Barndommens modelracerbane gav inspiration til svensk elvej

Plus2. december 2021 kl. 11:0521
Elon Road
Overførslen af energi fra skinnen i vejen til elbussen sker ved, at en strømaftager bestående af to børster slæbes hen over skinnen. Skinnen, der er delt op i 1 meter lange stykker, er kun ledende, lige når den forreste børste passerer. Sektionerne veksler mellem at være plus og minus – børste nummer to fungerer derfor som returleder. Illustration: Bjørn Godske.
Ingeniøren har kørt i en svensk elbus, der bliver ­opladet under kørslen. ­Udviklerne håber, at syste­met kan føre til mindre ­batterier i såvel busser som lastbiler og personbiler.
Artiklen er ældre end 30 dage

Transport Med tak til barndommens modelracerbaner

Ari Sami er til daglig buschauffør hos ­Skånetrafiken og kører trolleybus i Karls­krona. Men fra tid til anden tager han en afstikker til den gamle bispeby Lund for at køre cirka 200 meter frem og tilbage ad Getingevägen i et universitetsområde lidt uden for centrum.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
21 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
19
3. december 2021 kl. 11:27

det er interessant læsning.

Kommentar til # 17 Torben Rune. Hvorfor skal jeg bruge tid på at læse en rapport på 15 sider ??, når du med blot en enkelt sætning kan beskrive hvad DU mener der er interessant ved eRoadArlanda. For måske er eRoadArlanda noget HELT andet ??

18
3. december 2021 kl. 10:13

Vil det ikke give problemer de steder hvor man bruger salt om vinteren?

16
3. december 2021 kl. 07:17

de problemer der er med strømaftagerne

Kommentar til #15: Det er bilens batteri som sørger for fremdriften. Strømaftageren sørger så for at oplade batteriet. Derfor er det ikke nødvendigt med 100 % driftsikkerhed for strømaftageren. 50 % strømoverførsel, eller endnu mindre kan være tilstrækkeligt til at sikre en 100% funktion af det samlede system.

15
3. december 2021 kl. 00:28

Da dette projekt jo er afledt af konstruktørens erfaring med racerbaner i barndommen kan jeg ikke lade være med at tænke på de problemer der er med strømaftagerne i disse legetøjsting, det er ovenikøbet indendørs, i tørvejr og i stuetemperatur, ikke udsat for forurening, ispapir, klistermærker og anden forurening der forekommer ude i samfundet. Hvad sker der hvis et af modulerne der tænder og slukker for strømmen til de enkelte sektioner svigter og efterlader skinnen i det fri med fuld spænding på, det er virkeligt noget det kan gøre det interessant at krydse gaden. Der er lige røget en hund på grund af overgang i en elledning. En kost der fejer skidt, is og andet affald væk under kørsel i fuld fart vil sandsynligvis blive slidt i et rasende tempo da det kræver en vis kraft at rense skinnen i det tempo. DSB ville være glad for en sådan anordning, hvis den var driftsikker, til at feje blade af skinnerne foran togene om efteråret. Jeg tænker også på Århus letbane der ikke engang kan holde en enkelt køreledning fri for is i koldt vejr, her er det en hel skinne med meget større bredde. Om vinteren har vi her hjemme for vane at salte vejene, saltvand er jo en udmærket leder. Hmmmm... Der er måske en grund til at dette princip ikke anvendes i praksis andre steder, måske lige undtaget i radiobiler i Tivolier.

14
2. december 2021 kl. 23:22

hvor det allerede fungere

Kommentar til #13. Reims Tramway er et mere konventionelt system. Det system som omtales i denne artikel har en anden teknisk løsning, hvor strømskinnen er opdelt i sektioner med hhv. PLUS og MINUS. Men for sløjt at ingeniøren bringer en artikel hvor væsentlige informationer er udeladt.

10
2. december 2021 kl. 23:02

Man kan måske opnå at drive en kæmpe bus på de 300 kW i skinnen. Så kan man drive en Volvo Gran Artic 300 som er 30 m lang og tager 200-300 passagerer. Derved har man et alternativ til tog over en Kattegat bro, som nok er meget billigere både at etablere og i drift.

7
2. december 2021 kl. 22:31

Denne løsning med blot en skinne virker til at være meget mere praktisk samt meget pænere end en pantograf-løsning med grimme kabler og master. Så fortsæt endelig og få en stabil løsning til en god pris, så skal det nok kunne blive til en succes.

Næste artikel må gerne forklare hvorledes der tændes for spændingen på hver meter samt hvorledes skiftet sker til den næste meter. Ligeledes driller “vanddråber på køreledninger” nogle steder, så hvordan han man undgå is på børsten der rører ved skinnen?

6
2. december 2021 kl. 22:20

Det kan være det er anderledes i Sverige men når man kører rundt i Finland om vinteren er vejene, selv sydpå, dækket af et par centimeter af en blanding af is og knust granit.

Hvordan kommer den omvendte pantograf ned til skinnen om vinteren?

5
2. december 2021 kl. 20:43

Selvom jeg mener at opladning undervejs er dødfødt, så er det alligevel lidt smart tænkt at bruge samme skinne til returvejen.

4
2. december 2021 kl. 19:45

Jeg savner en principskitse af det elektriske kredsløb. Tror nok at jeg forstår princippet i opbygningen, men kan ikke være helt sikker, når princippet ikke er tydeligt vist.

2
2. december 2021 kl. 15:26

Vel ikke mere end det var da der lå sporvognsskinner i gaderne?

1
2. december 2021 kl. 13:39

Det er virkelig en tanketorsk. Vedligeholdelse af asfalt på tusindvis af kilometer vejbane bliver umuliggjort. 

Spoler skjult under vejbanen går an.