

Alverdens medier har været på den anden ende.
Det kom i weekenden frem, at en pige fra Storbritannien som den første nogensinde er blevet kureret for hendes ellers uhelbredelige leukæmi ved hjælp af genredigering af raske donorceller.
Der er da også tale om lidt af en landvinding, fastslår Rasmus O. Bak, lektor ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet.
Han arbejder selv med den bagvedliggende teknologi, base editing.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
Hent Profilanalysen og årets ranglister
Profilanalysen 202326. maj kl. 11:24
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Et center i hjernen sørger normal for at T-celler "programmeres til det aktuelle formål
Hej Nis
jeg er også lægmand, men har ifbm kravebens brud, som jeg ikke kunne få opereret pga. Sundhedsvæsenets overbelastning fra Covid, nørdet om osteoblaster, osteoclaster og cytokiner. Derved er jeg kommet lidt omkring T-Celler, men jeg har aldrig læst at hjernen skulle være med i 'oplæringen'? Du må meget gerne dele et link.
Jeg har hidtil troet at thymus (brislen) udvælger nye T-celler ved en positiv selektion (som lader celler med evne til at reagere med antigen overleve) og dernæst en negativ selektion (som eliminerer celler der er selv-reaktive).
mvh Jens
Det er vel stort det her - pænt stort - nu kan vi se hvordan vi kan helbrede mod kræft, eller i det mindste imod nogle (flere) typer for kræft, hvilket kan give mange af os håb om flere gode leveår fremover. Al udvikling koster mange penge i starten, men lad os håbe de også kan gøre det billigere med tiden, således at flere patienter kan komme i betragtning til behandling.
Det er flot de læger kæmper en brav kamp hver dag og bliver bedre og deler deres erfaringer til alle deres fag-fæller. Ros til dem alle.
Jeg er ikke (cancer-)læge , så dette er en lægpersons betragtninger.
Jeg har i mange år (ca 30) haft den tanke, at T-cellerne var del af svaret. Kan man gensplejse noget, der genkender kræftceller på T-cellerne burde der være håb. Et center i hjernen sørger normal for at T-celler "programmeres til det aktuelle formål. Det er sådan vi normalt klarer sygdomme i kroppens celler, men det virker ikke mod T-ALL,
Derfor er donorens CAR-T-celler et genialt "ud af kroppen" svar.