Bedre ingeniørarbejde kunne have forhindret BP's olieskandale

Både ledelse og ingeniører står for skud efter historiens største oliekatastrofe, der skete i kølvandet på eksplosionen sidste år på BP's boreplatform i Den Mexicanske Golf.

»De fleste fejl og forsømmelser ved Macondo-brønden i Den Mexicanske Golf kan spores tilbage til en enkelt overordnet fejl - en ledelsesfejl hos BP og olieselskabets leverandører, Halliburton og Transocean.«

Sådan lyder den klare dom i et såkaldt preview fra en rapport om udredingsarbejdet efter BP's miljøkatastrofe i Den Mexikanske Golf, som 'National Oil Spill Commission' offentliggør senere i dag, tirsdag.

Blandt de ingeniør- og ledelsesmæssige fejl, der blev begået, bliver det blandt andet fremført, at risikoanalysen var mangelfuld, designet af cementslammet, der skulle forsegle bunden af brønden, var forkert, der var fejlagtige procedurer for sikring af brønden, og så var reaktionen på udblæsningen ineffektiv.

Den hårde kritik uddybes med, at mange af de beslutninger, BP, Halliburton og Transocean tog, som øgede risikoen for udblæsningen i Macondo-brønden, "åbenlyst sparede virksomhederne tid (og penge)", skriver New Civil Engineer.

Mangler sikkerhed i verdensklasse

Da olieboreplatformen Deepwater Horizon eksploderede den 20. april 2010 mistede 11 arbejdere livet, og den efterfølgende olieudledning skabte den største miljøkatastrofe i amerikansk historie i kraft af, at mere end fire millioner tønder olie blev ledt ud i havet.

Men den kunne ifølge rapporten have været undgået. For der mangler grundlæggende både en praksis i industrien og lovgivning på området, slår rapporten fast.

Kommissionen er nedsat af præsident Barack Obama, som - inddirekte - også modtager kritik igennem rapporten. En pointe i rapporten er nemlig, at katastrofen sandsynligvis ikke ville have været sket, hvis lovgiverne havde haft evnerne og viljen til at kræve 'verdensklasses sikkerhedsstandarder'.

Ifølge The Washington Post vil kommissionen derfor anbefale strammere lovgivning, hårdere straffe og en industridrevet sikkerhedsorganisation i sin rapport, der altså kommer senere i dag.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvis man tror at oliebranchen i USA er underlagt strenge miljøkrav så skal man lige tage et kig på Gasland: http://www.imdb.com/title/tt1558250/ som er en helt igennem chokerende beskrivelse af hvordan Bush regeringen systematisk har stækket miljømyndighedernes muligheder for at regulere oliebrancens udvinding af naturgas.

Mon ikke man har haft lige så travlt med at være ligeglade med tilsynet med offshore boreplatforme som man har med on-shore boringerne?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten