Baneekspert: Man kan ikke sammenligne letbane og ‘superbusserne’ BRT

Plus27. august 2021 kl. 11:1217
Baneekspert: Man kan ikke sammenligne letbane og ‘superbusserne’ BRT
Samfundsøkonomisk har letbaner som her i Aarhus det svært, men den skinnebårne bytransport har positiv indvirkning på byområders udvikling, mener rådgiver. Illustration: Wikipedia.
Det 21. århundredes svar på sporvognen er mere end blot en transportløsning, mener banekonsulent.
Artiklen er ældre end 30 dage

Du finder næppe en samfundsøkonomisk beregning, hvor et letbaneprojekt vinder over en såkaldt Bus Rapid Transit-løsning (BRT) – toglignende ‘superbusser’, der kører i egen vejbane men uden skinner.

Og du skal heller ikke søge længe, før du finder artikler, hvor transportøkonomer som Mogens Fosge­rau om hovedstadens Ring 3-letbane udtaler, at det er »en exceptionelt dårlig investering«, eller om Odense Kommunes planer om endnu en letbane siger, at »kommunen må svømme i penge, hvis politikerne vælger at kaste midler efter et projekt med så lav en intern rente«.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
17 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
17
31. august 2021 kl. 17:23

Dertil kommer der en meget vigtig effekt hvor letbanen vinder over BRT: det er de færreste der gider at lade bilen stå i garagen for så at tage en bus i stedet, men der er mange der gerne vil skifte bilturen ud med letbanen. Det er en psykologisk effekt, men stålhjul på skinner er langt mere tiltrækkende end gummihjul på asfalt.

@Andreas - helt på linje med det, Proff. Otto Anker Nilsen skrev i sin tid her på siderne: "*[...]Der er efterhånden solid forskningsmæssig og erfaringsmæssig viden, der dokumenterer den såkaldte skinnefaktor. Altså at rejsende generelt foretrækker skinnebåren kollektiv transport frem for bus. Det viser erfaringerne fra de talrige letbaner, der er åbnet i de sidste mange år i Europa og andre steder i Verden (og modsat også dengang man lukkede sporvogne). I Hovedstadsområdet er betydningen af stationsnærhed dokumenteret i en række studier, der bl.a. bygger på data fra Transportvaneundersøgelse, undersøgelser af konkrete virksomheder, og ændrede rejsemønstre for virksomheder, der har flyttet lokalitet. Der er også gennemført estimationer af modeller for passagerers rutevalg, der viser en præference for togløsninger frem for bus. Og i råestimationerne bag tidsværdistudier vises det samme."

Noget, som flere - herunder lokalplitikere i Lyngby Taarbæk, har påstået, ikke var tilfældet: Søg blot på ft.dk.

Yderligere kommer størstedelen af omkostningen til letbaneanlæg fra omlægning af rørledninger, men der findes nye teknologier der kan gøre dette mindre nødvendigt.

Skal driften med så store busser (dvs. over 18m) være blot nogenlunde pålidelig og dermed også samfundsøkonomisk fornuftig, skal de ikke i tide og utide forhindre den øvrige trafik fordi man må sluse dem ud heriblandt som følge af diverse gravearbejde. Derfor giver ledningsomlægninger god mening. Derudover - når det kommer til fx Ring 3, er det også konstateret, at vandledninger har været i meget ringe stand. Og så er der god mening i at renovere - og flytte dem.

16
31. august 2021 kl. 16:10

Som udgangspunkt fylder en BRT præcis lige så meget i gadeplanet som en letbane gør. Forskellen er blot om der er skinner eller ej. Hvis en BRT skal være noget værd, så skal den have sine egne baner og egne stationer.

Dertil kommer der en meget vigtig effekt hvor letbanen vinder over BRT: det er de færreste der gider at lade bilen stå i garagen for så at tage en bus i stedet, men der er mange der gerne vil skifte bilturen ud med letbanen. Det er en psykologisk effekt, men stålhjul på skinner er langt mere tiltrækkende end gummihjul på asfalt.

Yderligere kommer størstedelen af omkostningen til letbaneanlæg fra omlægning af rørledninger, men der findes nye teknologier der kan gøre dette mindre nødvendigt.

Det så ikke værende sagt at BRT ikke har deres plads - det har de absolut. Man skal bare bruge det rigtige værktøj til den rigtige situation. Ofte vil BRT være det rigtige, men man kan ikke bare feje letbaner af bordet fuldstændigt.

