Barista-robotter, dataopsamling, datavisualisering osv., osv.

Årets Hannover-messe bød som sædvanlig på sin del af mere eller mindre kuriøse demoprojekter, der har mere blær end businesscase over sig.

Som Kukas barista-robotter, der serverede kaffe for gæsterne. Eller den robot, som en anden udstiller havde sat til at duellere med messegæsterne i basketball.

Men en række nye produkter fra såvel etablerede som mindre kendte aktører viste også, at den fjerde industrille revolutions kardinalpunkter – smarte produkter, integrerede løsninger og datadreven innovation – for alvor er ved at sive ind i både robotter, komponenter og produk­tionsstyringsværtøjer.

Cloud fra Siemens

Tag nu Siemens’ nye Simatic IOT2000 – en lille computer med netbaseret CPU og Linux, som via profibus opsamler signalerne fra produktionen og sender dem direkte op i skyen uden om PLC’er, Scada-system, og hvad man ellers måtte have af mellemled.

Én af de helt store udfordringer er nemlig at få gearet sit eksisterende produktionsudstyr til de nye digitale tider. Som både leverandører og kunder har erfaret, kan det være ganske besværligt eksempelvis at omkode sine PLC’er til at kunne sende signaler over i et lokalt MES-system eller op i skyen.

Det ser altså også ud til at gælde Siemens, som nu har taget konsekvensen og satser på dataopsamling uden om PLC’erne.

SimaticIOT2000 er desuden interessant, idet den kan sende data op i Siemens’ nylancerede cloudløsning, MindSphere, som kommer til Danmark senere på året.

MindSphere er endnu et eksempel på, at leverandører som Siemens i stigende grad bliver softwareleverandør frem for hardwareleverandør – og at det at hoste en cloudløsning pludselig kan blive et nyt forretningsben for en automa­tionsleverandør.

Digital lean-tavle

Samme udvikling har den tyske virksomhed Harting undergået. Harting er i dag en ren softwareleverandør og vandt årets Hermes-pris på messen for sit Mica-produkt – en embedded platform, der gør det muligt at udstyre eksisterende produktionsudstyr med et virtuelt lag via en række simple Linux-biblioteker.

Mica modtog prisen for netop at gøre det muligt for små- og mellemstore virksomheder at hoppe med på Industri 4.0-toget, lød det fra juryen.

En anden produktnyhed, der ligeledes tiltrak sig en del opmærksomhed, var giganten Bosch Rexroths Active Cockpit-teknologi – en form for digital lean-tavle, som i realtid kan opsamle og visualisere en lang række produktionsdata fra ikke bare én fabrik, men i princippet alle fabrikker i en koncern.

Altså data fra skyen eller MES-­systemet leveret direkte ned på fabriksgulvet.

Industrirobotter optog naturligvis også en væsentlig del af gulvarealet i de 28 haller, som Hannover-messen bredte sig over.

Universal inspirerer

Det er tydeligt, at Universal Robots’ små, simple robotarme har dannet skole. Én af produktnyhederne på robotfronten var således iværksættervirksomheden KBees robot Franka Emika, som med en pris fra 10.000 euro bliver lanceret som en ‘robot for masserne’.

Ud over på prisen udmærker Franka Emika sig ifølge KBee ved, at den ikke kræver normal, tung programmering, men at programmeringsdelen i stedet klares via en langt mere simpel drag’n’drop-menu på for eksempel en tablet.

Den største investor bag KBee er i øvrigt robotproducenten Kuka, så der er lagt op til benhård konkurrence på markedet for mindre industrirobotter.