Hver vinter er der tidspunkter, hvor det danske elnet er så hårdt belastet, at det er oppe at snuse til den maksimale kapacitet. Nogle gange er det bare nogle få timer, men det er lige netop de få timer, som gør udbygningen af nettet ekstra dyr.
Men i den nye bydel Nordhavn i København, vil Dong Energys elnetselskab Radius, ved hjælp af et lithium-ion-batteri undersøge, hvordan det er muligt at reducere antallet af timer med stort træk fra det centrale elnet - også kaldet peak shaving. På den måde vil det nemlig være muligt at gøre kabler, transformere og andet elektrisk udstyr mindre og dermed billigere, forklarer Daniel Sandermann Jensen, der er senior strategisk analytiker hos Radius og har været med til at projektere batteriet.
Læs også: København dropper metro-ringbane gennem Nordhavn
Selve batteriets energikapacitet bliver på 460 kWh og effektkapaciteten bliver 630 kW. Det bliver installeret på 10 kV-niveau og skal leveres af ABB. Selve installationen vil starte i januar måned 2017.
»Vi har egentlig haft ideen med batterier på tegnebrættet i nogle år. Men priserne på batterier og den tekniske udvikling har gjort, at vi har ventet lidt for at se, hvad der skete,« siger Daniel Sandermann Jensen.
Skærer toppen af belastningen
Nu er tiden altså kommet, og Nordhavn-bydelen er blevet udset til at huse batteriet. En bydel med 40.000 beboere og lige så mange arbejdspladser. Hele bydelen skal have ny elforsyning, og selv om den vil blive udbygget med fuld kapacitet, når det gælder kabler og transformere, så skal batteriet bruges til at undersøge, om det faktisk havde været muligt at spare på den konto.
'EnergyLab Nordhavn – nye energiinfrastrukturer i byer' er et fireårigt projekt, der udvikler fremtidens energiløsninger. Projektet bruger Nordhavn som et levende storbylaboratorium og demonstrerer, hvordan man kan sammentænke el, varme, energieffektive løsninger og elektrisk transport i et intelligent, fleksibelt og optimeret energisystem. Projektets partnere er DTU, Københavns Kommune, By & Havn, Hofor, Radius, ABB, Balslev, Danfoss, Clean Charge, Metrotherm, Glen Dimplex og PowerLab-faciliteterne. Projektet er støttet af EUDP og løber fra 2015-2019.Nordhavns-projektet
I praksis vil det ske ved at oplade batteriet om natten og derefter aflade det på tidspunkter, hvor nettet er belastet særligt hårdt. Helt konkret vil batteriet være i stand til at forsyne cirka 60 boliger med strøm i et døgn.
»Med de faldende priser på batterier, vi allerede nu er vidne til, så tror vi, at batterier af den her type kan gå hen at blive en reel netkomponent. På den måde kan kan vi se, om det er muligt at udskyde investeringer i nettet, hvis forbruget stiger,« siger Daniel Sandermann Jensen.
Balancerer frekvensen
Foruden peak shaving regner Daniel Sandermann Jensen også med, at batteriet skal bruges til at balancere frekvensbalancen i nettet. Det er en opgave, som traditionelt har ligget hos kraftværkerne.
Læs også: Udsigt til førerløse biler i Københavns Nordhavn
Men i et elsystem, hvor færre og færre centrale kraftværker er på nettet, er der brug for, at andre overtager den opgave. Og her er batterier særlig velegnede, da de kan regulere meget hurtigt:
»Det er ikke, fordi at Radius skal ud at tilbyde sådan en service kommercielt. Men nu kan vi få noget mere konkret erfaring med, hvad det betyder for det samlede elnet, hvis der i fremtiden kom mange batterier ind i elsystemet,« forklarer Daniel Sandermann Jensen.
Flere effekter samtidig
En anden opgave for batteriet bliver at teste flere forskellige funktioner samtidig:
»En af årsagerne til, at det hidtil har været svært at få driftsøkonomi i batterier som netkomponenter, har været, at forsøg for det meste har testet enten peak shaving eller frekvensunderstøttelse. I Nordhavns-projektet vil vi forsøge at undersøge effekten, både teknisk og økonomisk, af de to funktioner samtidig,« siger Daniel Sandermann Jensen.
Læs også: Nordhavnstunnel rammes af ekstraregning på 100 millioner kroner
På lidt længere sigt har projektfolkene ideer om at undersøge, hvordan batteriet kan indgå i en løbende udbygning af et bykvarter som Nordhavn. Ideen er, at batteriet indsættes i den første udbygning. Men i takt med at et område udbygges, flyttes batteriet ud til de nye områder. På den måde kan forstærkningen af elnettet udskydes - måske med nogle år. Heri kan der ligge fornuftige økonomiske gevinster,« forklare Daniel Sandermann Jensen.
Hos Radius overvejer man også at bruge batteriet i forbindelse med hurtigopladning af elbiler og til at udjævne en kommende lokal VE-produktion af el i Nordhavns-området.
Nordhavnsbatteriet er kun starten
Batteriet skal, som nævnt , leveres af ABB og i den forbindelse siger salgschef Jonas M. Kehr:
»Li-ion-batteriløsningen er unik i både placeringen centralt i bymiljøet og i den tekniske udformning, som en integreret del af en standard 10 kV-netstation i byzone. Dette er kun starten på en mere udbredt anvendelse af batteriløsninger i elnettet. I ABB er vi overbevist om, at vi i fremtiden vil se anvendelse af mange flere net-tilsluttede batterier i forbindelse med f.eks. solceller, vindmøller, elbiler og -busser«, siger han.