15
28. august 2021 kl. 21:59

Til sammenligning af BRT og Letbane, kan man måske starte med at sammenligne forslaget om BRT på 200S’ rute med Letbanen på ring 3.https://www.moviatrafik.dk/media/7955/brt-200s-gladsaxe-trafikplads-avedoereholme.pdf

Eller med BRT på 400S’ rutehttps://www.moviatrafik.dk/media/8274/brt-400s-i-ring-4-ishoej-lyngby-komprimeret.pdf

Som så ofte, er der forskel på visionen om Letbane eller BRT og hvordan det så konkret planlægges udført.

14
28. august 2021 kl. 15:40

Måske er vi så heldige at vi kommer til direkte at kunne sammenligne Letbane og BRT? Byggeriet af Letbane på ring3 er i gang. På Tårnvej-Avedvedøre Havnevej og på ring4 er der BRT på vej. Det bliver utroligt spændende, hvordan de gennemføres. Bliver en vognbane lavet til BRT-busbane på Tårnvej? Hvad med ring4-motorvejen?

13
28. august 2021 kl. 14:09

Tænkte det samme. At manden anbefaler letbaner bør ikke overraske når han lever af det. Jeg kan dog ikke få øje på ét eneste sagligt argument.

12
28. august 2021 kl. 11:18

aarhus ca 200 i et vognsæt aalborg ca 200 i et vognsæt

begge steder er der stoppesteder/trinbrætter. at bruge ordet stationer i aarhus er lidt ... misbrug af ordet station

11
28. august 2021 kl. 02:36

der er en stor sykologisk foreskel busstoppesteder er nemme at fjerne / flytte, det er en station ikke

man kan vel sige det giver en "transporttrykhed"

10
27. august 2021 kl. 22:39

Jeg er så heldig at bo i Gl. Skejby, og nyder derfor godt af den nye letbane. Der er altid god plads vognene. I går torsdag steg jeg på kl. 09.07 og var som så ofte før eneste passager. Det er uacceptabelt at letbanen lægger så stort beslag på Randersvej, som er en af byens vigtigste indfaldsveje samtidig med at letbanens fortrinsret i lyskryds får trafikken til at "sande" til. Yderligere er det meget beklageligt at omkostningerne ved etablering og drift af nærbanen har forårsaget en væsentlig reduktion af den kolletive trafik i oplandet.

9
27. august 2021 kl. 20:33

Der er ikke noget galt med at bringe et rendyrket partsindlæg, som det foreliggende, men det er ringe i overskriften at sløre artiklen som objektiv. Det er rendyrket partsindlæg.

Alene det forhold, at der tales om planlangt tilbagebetaling i 2059, på et projekt som dårligt nok har passeret en eneste kritisk milepæl, peger på et super risikablet projekt. Alene de forhold, al teknologi og holdning usagt, siger til mig: nej, nej, nej. Find en anden løsning.

8
27. august 2021 kl. 16:12

..er jo reelt det der diskuteres. BRT kan gøres billigere, men fortrinsvis fordi man antager at der ikke i samme omfang skal laves ledningsomlægninger.

Der er imidlertid allerede løsninger for letbaner som kunne minimere dette arbejde, men det er ret nyt, og benyttes ikke ved bregning / planlægning i dag.

Se mere: https://www.lr55.co.uk/ og https://trampower.co.uk/lr55-track/

7
27. august 2021 kl. 15:45

Diskussionen om Letbane versus BRT er ofte mere ideologiske og underholdende end teknisk og saglig begrundet. Jeg har en fornemmelse af at de fleste modstander af letbaner hellere vil brække højre arm, end at stige ombord i et letbanetog eller en BRT-bus. Sådan virker den typiske holdning i kommentarsporene at være, når letbanen skal diskuteres.

Det kunne være forfriskende, om Ingeniøren kunne sætte en artikel op, hvor Letbane og BRT sammenlignes på en række parametre, herunder evnen til både at løse transportopgaver (som vel begge typer bygges for?), samt effekterne på fortætning og udvikling af de nærliggende omgivelser. Anlæg af begge dele er betydelige investeringer, så de bygges jo ikke bare for sjov og for at genere omverden.

5
27. august 2021 kl. 14:20

Bla dokumenteret i rapport fra DTU Transport i 2016.

Vi er først i start æraen vedr Skinnefri letbaner/eBRT.

Meget lange letbaner på gummihjul eksisterer allerede - nen er det fremtiden? nej!

Fremtiden er “bustrains” - konvojer af elbusser, som har befærdet tyndere områder og samles i lange tog for at køre igennem letbanestrækningen - og her er skinnerne i vejen. Naturligvis vil de med tiden blive helt autonome.

I starten vil de kun være autonome i selve “letbanen” - og endda helt i starten have en fører i forreste bus.

Dette system vil give langt mere brugertilfredshed, da mange skift undgås og - Skift er GIFT! - for kollektiv trafik.

6
27. august 2021 kl. 14:24

Det, der var (og er) væsentligt, er at med en letbane får man "stationsnærhed" og så kan man lave noget helt anden byudvikling end man ellers ville kunne. Og det ville disse kommuner rigtig gerne kunne.

Det er lige præcis hvad der er tilfældet. BRT kunne få præcis de samme "ikke-målbare fordele" som Letbanen, hvis man vedtog at et BRT stoppested kan betragtes som en station. Det er da en meget billigere løsning at lave byudvikling med.

Så hele præmissen for interviewet falder vel sådan set på gulvet, fordi det først og fremmest er lovgivningsmæssigt, at beslutningen om BRT er forskellig fra Letbaner.

4
27. august 2021 kl. 14:07

For nogle år siden mødte jeg i festligt lag en højerestående økonomimedarbejder fra en af de kommuner, letbanen går igennem. Også dengang blev der sat store spørgmålstegn ved banens økonomi og det nævnte jeg.

Vedkommende fortalte mig så at det var de sådan set ret ligeglade med. Det, der var (og er) væsentligt, er at med en letbane får man "stationsnærhed" og så kan man lave noget helt anden byudvikling end man ellers ville kunne. Og det ville disse kommuner rigtig gerne kunne.

3
27. august 2021 kl. 13:53

Letbanen har nogle klare fordele: Den kan køre hurtigere og have flere folk med. Her i Århus reklamerer arbejdspladser nær Letbanen allerede med "tæt på Letbanen", for så kan man cykle hen til stationen og tage den frem for at skulle gennem myldretiden i bil. Afstanden mellem områder tæt på Letbanen bliver ganske enkelt kortere. De fordele er så store, at det giver ekstra udvikling. Folk vil give mere for en lejlighed i nærheden af en station end langt væk. Arbejdspladser for kontor vil gerne ligge der, fordi det giver kortere pendlertid for deres ansatte. Med andre ord: Området bliver udviklet. Det kommer en BRT ikke til at kunne i samme omfang.

Kigger man ud over Danmarkskortet, hedder mange byer noget med -stationsby. Og så ligger den oprindelige by et stykke derfra. Effekten er altså ikke ny. Hele nye byer opstod fordi der var lettere adgang til transport.

Og igen kan jeg kun gentage min holdning om de økonomiske modeller: De ting de medtager betyder typisk, at deres anbefaling er at lave mere af det samme. De kan godt fortælle om det giver mening at bygge en vej her eller der, men ikke om man skal køre på vej eller med tog.

2
27. august 2021 kl. 13:49

Aalborg kommune der står bag +Way BRT konceptet i Aalborg siger, at overgangen fra letbane til BRT ikke på kort sigt har haft indflydelse på investeringsomfang omkring den kommende BRT strækning, der åbner i 2023.

Spørgsmålet er selvfølgelig, om det også vil holde vand på længere sigt.

1
27. august 2021 kl. 12:59

Jeg prøver alt hvad jeg kan, men jeg forstår stadig ikke nedenståede argument - eller letbaner generel i det 2100 århundrede.

Letbaner tiltrækker vækst, danner stationsnære områder, hvor man kan byudvikle, tillade højere bebyggelsesprocenter, få mindre bil-pendling: Stationer og skinnebåren trafik kan noget helt andet, end gummihjul kan. Og det er egentligt det, der er mit primære argument for letbaner holdt op mod BRT.

Den plads man kan spare på letbaneinfrastruktur, den giver vel også mulighed for at man kan gøre præcis ovenstående, bare med andre metoder - såfremt man vælger BRT eller selvkørende busser (når/hvis det bliver muligt).

Når det så er sagt, så ville jeg også undre mig over hvis en der tjener sit levebrød på at rådgive om jernbaner, havde en anden holdning end den beskrevne.