Bedst i test: Aborigineres mnemoteknik vinder over de gamle grækere

Emma Alam er verdensmester i at huske. Under The World Memory Championships 2020 satte hun en ny Guinness-verdensrekord, da hun huskede og præcist gengav 410 tilfældige ord i korrekt rækkefølge på bare 15 minutter.

Men den opsigtsvækkende rekord kan måske slås med en titusindvis år gammel hukommelsesteknik udviklet af det oprindelige australske folk, aboriginerne.

I hvert fald peger en ny, australsk undersøgelse på, at der findes en mere effektiv mnemoteknik end den, som Emma Alam og mange andre hukommelsesatleter anvender til korrekt at huske og gengive datoer, ansigter, cifre af pi og meget andet.

Læs også: Rotteforsøg viser: Sukker i barndommen svækker hukommelsen som voksen

Forskere fra Monash University School of Rural Health og Deakin University sammenlignede den flere tusinde år gamle græske mnemoteknik kaldet Loci-metoden (også kendt som ‘det romerske rum’ eller ‘hukommelsespaladset’) med den endnu ældre teknik fra aboriginerne.

Aboriginernes metode vinder

Med Loci-metoden, der er den mest udbredte blandt World Memory Championship-deltagere heriblandt Emma Alam, associeres eksempelvis tal, datoer og ord med en imaginær rejse gennem ens barndomshjem eller andre velkendte omgivelser.

Aboriginernes metode fungerer langt hen ad vejen på samme måde, men dog med en ekstra dimension i form af historier knyttet til det, der skal huskes, hvilket ifølge teorien styrker associationen yderligere.

I den australske undersøgelse deltog 76 medicinstuderende fra et landdistrikt i delstaten Victoria. Forskerne delte deres forsøgspersoner tilfældigt op i tre grupper, som enten fik 30 minutters træning i Loci-metoden eller aboriginernes metode, mens den tredje gruppe (kontrolgruppen) blev sat til at se en video.

Læs også: Forskere: Astronauters hjerner kan tage alvorlig skade ved Mars-missioner

Herefter fik de studerende til opgave at forsøge at huske i alt 20 navne på sommerfugle (for at adskille listen af ord fra deres medicinsk pensum) ved at bruge den indlærte teknik, hvis de altså havde lært en.

Både 10 og 30 minutter efter testede forskerne deres forsøgspersoners hukommelse. Begge typer hukommelsestræning forbedrede hukommelsen i form af antallet af korrekt huskede ord og færre fejl sammenlignet med kontrolgruppen, men alligevel var der en klar vinder af de to metoder.

»Den australske aboriginer-metode resulterede i cirka tre gange større sandsynlighed for forbedring for nøjagtig gengivelse af hele ordlisten [...] blandt studerende, der ikke huskede alle ordene på listen korrekt ved baseline,« fremgår det af forskernes videnskabelige artikel, der netop er publiceret i det fagfællebedømte tidsskrift Plos One.

Derudover viste en spørgeundersøgelse, at de medicinstuderende havde det sjovere med at lære og anvende aboriginernes hukommelsesmetode sammenlignet med at huske en liste af ord gennem repetition.

Mindre hjerne, mere digital data

Ifølge forskerne bag undersøgelsen er den organiske hukommelse i store træk erstattet med digital lagring af data med et tilsvarende fald i den vægt, der lægges på hjernens egen hukommelse i det vestlige uddannelsessystem.

Men eksempelvis kræves det af medicinstuderende, at de under deres uddannelse indlærer store mængder information, som akkurat og hurtigt skal kunne gengives fra hukommelsen, skriver forskerne i deres artikel.

Resultaterne af deres undersøgelse indikerer, at aboriginernes metode virkelig er »brugbar og effektiv« for biomedicin-studerende og i deres første år med medicinsk træning, tilføjer de.

Tiden må vise, om de australske aboriginernes titusindvis år gamle mnemoteknik også vinder fodfæste blandt World Memory Championship-deltagerne og kan være med til at vippe den forsvarende verdensmester af pinden.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

.. "Slumdog millionaire".

Kort resume:

Gadedrengen Jamal chokerer alle, da han brillerer i den indiske udgave af tv-showet Hvem vil være millionær? Da han bliver anklaget for snyd, fortæller han om, hvordan hans livserfaringer gjorde ham i stand til at svare på spørgsmålene.

  • 12
  • 0

Der med hukommelse har vi jo blandt andet også forskning der viste at studerende der under hemmearbejdet havde Bethowen som baggrundsmusik til prøver fik højere karakterer end dem der havde almindelig popmusik i baggrunden. Og der med at kunne huske efter kun at høre, se, eller læse, en gang (som jeg havde det før kraniebrud) er der jo flere tilfæde for personer lidende af auteism. En tegnnede tredinensional det meste af London, efter kun 1 gang at have været der.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten