Koraller i verdens største koralrev, Great Barrier Reef i det nordøstlige Australien, er begyndt at gnaske små stykker plastic i sig, og det får forskere til at bekymre sig for korallernes maver og fordøjelsessystem.
Forskerne, som kommer fra James Cook-universitetet i Queensland, der ligger ud til Koralhavet, har efterprøvet antagelsen ved at placere nogle koraller i et bassin med små plasticstykker på op til 5 mm i diameter. Her kunne de se, at korallerne spiste dem næste lige så hurtigt, som de ville spise plankton, skriver terradaily.com.
Det kunne de kæde sammen med vandprøver fra Great Barrier Reef tæt på kysten, som viste, at der var polystyren og polyethylen ved koralrevet – dog i små mængder.
»Hvis forureningen med mikroplastic stiger i Great Barrier Reef, kunne det få negativ effekt på korallerne, da deres små maver bliver fulde af ufordøjeligt plastic,« siger Mia Hoogenboom fra universitet.
Læs også: FN-aftale giver milliarder til sikring af biodiversiteten
Da de kiggede ind i korallerne bagefter, fandt de plasten dybt inde i polypperne, pakket ind i væv. Det gav bekymringer for, hvorvidt det betød, at korallerne ville få ødelagt fordøjelsessystemet.
I forvejen er Great Barrier Reef, som står på Unescos verdensarvsliste, under streng observation, da det er et truet område på grund af klimaændringer, dårlig vandkvalitet og fiskeri.
Og eftersom National Academy of Sciences anslår, at 88 procent af verdenshavene har plasticaffald flydende på overfladen, stammende fra legetøj, poser og fødevareemballage, er det også dårligt nyt for korallerne.
Forskerne siger dog, at de endnu ikke ved, præcist hvor alvorlige plasticstykkerne er for dyrelivet i havene.
