Af banen SpaceX – her kommer Long March-5

Opsendelsen af den 75 meter høje Long March 5 betyder, at Kina nu for alvor kan sende tungere last i rummet. Illustration: Xinhua / Li Gang

Kina affyrede med succes sin Long March-5 (Chang Zheng-5)-raket i torsdags. Afsendelsen skete efter års intens udvikling for at skabe en løfteraket, der er i stand til at sende tung nyttelast i et geosynkront og lavt kredsløb om Jorden.

Raketten kan aflevere 25 ton fragt i et lavt kredsløb og 14 ton i et geosynkront kredsløb. Dermed er den 57 meter høje raket langt tykkere end sine forgængere. Til gengæld er den også langt kraftigere, næsten svarende til SpaceX’ Falcon-raketlinje, skriver Nasa Spaceflight.

Læs også: Long March 5 og Angara, men hvordan kommer Ariane-6 til at se ud ?

Den nye rakettype understreger Kinas beslutsomhed om at blive en storstilet rumstation. Ambitioner, som USA hidtil har søgt at fremstille i et militært lys, idet Kina tidligere har klaget over USA’s dominans i rummet. Selv har Kina gentagne gange understreget, at landets ambitioner i rummet er af fredelig og teknologisk karakter.

'Den succesfulde afsendelse har skubbet Kina helt frem, når det gælder løfteevnen for raketter, og afsendelsen markerer en milepæl i Kinas forvandling fra en stor spiller i rummet til at være en bærende kraft,' har det kinesiske nyhedsbureau Xinhua citeret Kommunistpartiets centralkomité og militære komité for have udtalt.

Der har været god til at inspicere Long March-5 før opsendelsen, som blev to år forsinket på grund af usikkerheder med motorerne. Illustration: 9ifly.cn Forums

Med raketter som Long March-5 sætter Kina for alvor skub i sin raketteknologi og udviklingen af nye raketmotorer og ny svejseteknik.

Læs også: Kina gør klar til at sende to nye taikonauter i rummet

Samtidig planlægger Kina at sende en permanent bemandet rumstation i kredsløb omkring 2022.

Emner : Raketter
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

amerikanerne snakker Kina handler så sker der endeligt noget i rummet månebase alfa bliver kinesisk marsbase beta bliver kinesisk endeligt sker der noget nyt

  • 2
  • 9

Den er faktisk kraftigere end SpaceX's Falcon 9 FT (Full Thrust) versionen, da denne kun kan løfte 22.8 ton til LEO og 8.3 ton til geosynkront kredsløb.

Falcon Heavy bliver dog en langt mere kraftfuld raket, da den kan sende 54.4 tons til LEO og 22.2 tons til geo, samt den er genanvendelig...

  • 9
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten