Batterier, ultra-kondensatorer og brændselscelle i samme køretøj

En helt ny type bus, der kombinerer tre kendte teknologier til at levere strøm til elmotoren, fragter studerende rundt på Glamorgan Universitet i Wales helt uden CO2- eller -partikeludslip.

Bussen er den første af sin slags i Europa og har en tophastighed på 89 kilometer i timen og en rækkevidde på 241 kilometer.

Under den hvide karrosse ligger en brintbeholder til bussens brændselsceller, der sikrer et konstant lavt strømniveau, mens blybatterier sørger for et konstant medium strømniveau. Ultra-kondensatorer klarer spidsbelastningerne ved acceleration og lagrer strøm ved opbremsninger, skriver Glamorgan Universitet i en pressemeddelelse.

Den britiske minibus kan klare en tur på 241 kilometer, før den skal have ny energi. (Foto: Glamorgan Universitet) Illustration: Glamorgan Universitet

Det hele styres af et system, der sikrer, at bussen selv vælger den mest optimale energiform til den specifikke kørsel.

Bussen har været under udvikling i to et halvt år, og brændselscellerne kommer fra det canadiske firma Hydrogenic, mens blybatterierne er leveret af japanske Yuase European Technical Center.

Minibussen ventes at blive sat i kommerciel produktion inden for en årrække og kommer til at koste mellem 848.000 og 895.000 kroner.

Under fremvisningen på Glamorgan Universitet deltog Storbritanniens vice-transportminister Jim Fitzpatrick, der var begejstret for den nye minibus.

»Mellem fire og fem millioner busrejser bliver foretaget hvert år, så det er afgørende, at vi også gør busserne grønne,« sagde han under fremvisningen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvad ville en tilsvarende diesel bus egentligt koste, i forhold til denne? Under en million lyder ikke så galt, men har ikke lige nogen ide om, hvad en almindelig bus koster?

  • 0
  • 0

At kombinere på denne måde er smart. Vælger man brændselcellen eller et biobrændsel stempelmotoraggregat der kan levere gennemsnits forbruget opnår man tre ting.

  1. Stempelmotoren kan minimeres, og små motorer der altid kører med optimal belastning og omdrejningstal, og er optimeret til dette vil altid være de mest økonomiske stempelmotorer.

  2. Batteriet kan reduceres i størrelse idet dette kun skal fungere som buffer for udsving i gennemsnitsforbruget gennem en dag hvorved man sparer vægt og udgifter til et stort batteri ligesom et mindre batteri kan afskrives mere effektivt.

  3. Ultrakondensatorerne der praktisk taget ikke kan slides op kan være buffer for alle kortvarige men kraftige peaks, som f.eks. stop and go, hvorved man reducerer sliddet på resten af systemet samtidig med at peak ydelsen bliver relativt større.

Om man vælger stempelmotor løsningen eller en brændselscelle kommer vel an på hvornår brændselscellerne er gode nok.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten