Beboere må leve med rumlen og metrostøj: 'Sådan er det at leve i en storby'

Plus2. februar kl. 05:109
Beboere må leve med rumlen og metrostøj: 'Sådan er det at leve i en storby'
Vibrationer fra metrotogene på Cityringen forplanter sig i skinnerne og videre til tunnelrørene og jorden for så at løbe op gennem bygningerne. Det sætter gang i vibrationer i gulve og vægge i de nærliggende bygninger, der resulterer i lavfrekvent støj i boligerne. Illustration: Søren Rask Petersen.
Hvis naboer til Metro Cityringen i København ønsker at tage deres afviste sager videre, må de gå til domstolene.
Artiklen er ældre end 30 dage

En endestation er nået for beboere langs metrolinjen Cityringen i København.

På stribe får de afvist deres klager og må leve med en rumlen fra undergrunden og lavfrekvent støj i deres boliger dag og nat uden erstatning.

Når man bor i en storby, må man nemlig regne med mere støj fra forandringer i trafikken, lyder det i afgørelserne på de mange klagesager, efter Cityringen åbnede i september 2019.

I alt har 190 naboer indbragt deres sag første klageinstans, Ekspropriationskommissionen, der har færdigbehandlet alle sager uden at tildele erstatning i nogen af dem.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
15. februar kl. 19:15

Det er vist kun i Odense, at letbanen larmer for meget. I Aarhus har der kørt tog på strækningen siden 1876, og jeg er ikke bekendt med, at den skulle have et problem med støj. Derimod har den alle mulige andre problemer; og den har erstattet en del buslinjer, som kørte før letbanen kom i drift: De var hurtigere, billigere og mere driftssikre end letbanen.

I den henseende: Der var faktisk en årsag til, at man i 1970erne nedlagde sporvognene i Aarhus og erstattede dem med busbaner og busser - fordi busser var og er: Bedre, billigere, mere driftssikre.

I den periode, hvor man lukkede Grenåbanen for ombygning til letbane, der indsatte man direkte busser mellem byerne på Djursland og Aarhus. Busserne kom hurtigere frem end toget plejede at gøre, faktisk på ca. den halve tid. Ikke overraskende valgte mange på Djursland at anskaffe en bil i stedet for at vende tilbage til Letbanen, dengang man lukkede de direkte busruter og genåbnede banen.

8
8. februar kl. 07:43

Mon der er nogen, der seriøst vil mene, at Metroen burde have været elbusser, fordi Metroen larmer - ligesom mange mener, at letbanerne i både Aarhus og Odense skulle have været elbusser, fordi letbanerne larmer ;)

7
3. februar kl. 10:25

Men når man tænker på hvor lidt støj en elbil laver, så synes jeg det er besynderligt uambitiøst hvor meget Metroen larmer.

Det er sandsynligvis ikke togenes motorer der høres, men den støj det afgiver når hjulene bevæger sig hen over skinnerne. Det er parallelt til at det sjælden er muligt at hører bilernes motorer når du står ved en motorvej. Det du kan høre er dækstøjen fra hjulenes bevægelse hen over vejbanen.

4
2. februar kl. 20:07

Det er selvfølgelig ikke sjovt at opleve støj, men omvendt er det jo en fordel at bo tæt på en Metroline og trafikstøj er altså en del af pakken når man bor centralt i København

Mange andre oplever støj fra vind og blæst. Skal man forbyde det?

Jeg havde svært ved at høre noget i den lydfil der var i et andet indlæg.

Der er vist en del psykologi indblandet, for jeg har et gammelt pendulur som giver et tydeligt tik tok, men jeg skal selv koncentrere mig for at lægge mærke til det, men min søn kan ikke lide det.

3
2. februar kl. 13:31

Jeg synes det kunne være interessant at sammenligne støjen fra Metroen med tilsvarende tal for hvordan andre trafikformer såsom S-tog, busser og lastbiler påvirker tilsvarende lejligheder. Hvis støjen fra Metroen ikke er værre end bestående støjgener synes jeg at det rimeligt at klager bliver afvist som en rimelig konsekvens af samfundsudvikligen. Det er selvfølgelig ikke sjovt at opleve støj, men omvendt er det jo en fordel at bo tæt på en Metroline og trafikstøj er altså en del af pakken når man bor centralt i København

2
2. februar kl. 11:31

Er støjen alene knyttet til City Ringen, eller konstateres den også fra det ældre anlæg ?

1
2. februar kl. 10:41

Hvor meget giver det på støjen, hvis man sætter farten på metrotogene ned?