Bayern indfører FFP2-maskekrav: Sundhedsstyrelsen afviser ny anbefaling

19. januar 2021 kl. 17:003
Bayern indfører FFP2-maskekrav: Sundhedsstyrelsen afviser ny anbefaling
Masken af typen FFP2 er mandag den 18. januar blevet et krav at bære i offentlig transport, såvel som butikker i den tyske delstat Bayern Illustration: bigstock/zigres.
»Brug af mundbind i det offentlige rum anvendes primært ud fra rationalet om om at reducere smitte fra bærer til omgivelserne«, lyder det fra Sundhedsstyrelsen
Artiklen er ældre end 30 dage

I den tyske delstat Bayern har delstatsregeringen besluttet, at alle skal bære mundbind af typen FFP2 i den offentligt transport og i butikker, skriver den tyske avis Faz.net. Kravet trådte i kraft mandag.

Kravet kommer i kølvandet på, at udbredelsen af den britiske mutation af COVID-19 (B117) skaber bekymring for et større smitteudbrud. FFP2 dækker over den europæiske standard, hvor filtreringsgraden af faste partikler og aerosoler skal ligge over 94%, hvis masken skal godkendes.

Men FFP2-maskerne, der også bliver kaldet åndedrætsværn og som beskytter begge veje, bliver ikke et krav i det danske offentlige rum, lyder det fra Sundhedsstyrelsen i en mail til Ingeniøren.

»Sundhedsstyrelsen overvejer ikke at anbefale brug af FFP2 i det offentlige rum som tiltag for at imødegå den engelsk mutation af coronavirus (Cluster b.1.1.7)«, skriver sektionsleder Line Raahauge Hvass.

Artiklen fortsætter efter annoncen

FFP2 adskiller sig fra stofmundbindet ved, at det beskytter begge veje og testet i forhold til at filtrere udefra og ind for den person, der bærer den. Det gør det bl.a. væsentligt sværere at trække vejret, og derfor har arbejdstilsynet fastsat en maksimal grænse - som følge af fysisk belastning - på brug af masken til tre timer dagligt. FFP2-masken koster i omegnen af 25. kr. pr. stk. Illustration: Bigstock/Dan74.

»Brug af mundbind i det offentlige rum anvendes primært ud fra rationalet om om at reducere smitte fra bærer til omgivelserne (såkaldt ‘kildekontrol’), dvs. for at beskytte andre mod smitte, især personer i øget risiko for et alvorligt forløb med COVID-19«.

Her er både stofmundbind og et Type 1 fabriksfremstillet CE-mærket engangsmundbind - i de fleste tilfælde - tilstrækkeligt i det offentlige rum, ifølge Line Raahauge Hvass, der samtidigt understreger, at mundbind er et smitteforebyggende supplement, som skal bruges i tillæg med øvrige anbefalinger.

Det er blandt andet de smitteforebyggende anbefalinger som at gå i selvisolation, hvis du har symptomer, vaske hænder tit eller bruge håndsprit og undgå håndtryk, kindkys eller kram, mv.

Tilbage til masken FFP2, så anbefaler Statens Serums Institut herhjemme kun brug af FFP2 og FFP3 i sundhedssektoren ved aerosolgenererende procedurer ved mistænkt eller verificeret COVID-19. Eller i forbindelse med særlige mikroorganismer.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
20. januar 2021 kl. 13:50

prisen på FFPx masker ville da også blive en udfordring for mange

1
20. januar 2021 kl. 10:29

FFP2-masken beskytter jo som bekendt begge veje, men hvis nu alle holder sig til reglerne om at bære de almindelige masker (og ikke kun over munden), så bør FFP2-masken vel være overflødig. Derfor kan jeg godt forstå, at SSI ikke anbefaler almindelig brug heraf.