Beijing i en brydningstid
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Beijing i en brydningstid

Det er ved at være sidste udkald, hvis man vil se, hvordan det typiske Beijing var, før højhusene begyndte at skyde op i og omkring de centrale bydele.

Talrige steder er man nemlig i fuld gang med at nedrive de tætbyggede hutonger, der er selvforsynende enheder med boliger, arbejdspladser, skoler, børneinstitutioner, sundhedsklinikker, butikker, værksteder og alt andet, der kan dække beboernes behov. Af historiske grunde stiler byen dog mod at bevare enkelte af disse traditionelle, lave bebyggelser.

Kontraster overalt

Her i sommertiden, hvor folk sidder, står og handler og spiller kort i de smalle gader, virker hutongerne charmerende og livfulde. Flere af dem er da også yndede turistmål, som man kan opleve på nært hold til fods, på cykel eller med cykeltaxi. Husene er små og dårligt vedligeholdte, de fleste uden vand og toilet. Ledninger og installationer hænger udendørs i et syndigt rod, og det er nemt at forstå, at det vil være både svært og dyrt at bringe dem op til en rimelig, nutidig standard.

Hutongerne bliver primært erstattet af højhuse, nogle med kontorer og andre med store ejerlejligheder, der afspejler det enorme skel, der i de seneste år er opstået mellem rig og fattig. En forskel der også ses i hovedgaderne, hvor stribevis af stormagasiner og specialbutikker tilbyder luksusvarer i et prisleje langt over det, en dansker er vant til. Omvendt kan man i sidegaderne og på markederne købe alt fra tøj og sko til madvarer og hundehvalpe for en slik.

Med og uden kineseri

Også arbejdskraften er i skærende kontrast til det, vi kender fra Danmark. Selv på billige hoteller og restauranter står de ansatte nærmest i kø for at yde service, og på gaderne ser man fejedamer overalt. Også på byggepladserne vrimler det med folk, der ofte hakker, graver og slæber med håndkraft, så man fornemmer, at lønningerne endnu er så lave, at kun de større projekter har en effektiv byggeledelse.

Mange af de nye højhuse er tegnet af udenlandske arkitekter eller med udenlandsk inspiration. Arkitekturen er derfor overvejende international, men nogle huse har dog tydeligt rod i det traditionelle kinesiske byggeri med pagodetag, symbolladede detaljer og stærke farver. De fleste opføres som enkeltstående bygværker omgivet af mindre torve eller grønne arealer. Dermed udviskes billedet af sammenhængende gader, så indtrykket forstærkes af en by under hastig forvandling.

.

.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten