Banedanmark vurderede, at bortskyllet dæmning var sikker

Det kom fuldstændig bag på Banedanmark, at vandmasserne efter et skybrud ved Sønderborg natten til tirsdag skyllede 20 meter af en muret dæmning væk og efterlod skinnerne svævende frit i luften.

Banedanmark vurderede, at dæmningen var så sikker, at den ikke engang blev udsat for et ekstra tjek, efter et voldsomt sommerregnvejr i juli underminerede en dæmning på S-togs-strækningen mellem Hillerød og Allerød.

Dengang sagde Banedanmark ellers, at omkring 50 dæmninger landet over skulle undersøges for at forhindre dæmningsskred i forbindelse med regnvejr.

Hullet i dæmningen ved Sønderborg. [foto: Banedanmark Illustration: Banedanmark

]

»Vi vurderede ikke, at der var behov for at undersøge den pågældende dæmning,« siger sektionschef Helle Bøhl-Møller, Banedanmark.

Dæmningen faldt ikke ind under kriterier, som Banedanmark opstiller, når teknikerne skal vurdere, om en dæmning kan være usikker. Det indbefatter blandt andet hældningen af selve dæmningsskråningen, jordforholdene i området, hvordan og hvor godt afvandingen fungerer, samt oplysninger om der tidligere har været problemer med dæmningen.

»Dæmningen var ud fra vores kriterier i orden, men vi bliver hele tiden klogere, og vi nu skal kigge på, om kriterierne er præcise nok,« siger Helle Bøhl-Møller.

Hun oplyser, at baneselskabet ikke havde kalkuleret med selve styrken af regnvejret og mængden af vand.

»Vores pointe er, at det simpelthen regnede så kraftigt, at dæmningsskredet nok ikke kunne undgås. Jeg blev meget overrasket over, hvor voldsomt det så ud. Det lignede jo et katastrofeområde« siger Helle Bøhl-Møller.

»Vi fastholder vores måde at screene på, for den her type vejrlig kan vanskeligt forudses,« tilføjer hun.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Strækningen er eletrificeret og stort set alle tog til Sønderborg køres med ER. Det er et rent tilfælde, hvis du ikke kan se køreledning eller master på billederne.

Og drop perfiditeterne om hvad der "kommer bag på" Banedanmark, eller fyr det samme sludder af mod kommunen i anledning af at det samme skete med landevejen ved siden af.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten