BBC eksperimenterer med spritny mobil tv-standard

Den engelske TV-station BBC er forsøgsvis gået i luften med en ny digital sendestandard særlig målrettet mobileenheder. DVB-T2 Lite er, som navnet antyder, en neddroslet udgave af DVB-T2-standarden, som i England bliver brugt til at udsende HD-TV over luften med.

I fremtiden kan det betyde, at tv kan streames ned på eksempelvis en tavle pc eller en smartphone med en DVB-T2 Lite modtager i eksempelvis et sommerhus hvor der ikke er mobil- eller internetdækning.

I Danmark sender de to netværksoperatører af digitale tv-signaler over luften, Digi-TV og Boxer, foreløbigt kun med DVB-T(1), som er mindre effektiv til at udnytte frekvensbåndet, hvilket betyder mindre båndbredde og eksempelvis færre eller ingen HD-TV kanaler.

Kenneth Wenzel, direktør og projektleder i Open Channel, der blandt andet laver forsøg med digitalt tv i København, har dog gennem den senere tid eksperimentielt udsendt via DVB-T2, og han ser store muligheder i den nye DVB-standard.

»DVB-T2 Lite betyder, at man kan spare strøm på receiver-siden, fordi standarden er en delmængde af DVB-T2. Det vil sige, at eksempelvis modtageren i en mobiltelefon skal behandle færre mængder data end ved den fulde af DVB-T2 standard,« siger han.

Derfor har man i DVB-T2 Lite profilen sat en øvre total bitrate-grænse på 4 Mbit/s.

Til sammenligning kan der fx. i en almindelig DVB-T2 Mux være en total bitrate på ca. 37 Mbit/s. Da digital radio i HE-AAC kun fylder 64 kbit/s og en mobil tv-kanal i mpeg4 kun fylder ca. 200 - 400 kbit/s på grund af den mindre skærmstørrelse i forhold til en 42" LCD fjensyn, så er der med 4 Mbit/s fortsat plads til fx. 60 digitale radiokanaler, 10 - 20 mobil tv-kanaller eller en kombination af dette, påpeger Kenneth Wenzel.

Den mindre bitrate i Lite-formatet er en af de faktorer, som bevirker, at modtagere skal behandle færre data.

»Det betyder, at de bruger mindre strøm, men det betyder også, at modtageren ikke kræver så meget plads i hukommelsen, derfor er det velegnet til mobile enheder,« siger Kenneth Wenzel og tilføjer, at bitrate-grænsen på 4 Mbit/s skal ses i lyset af den begrænsede skærmstørrelse på mobileenheder.

Også tilføjelser

Der er ikke kun tale om begrænsninger i Lite i forhold til DVB-T2, der er også tilføjet ekstra parametre, som betyder en øget robusthed af det mobile signal.

Parametrene bevirker, at det er muligt at sende med henholdsvis 1/3 og 2/5 fejlkorretions-ratioer. Det vil sige, at henholdsvis 2/3 af signalet eller 3/5 af signalet bliver brugt til fejlkorrektion, mens en mindre del bliver brugt til at udsende de faktiske tv-data med.

»Det er gode egenskaber at have i et signal til mobile enheder, da man jo ofte bevæger sig rundt med sin tavle pc eller mobiltelefon. Når enhederne er i bevægelse, så kræves der ekstra fejlkorrektion, for at signalet er tilstrækkeligt robust,« siger Kenneth Wenzel.

Den øgede fejlkorrektion bevirker også, at indendørsmodtagelsen af DVB-T2 Lite-signaler vil være forbedret i forhold til DVB-T2, forklarer han.

Gør klar til Lite

Kenneth Wenzel arbejder netop nu på at kunne komme til at sende med DVB-T2 Lite fra sin sender i København. Det hænger sammen med, at han i forvejen var ved at forsøge sig med DVB-T2 til udendelse af digital radio på 1,7 MHz frekvens, en såkaldt T-DAB frekvens, som alternativ til DAB/DAB+.

»Det vil være helt oplagt at bruge Lite formatet i stedet, da vi maksimalt skal bruge 4 Mbit/s ved radioudsendelse,« siger han.

I første omgang vil Kenneth Wenzel forsøge med en standalone-udgave af Lite, altså hvor det kun er Lite-signalet, der bliver udsendt.

»Man kan også sende det ud sammen med eksempelvis et HD-tv-signal, hvor modtagerne, hvad enten det er en stue antenne eller en mobiltelefon detekterer signaleringen i signalet for at finde ud af, om det er noget, de skal vise,« siger han.

Hvis Lite bliver sendt ud sammen med DVB-T2, så vil en del af den samlede bitrate på kanalen, som måske er 40 Mbit/s gå til Lite-delen, så der eksempelvis kun 33 Mbit/s tilbage til HD, SD tv-kanallerne, forklarer Kenneth Wenzel.

Dokumentation

BBC Blog: DVB-T2-Lite profile tech standard approved: Transmissions are go!

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det har længe været kendt, at DVB-T2 var langt bedre end den DVB-T standard, som vore politikre og fjernsyssælgere havde så travt med at får indført. Faktisk kunne vi have valgt DVB-T2, ved blot at have udsat det analoge sluk i ca 6 mdr.

Det har også været kendt fra DVB-T2 standarden blev udsendt som draft, at DVB-T2 indeholder en 1.7MHz mode, der med sendeparametre med fokus på robusthed vil være i en helt anden kvalitetsklasse end DAB/DAB+. Vi taler her om 2.5-3 gange kapaciteten ved samme sendeeffekt som DAB/DAB+. Alternativt kan DAB/DAB+ kapacitet modtages med kun 10-20% af det signal som kræves af DAB/DAB+.

Dette vil muliggøre en dramatisk bedre økonomi og for første gang er der en reel mulighed for at sende digital radio til eller under FM priser.

T-DAB frekvenserne er en del af VHF bånd III - fjernsynsbåndet - og her anvendes DVB-T2 allerede til TV i både Sverige og Finland med succes.

Det vigtige ved T2 Lite er i denne sammenhæng, at billige chips, der er egnede til fx radio og andre håndholdte enheder, nu kan udvikles på et sikkert grundlag til et større fælles marked.

Lars :)

  • 0
  • 0

Så vidt jeg kan se, så er billedet af tårnet i Borups Alle senest taget ca 1997, men er muligvis ældre...

Men DAB er alligevel næsten 10 år ældre !

Lars :)

  • 0
  • 0

Billedet et taget efter sommeren 2007. På billedet til højre kan man se, UHF kanal 35 antennepisk, som bruges til Open Channels DVB-T forsøg - også kaldet MUXKBH.

Men det er rigtig, at alle parabolerne nu er fjernet.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten