Batterifri Bluetooth-etiket henter energi fra radiobølger

23. januar 2019 kl. 17:17
Batterifri Bluetooth-etiket henter energi fra radiobølger
Bluetooth-etiketterne fra Wiliot drives udelukkende af den energi, der findes i radiobølgerne fra omgivelserne. Illustration: Wiliot.
En energihøstende etiket gør bluetooth til et kraftfuldt alternativ til RFID-tags.
Artiklen er ældre end 30 dage

En vigtig del af det koncept, som kaldes for tingenes internet (IoT), er store mængder små sensorer, som placeres rundt omkring i vores omgivelser, hvor de kan indsamle data, som overføres trådløst til systemer, som kan bruge dataene til at skabe viden.

Sensorerne er eldrevne og drives primært af et batteri. Der er mange ulemper ved batterier, ikke mindst at de til slut løber tør for strøm. Derudover optager de plads og bidrager til øget kompleksitet og øgede omkostninger.

Læs også: Ny elektronik forsyner sig selv med strøm

Batteriløst

Selskabet Wiliot har netop præsenteret et alternativ, en klistermærkestor sensor med indbygget ARM Cortex-M mikrocontroller og Bluetooth Low Energy-radio, som kun drives af energi, den henter fra radiobølger i omgivelserne. Enheden kører efter sigende fint med bare nogle mikrowatts effekt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dette betyder, at sensoren kan kommunikere direkte med alle enheder, som understøtter Bluetooth Low Energy, inklusive smartphones.

I praksis består sensorerne af en mikrochip, som er limet til en antenne, som igen er trykket på en tynd papir- eller plastplade. Alt tyder på, at de vil blive meget billige.

Læs også: Nyt kamera fotograferer uden batteri

Potentielle brugsområder

Selve sensoren kan registrere for eksempel vægt, tryk eller temperatur. Sammen med et klokkeslæt kan den blandt andet fortælle, hvornår en genstand er blevet løftet, eller hvor meget der er tilbage i et pilleglas eller en mælkekarton. Er kartonen f.eks. ved at være tom, kan denne oplysning bruges til at udløse en bestilling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En anden mulighed, som Wiliot nævner, er, at etiketterne kan integreres i tøj. Så kan de måske i fremtiden kommunikere direkte med vaskemaskinen og sørge for, at tøjet aldrig vaskes forkert.

Selskabet har flere forskellige brugsområder for sensoretikkerne i kikkerten - for eksempel sporing af varer, fra produkstionsfasen og til varen ankommer hos kunden, hvor sensoren eksempelvis kan fortælle kunden, hvordan varen bedst anvendes.

Læs også: Forskere fjernstyrer levende cyborg-guldsmed

Samspil med produkter

»Vi mener, at engangselektronik baseret på batterifrie lavpris-løsninger er fundamentet for fremtidige IoT-systemer,« siger Tal Tamir, medgrundlægger og administrerende direktør i Wiliot, i en pressemeddelelse.

Sensoretiket fra Wiliot med tre vægtsensorer, antenne og en ARM-baseret mikrocontroller i midten. Illustration: Wiliot.

»Vi er ved startpunktet for en dramatisk ændring i måden, hvorpå produkter laves, hvordan de distribueres, hvor og hvornår de sælges, og hvordan de bruges og genanvendes,« fortæller Tal Tamir.

Han mener, at genanvendelse af strålingen omkring os kan åbne for et helt nyt samspil mellem os selv og de produkter, vi køber og ejer.

»Uden batterier eller andre omkostningstunge komponenter har etiketterne ubegrænset effekt og levetid, så de kan integreres i produkter, der ikke tidligere har været koblet på Internet of Things,« siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor høster vi ikke mere energi fra spildvarme?

Det er flere store teknologivirksomheder, som har stor tiltro til Wiliots sensoretiketter. Investeringsfondene bag blandt andet Amazon Web Services, Samsung og Qualcomm er blandt dem, som tilsammen har investeret 50 millioner dollars i selskabet.

Artiklen er fra digi.no

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger