Beboere nyder godt af forsøg med isolering
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Beboere nyder godt af forsøg med isolering

Hverken ud- eller indvendig kan man se, at de én- og to-etages kædehuse i Borup Seniorby er isoleret med forskellige isoleringsmaterialer. Men et kik i vægge og lofter vil afsløre, at husene parvis er isoleret med papir, hør, termotræ, Perlite (vulkansk stenaske) og mineraluld (som reference). Kikket vil desuden vise, at der i flere rum i alle lejligheder er indbygget fugt- og temperaturmålere i vægge og lofter.

Projektet er udsprunget af Energistyrelsens ønske om at fremme brugen af alternativ isolering i normale huse – og ikke kun i særlige økohuse. Styrelsen har derfor bevilget 3,2 mio. kr. til projektet.

Praktiske problemer

Formålet er at vurdere, hvordan det er at arbejde med alternative isoleringsmaterialer under byggeriet. Og hvor godt materialerne virker, når husene er taget i brug.

Det var derfor meningen, at Arbejdsmiljøinstituttet skulle vurdere håndteringen af materialerne ved at måle fiber- og støvgener på selve byggepladsen. Men for at spare tid og skabe ensartede betingelser, bliver målingerne nu udført i en hal på By og Byg i Hørsholm, hvor der er i model er opført en sektion af bebyggelsen. En rapport om resultaterne ventes klar i starten af 2002.

Også målingerne i de færdige huse er i fuld gang, men der vil gå lidt længere tid, før disse resultater foreligger, oplyser seniorforsker Torben Valdbjørn Rasmussen, By og Byg, der står for denne del af forsøgene.

På byggepladsen har de mange isoleringsmaterialer givet civilingeniør Erik Schjøtt ekstra meget at se til. Han er projektleder hos hovedentreprenøren NCC og har blandt andet skulle koordinere de forskellige isoleringshold.

»Det har været en stor udfordring, men ikke uden problemer. De fleste af folkene har været meget idealistiske, men ikke alle har været lige professionelle,« siger han og tilføjer, at han uden at ville nævne navne har fået en nyttig fornemmelse af, hvilke produkter han gerne eller nødig vil arbejde med igen.

Fejl bliver rettet
Ægteparret Margit Lerche og Finn Lerche var de første, der valgte lejlighed i Borup Seniorby. Og i juli i år flyttede de fra en 140 kvm villa i Dragør til en 88 kvm stor bolig i overetagen i den første færdige blok.

»Vi er lykkelige for at bo her og ikke mindst for den store udestue, der har en fantastisk udsigt ud over markerne. Og så er her allerede et rart fællesskab,« siger de to pensionister, som bedyrer, at de ikke har nogen gener af isoleringsforsøgene. De ved ikke engang, hvad der er i deres egne vægge og lofter.

»Men forsøgene betyder, at der bliver holdt lidt bedre øje med byggeriet, så fejlene bliver rettet,« siger Finn Lerche, der er næstformand i beboerforeningen.

Et af de større problemer har været nogle udestuer, der ikke kunne holde tæt.

Erik Schjøtt fra NCC forklarer, at økonomien har været meget stram, og der kun var afsat 400.000 kr. til udestuerne, hvilket var langt under de indhentede tilbud. Det førte til et kompromis med et billigt drivhus, som beboerne var stærkt utilfredse med, og som nu bliver udskiftet.

Flere på venteliste

En typisk lejlighed på 88 kvm koster 229.950 kr. i boligindskud og 5.855 kr. pr. måned plus udgifter til varme, vand, el og antenne, oplyser boligkonsulent Erik Andreasen fra Dansk Seniorbyg, der er bygherre på projektet.

Han forklarer, at det i starten gik lidt trægt med at få solgt lejlighederne, men at interessen steg betragteligt, da den første blok var færdig. Og nu er der hen mod en snes på venteliste – dog kun nogle få med ønske om hurtig indflytning.

Erik Andreasen forsikrer, at forsøget med forskellig isolering på ingen måde har skræmt Dansk Seniorbyg.

»Og skulle der bliver problemer med et eller flere af materialerne, kan de forholdsvis let skiftes ud,« siger han optimistisk.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten