Beboere skal ud af deres boliger: Bellahøjhuse er ikke sikre under kraftig blæst

Plus27. oktober 2022 kl. 12:494
Beboere skal ud af deres boliger: Bellahøjhuse er ikke sikre under kraftig blæst
Seks af betonhøjhusene i Brønshøjkvarteret Bellahøj er ved en fejl ikke projekteret til høje vindlaster. Nu bliver de tre mest sårbare rømmet. Illustration: Morten Munk Andersen.
Et kendt problem med vindlast er langt større end ventet. Betonhøjhuse i Bellahøjkvarteret i Brønshøj vurderes kun sikre op til 11-12 m/s.
Artiklen er ældre end 30 dage

Ved kraftigt blæsevejr er der tvivl om sikkerheden i tre af Bellahøjhusene i Brønshøj.

Nu bliver beboere i ejendommenes 149 lejligheder flyttet til et nyt hjem, skriver KAB i en pressemeddelelse.

Samvirkende Boligselskaber, der hører under KAB, har besluttet at genhuse beboerne, fordi det ifølge ingeniørberegninger ikke kan dokumenteres, at husene tåler en vindbelastning på mere end 11-12 meter pr. sekund i middelvind.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
17. januar kl. 15:12

Husene har stået i 3/4 århundrede og bevist deres styrke. Jeg kender ikke til at de øverste etager skulle bevæge sig i orkaner, som højhuset gør på Roskildevej. Det er måske derfor de er farlige at bo i? Måske siger det noget om ingeniørkunsten for stabilitetsberegninger at de står godt endnu.

3
12. november 2022 kl. 19:48

Jeg boede på Bellahøj i 11 år fra1956 til 1967. Det var meget nye huse, de blev opført omkring 1953, og har modstået vind og vejr i 70 år lige om lidt. Ingen tvivl om at en teoretisk vurdering kan pege på mangler ved mange konstruktioner, men erfaringer skal ligeledes inddrages i en vurdering af, om f.eks. sådan nogle bygninger i praksis er truet af vindtryk. Armeringen kan være rustet bort og betonen kan have tabt sin styrke, men det er ikke lige det jeg læser. Der står forskellige bygherrer bag ejendommene, så hvis problemet er relateret til fifleri, som det der tilsyneladende er foregået på Amager, så kan der måske være noget om bekymringen, men det læser jeg heller ikke.

2
4. november 2022 kl. 14:51

Rødovre højhusene om igen? For ca 15 år siden blev beboerne i et par højhuse i Rødovre evakueret en nytårsaften fordi en rådgivende ingeniør havde regnet ud, at de beregningsmæssigt ikke kunne modstå en kommende storm selvom de havde 40 år på bagen og bl.a. overlevet 99-stormen. SBI undersøgte sagen og kunne påvise at husene var sikre nok. Der savnes en troværdig forklaring på, hvad der pludselig har ændret bygningernes sikkerhed overfor vindlast. Det kan dårligt forklares med mangelfulde beregninger den gang Bellahøjhusene blev bygget for ca 60 år siden.

1
27. oktober 2022 kl. 20:28

Disse bygninger blev opført omkring 1960. Derfor lyder den ny bekymring lidt bekymrende! Jeg er med på at der i de senere år er faldet enkelte facadeelementer ned. Bemærk at der siden 1960 har været flere orkaner og vindtrykket er jo vindhastigheden i anden potens. Det kunne være spændende at se den faglige begrundelse for denne ny bekymring.