Bekymrede forskere: Sprøjtegiften Roundup har ramt drikkevandsboringer
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Bekymrede forskere: Sprøjtegiften Roundup har ramt drikkevandsboringer

Skal danske vandværker til at rense drikkevandet for giftstoffer, før det kan sendes ud til borgerne?

Det frygter en af dem, der ved allermest om området, direktør Carl-Emil Larsen fra vandværkernes forening, Danva.

I dag i Jyllands-Posten slår han alarm over det stigende antal giftfund i både drikkevandsboringer og grundvand. Carl-Emil Larsen henviser til en rapport fra GEUS (de nationale geologiske undersøgelser), som udkommer i dag, og som tegner nådesløst billede af giftforekomster i det vand, som vandværkerne henter op fra undergrunden.

Fagfolkene er især bekymrede over, at man nu er begyndt at finde glyphosat, der er det aktive stof i sprøjtegiften Roundup, i drikkevandet.

»Vi kan ikke fortsætte med at levere rent og urenset drikkevand, hvis vi ikke gør noget ved forbruget af sprøjtegifte,« advarer Carl-Emil Larsen. Han fortsætter:

»Vi er meget bekymrede over udviklingen. 40 procent af alle de steder, vi tager prøver af grundvandet, finder vi rester af sprøjtegifte. Og antallet af giftrester er stigende. Vi står med et meget stort problem,« siger Carl-Emil Larsen.

Minister kræver nye undersøgelser

Miljøminister Karen Ellemann (V) er opmærksom på problemet og vil nu udvide listen over de giftstoffer, der skal kontrolleres for i vores vand.

Fremover skal vandværkerne teste drikkevandet for 32 stoffer mod i dag 23 stoffer.

»Vi udvider listen med bl.a. glyphosat, fordi jeg vil have klarlagt, hvorfor vi ser glyphosat i grundvandet. Normalt taler man om, at resterne af sprøjtegifte i grundvandet skyldes fortidens synder, hvor man brugte langt flere sprøjtegifte. Derfor er det overraskende, at vi nu ser rester af Roundup i grundvandet - det sprøjtemiddel der er det mest brugte i dag,« siger Karen Ellemann til Jyllands-Posten. Hun fortsætter:

»Spørgsmålet er, om det skyldes haveejernes forbrug af Roundup, om det hænger sammen med landbrugets brug, eller om det kommer fra vaskepladser og lignende. Hidtil har alle undersøgelser fra Miljøstyrelsen og andre sagt, at Roundup ikke var en trussel for grundvandet. Derfor er vi nødt til at kende årsagen til de nye fund, inden vi kan tage stilling til næste skridt,« lyder det fra miljøministeren.

Ifølge Carl-Emil Larsen er hele kontrollen med brugen af sprøjtegiftene slået fejl.

»Vi har en ordning, hvor sprøjtegifte skal godkendes - og hvor man kun godkender dem, der ikke ender i vandmiljøet. Den ordning er slået fejl, fordi vi finder stort set alle de sprøjtegifte, der i dag er godkendt i vores drikkevand.«

Vandværkerne har de seneste 10 år været nødt til at lukke i alt 1.273 vandboringer - primært fordi indholdet af sprøjtegifte har overskredet grænseværdien.

»Vi har en ordning, hvor sprøjtegifte skal godkendes - og hvor man kun godkender dem, der ikke ender i vandmiljøet. Den ordning er slået fejl, fordi vi finder stort set alle de sprøjtegifte, der i dag er godkendt i vores drikkevand.«

Det fjollede/sørgelige er at det er sådan det altid har været. Der skabes et nyt middel. Producenten lover at det er "sikkert" (uskadeligt for organismen og det bliver yderligere bundet/nedbrudt før nedsivning) og efter en periode med brug af dette "sikre" middel, så er det også i grundvandet. Dernæst omdefineres "sikkert" til at betyde at det er uskadeligt for organismen, selvom de siver ned. Efter en endnu længere periode falder dette argument også hvorefter vi snakker om grænseværdier.
Allerede nu er der nye midler i støbeskeen som med garanti er "sikre". Jeg kender også navnet på i hvert fald een debatør her inde som vil belære os om hvor fine de er.

  • 0
  • 0

Jeg synes man normalt taler om, at overfladevand er årtier om at nedsive til grundvandet og at det mange steder i landet slet ikke kan nedsive, pga. jordbundsforholdene. Det blev senest nævnt, i forbindelse med talen om et krav om faskiner i hovedstadsområdet for at sikre fremtidens grundvand, at overfladevand oftest ender i åer og løber i havet.

Så hvordan er RoundUp nået i grundvandet? Er det fordi det kommer ned ved boringerne eller er der steder med jordbundsforhold, der tillader hurtigere nedsivning?

  • 0
  • 0