Bedre forundersøgelser skal komme asbestproblemer til livs

Blandt andet ældre eternittage og andre typer eternitplader er blandt kilderne til asbest i vores bygninger i dag. Illustration: Marcovarro/Bigstock

Asbest har været forbudt i Danmark i siden 1980’erne, men alligevel udgør den kræftfremkaldende asbeststøv stadigvæk en sundhedsrisiko i byggeriet.

Ansatte oplever stadig at stå med nedrivnings- eller renoveringsopgaver i ældre bygninger, der indeholder asbest. Her kan det farlige asbeststøv indåndes og føre til både lungekræft og asbestose.

Nu har et bredt politisk flertal lavet en aftale for asbestproblemerne, der blandt andet skal sætte fokus på at lave bedre forundersøgelser i forbindelse med asbestarbejde. Aftalen bygger på en række anbefalinger, der blev præsenteret af en arbejdsgruppe i foråret.

Alle løsninger skal være gratis

Ved nedrivning og renovering bruges forundersøgelser til at kortlægge, hvor der er asbest i et gammelt byggeri. Ifølge den nye aftale, skal der sættes fokus på at benytte sig af disse forundersøgelser. Dette skal helt konkret gøres ved at lave nye branchevejledninger for, hvordan asbestundersøgelser skal udføres forud for nedrivningsopgaver.

Ud over forundersøgelserne peger den nye aftale også på bedre ansvarsfordeling og kommunikation i forbindelse med asbestarbejde. I de eksisterende regler og vejledninger skal det derfor gøres tydeligere, hvilke parter der har ansvaret for bestemte pligter.

Arbejdsgruppen bag anbefalingerne i den nye aftale består af repræsentanter fra både arbejdsgiver- og arbejdstagersiden. Gruppen blev nedsat af beskæftigelsesministeren i 2017.

Det var et krav til arbejdsgruppen bag anbefalingerne, at de nye initiativer på asbestområdet »skulle være omkostningsneutrale i forhold til såvel administrative byrder for virksomhederne, som omkostninger for det offentlige,« står der i dokumentet om arbejdsgruppens anbefalinger.

»Vi er ikke i mål«

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen er tilfreds med den nye aftale, der skal minimere de ansattes risiko for at blive udsat for det farlige asbeststøv.

»At blive udsat for asbest har store sundhedsskadelige konsekvenser og er derfor for længst gjort forbudt, men det findes stadig i bygninger rundt omkring i landet. Jeg er derfor glad for, at et bredt flertal i Folketinget støtter op om parternes anbefalinger,« siger Troels Lund Poulsen.

Ifølge Lennart Damsbo-Andersen, der er arbejdsmiljøordfører for Socialdemokratiet, er aftalen et skridt i den rigtige retning, men ifølge ham kan der gøres endnu mere.

»Der dør flere af asbest, end der dør i trafikken. I dag har vi besluttet at nedbringe antallet, som bliver syge af at arbejde med asbest, og som kan ende med at dø af det. Det er et fint første skridt på vejen mod et Danmark, hvor ingen dør af asbest. Men vi er ikke i mål. Vi skal videre i kampen mod asbest og have styr på registreringen og indkapslingen af asbest,« siger han i en pressemeddelelse.

Aftalen blev indgået mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Var efter stormen Bodil på en erhverv miljøstation. De havde her lave målinger af asbest indhold i luften, når en gummiged knuser asbestplader i en åben container. Der kunne praktisk talt ikke måles noget. Det var først når man skærer og sliber i pladerne, at der gav kritiske målinger. Med almindelig sund fornuft kommer vi langt, så vi behøver ikke at blive hysteriske omkring emnet. I sidste ende så bliver der jo bare gravet et hul, hvor det bliver smidt i og et lag muld henover.

 • 3
 • 2

Artikel citat: Det var et krav til arbejdsgruppen bag anbefalingerne, at de nye initiativer på asbestområdet »skulle være omkostningsneutrale i forhold til såvel administrative byrder for virksomhederne, som omkostninger for det offentlige,« står der i dokumentet om arbejdsgruppens anbefalinger.

Hvem består arbejdsgruppen af:

Arbejdsgruppen bestod af repræsentanter fra arbejdsgiver- og lønmodtagersiden, Bygherreforeningen, Danske Arkitektvirksomheder, Foreningen af Rådgivende Ingeniører og Arbejdstilsynet.

Kilde: https://bm.dk/nyheder-presse/pressemeddele...

Og her gik jeg og troede at asbest var fuldstændigt afdækket med henblik på sundhedsskadelighed og principper for fjernelse for at sikre de arbejdende.

Men boligejere skal lige flås for endnu en undersøgelse. Det virker bare forkert når 5 ud af 6 parter i arbejdsgruppen kan tjene på tiltag.

 • 1
 • 0

De næste generationer, som debuterer på boligmarkedet, er ikke nødvendigvis opmærksomme på faren ved asbest og hvor det forekommer i boligmassen fra 1910-1988ish. Ved at oplyse om dette kunne man undgå at unge familier bliver udsat for asbeststøv fra eksempelvis gør-det-selv-arbejder med nedrivning af klinker med asbestholdig fliseklæb, fjernelse af rørisolering etc. etc. Man kunne oplyse om at siden asbest-huset.dk findes

 • 1
 • 0

...og det bliver hvor det er, til jeg eller min kone forlader denne verden. Det har ligget der siden 1973 og viser ingen tegn på at skulle udskiftes. Det bliver malet hver tiende år og det er så det. Jeg er 74 og ved godt helbred ....så om 30 år, vil nogen tåber udskifte det unødvendigt :)

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten