Beijings kamp mod forurening skaber trafikkaos før OL

Kinesernes forsøg på at tæmme forureningen i Beijing op til OL har indtil videre ført til massive lammelser af trafikken med lukkede metrolinjer og lange bilkøer.

Søndag indførte Beijing nemlig en nødplan for at få bugt med forureningen i byen inden OL løber af stablen den 8. august.

Planen omfatter blandt andet, at privatpersoner kun må bruge deres biler hver anden dag, hvilket reguleres af, om nummerpladerne ender på lige eller ulige cifre. Hertil kommer, at hundreder af byggepladser og fabrikker er blevet lukket.

Reglerne har fjernet omkring halvdelen af byens 3,3 millioner biler fra vejene, hvilket har skabt et så voldsomt pres på metrolinjerne, at eksempelvis hovedlinjen måtte lukkes midlertidigt, da passagertallet nåede et farligt niveau, skriver ABC News.

Selvom de færre biler i nogle områder har givet bilisterne så god plads på vejene, at de kommer på arbejde på halv tid, så er trafikken gået helt i stå andre steder. Det skyldes, at bestemte veje er reserveret til kørsel i forbindelse med De Olympiske Lege. I de områder er de reserverede veje tomme, mens trafikken står stille på vejene omkring.

Uklart om forureningen er lettet

De officielle målinger siger, at nødplanen har fået bugt med forureningen, men en række eksperter sætter spørgsmålstegn ved troværdigheden af det.

Billeder fra Nasas Earth Observatory viser en mild forbedring siden juni, men det er endnu ikke afklaret, om det skyldes nødplanen eller almindelige vejrforhold. Hertil kommer at røgen fra en række skovbrande i Rusland i juni blæste ind over Kina og dengang forværrede forureningen.

Regeringen har tidligere lovet en endnu skrappere nødplan, hvis den seneste ikke virker tilfredsstillende. Hvad den eventuelt vil indeholde, er ikke uddybet fra officiel side endnu.

Den seneste nødplan gælder frem til den 20. september, og den kinesiske regering håber på, at det vil skære 60 procent af luftforureningen i hovedstaden.