Banedanmark underviser lokoførere i signaler, de ikke selv vil vise

Plus27. juni 2022 kl. 05:2810
Banedanmark underviser lokoførere i signaler, de ikke selv vil vise
De gamle, slukkede signaler står stadig på strækninger med det nye signalsystem. Illustration: Henrik Vinther Nielsen.
Selvom Banedanmark uddanner lokomotivfører i, at ugyldige og udgåede signaler tildækkes, er det ifølge styrelsen for dyrt og omkostningsfuldt at installere det på strækninger, der er overgået til det nye signalsystem.
Artiklen er ældre end 30 dage

Når et signal på jernbanen ikke længere er gyldigt, så kan lokoføreren kende det på en sort overdækning med et stort kryds eller en cirkel pryder forsiden.

Sådan står der i lærebogen for nye lokomotivførere - men ude i virkeligheden ser det ikke sådan ud, og Banedanmark afviser at installere de signalementer for udgåede signaler, som de selv underviser lokomotivførerne i.

Det oplyser selskabet til Ingeniøren.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
28. juni 2022 kl. 18:41

Der henvises til en SR-bestemmelse som ikke er gældende på ERTMS-strækninger. Det er tydeligt afmærket hvornår der køres efter SR og hvornår der køres efter ERTMS.

Det er simpelthen en skrivebordskommentar der ikke forholder sig til virkeligheden. Selvfølgelig skal de gamle signaler dækkes til. Det kan give mening at ERMTS ikke har beskrevet hvordan gamle signaler ugyldiggøres, men så kan der givet udstedes en lokal midlertidig regel der reelt indfører SR bestemmelsen og så sender man eller yngstemanden ud med en rulle sorte affaldssække fra Harald Nyborg. Når der er sket et uheld er det jo tydeligt for enhver at der er et problem!

9
27. juni 2022 kl. 16:28

At gøre den rigtige handling nem at udføre og forkerte handlinger sværere, sænker risikoen for fejlbetjening.

Der var en procedure for situationen (hvis et signal langs banen, der ikke er markeret som "ugyldigt" med sæk og hvidt kryds, ikke viser tilladelse til at fortsætte (forbikørsel), skal der på ERTMS-strækninger foreligge en køretilladelse via ERTMS-systemet).

Men det er ikke altid nok at lave en stringent procedure, for at hindre fejl. Det kan være misforståelser, forvirring, forkert tolkning af en situation.

At ignorere signaler (faresignaler) rutine-mæssigt, kan give dårlige vaner. Man vænner sig til at kontrollen om hvorvidt det er i orden at ignorere et lyssignal langs banen (ved fx at tjekke for ERTMS-køretilladelser) tilsyneladende er unødvendig (fordi den altid opleves som i orden, og dermed virker tilladelsen givet på forhånd).

8
27. juni 2022 kl. 15:17

Når man kører bil er det vigtigt at være opmærksom på om man fx kører på landevej eller motortrafikvej da der er forskellige regler, selvom vejene kan ligne hinanden. Samme gælder lokomotivførerne der har to sæt regler de kører efter om det er en ERTMS strækning eller ikke. Der er tilmed krav om strækningskendskab.

7
27. juni 2022 kl. 13:18

Der henvises til en SR-bestemmelse som ikke er gældende på ERTMS-strækninger. Det er tydeligt afmærket hvornår der køres efter SR og hvornår der køres efter ERTMS.

Jep, men når lokomotivførerne køre på begge slags strækninger, så kan det hurtigt blive et problem at reagerer rigtigt på et slukket signal. Er et slukket signal et bevist ude af drift eller er det fejlramt ?

Det er meget nemt at side ved et skrivebord, og beslutte at på disse strækninger skal man kun køre efter ERTMS, mens man på andre strækninger fortsat køre på signaler.

Al erfaring siger, at vis der kan opstå tvivl, så vil der også ske fejl, lokomotivfører er "kun" mennesker.

Selve afdækningen er nok ikke problemet, men det kræver sporspæring, lifttrolje og eventuelt afbrudt kørestrøm, for at udføre afdækningen. Dertil kommer eventuelt kvalitetskontrol, med tilhørende bureaukrati !

5
27. juni 2022 kl. 10:45

Artiklen er noget sludder!

Der henvises til en SR-bestemmelse som ikke er gældende på ERTMS-strækninger. Det er tydeligt afmærket hvornår der køres efter SR og hvornår der køres efter ERTMS.

4
27. juni 2022 kl. 10:36

Man kan så undre sig over, at Banedanmark på S-banen har valgt at ugyldiggøre signalerne på den i SR foreskrevne måde, men ikke finder det nødvendigt på andre strækninger.

3
27. juni 2022 kl. 10:23

Sikkerhed skal altid have første prioritet, sådan er det i andre brancher. Når ledelsen i Banedanmark ikke forstår det, bør den udskiftes.

2
27. juni 2022 kl. 09:57

På veje skal vigelinjer påføres inden en vejstrækning kan åbnes, og fodgængertavler E17 skal overdækkes ind til felterne er markeret på vejen. Tilsvarende må Politiet kunne stoppe driften på en jernbanestrækning, hvis gamle signaler ikke er overdækket. Så skal DSB tilbagebetale til Staten for manglende drift og BDK til DSB for ukurant banestrækning. Helt ærligt, vælter det budgettet at sætte nogle poser over. Hvis de er i restordre kan der vel findes nogle andre. De skal jo efter sigende ikke holde så længe.

1
27. juni 2022 kl. 09:46

Når der er sket en alvorlig ulykke, er der jo tydeligvis grund til at gøre noget anderledes! Måske man skulle starte en landsindsamling af sorte sække og hvide brædder til bane DK?