 procent af sædcellerne formet normalt. Faktisk var gennemsnittet af normale sædceller for alle prøver så lavt som 6,5 procent.

Læs også: Skænderiet om danske mænds sæd fortsætter i Science

Der er, konkluderer forskerne, ingen grund til at tro, at den dårlige sædkvalitet skyldes, at de unge mænd endnu ikke er fuldt udviklede. Rigshospitalet har fulgt 150 unge mænd gennem flere år, og deres sædkvalitet forbedrede sig ikke en tøddel.

De unge mænd har også dårligere sædkvalitet, når de bliver kaldt til session, end mænd, som for nylig har gjort deres partnere gravide uden fertilitetsbehandling.

Finland nærmer sig rekordlavt dansk niveau

Rigshospitalet fik i slutningen af 1990'erne sædprøver fra 349 vordende fædre. De indeholdt mere sæd og flere sædceller pr. milliliter.

Men forskellen mellem de vordende fædre og unge mænd indkaldt til session er allerstørst, når det gælder andelen med kun meget få sunde og raske celler i deres sæd. Den er over dobbelt så høj for de sessionsindkaldte som for de vordende fædre.

Læs også: Styrelse: Grundløs påstand om sædkvalitet har skræmt unge mænd

Danske mænds sædkvalitet var tidligere i særklasse lav sammenlignet med jævnaldrende i andre lande. Nu er der imidlertid også kommet data fra Finland, hvor sædkvaliteten falder dramatisk og nærmer sig det lave danske niveau.

Dokumentation

Forskernes artikel i British Medical Journal Open

Gad vide om det ser sådan ud, hvis man tager et landsgennemsnit. Jeg tvivler stærkt på, at det kan være repræsentativt, at kun benytte unge mænd, fra storkøbenhavn?!?

Hvordan kan man retfærdiggøre en så snæver geografisk testgruppe, når nu Danmark består af så meget mere? Jeg kunne sagtens forestille mig, at byens stress, forurening og anden påvirkning, er større, og mere "unaturlig" end den du ser ved den jyske vestkyst eller i det sydfynske øhav.

  • 0
  • 0

Der er utallige forsøg der viser, at sædkvaliteten daler meget kraftigt hvis man varmer de små basser lidt op, så tror de at der er gevinst, og de begynder at svømme løs og udaser sig.

Hvordan sikrer man at de personer der har deltaget i forsøget ikke er faldet i på den ene eller anden måde, og har ødelagt resultaterne ved fx at køre i bil med sædevarmen tændt eller lign.?

Også lidt interessant er følgende:

Over the 15 years, median sperm concentration increased from 43 to 48 million/ml (p=0.02) and total sperm count from 132 to 151 million (p=0.001).

  • 0
  • 0