Banedanmark opgiver dna-væske mod kabeltyve

De tyske jernbaner Deutsche Bahn er netop gået i gang med anvendelse af såkaldt 'dna-væske', hvor vandet indeholder en kodet, mikroskopisk bestanddel, der er i stand til at knytte en gerningsmand eller en given mængde kobberkabler til et bestemt sted.

Der er flere leverandører på markedet for mærkningsmetoden og i Banedanmark har de også haft kontakt til en af dem - det britiske SmartWater, der har opbygget et helt system omkring deres koncept, hvor væsken kan monteres i spraysystemer, der sprøjter dna-væsken på en given gerningsmand i forbindelse med eksempelvis et indbrud. Politiet er desuden udstyret med uv-scannere, der hurtigt kan se, om en mistænkt har været i kontakt med dna-væsken, og en efterfølgende analyse kan afsløre helt præcist, hvor væsken kommer fra.

Men hidtil har Banedanmark valgt ikke at gå videre med anvendelse af den nye teknologi.

»Det kræver, at andre myndigheder er gearet til at kunne håndtere de henvendelser, de måtte få. Det vil sige, at skrothandlere, der modtager skrot, skal være udstyret med uv-lamper, da væsken jo er usynlig, det samme skal politiet, plus man skal have mulighed for at få undersøgt helt præcist, hvor emnerne er stjålet fra, så det kræver et kæmpe samarbejde fra andre myndigheder, og det er ikke, hvad vi oplever i dag,« siger Ole Løkkegaard, teamleder i Banedanmarks teknisk drifts strømafdeling.

»Jeg tror, det er svært for os at få det samarbejde op at stå, med mindre man virkelig målrettet går ind og dyrker den her indsats og tager andre virksomheder med, der også er udsat for det her problem, og så selvfølgelig også får skrothandlerne og politiet med på det. Det er først i det øjeblik, at det går hen og bliver virkelig effektivt,« fortsætter han.

Ole Løkkegaard mener dog ikke, at det vil være Banedanmarks opgave at stå i spidsen for et sådant arbejde.

»Vi har jo ikke den opgave at opklare en forbrydelse. Vores opgave er, at der skal køre tog til tiden. Så det er svært for os at sætte os til bordenden lige præcis der,« siger han.

Han er dog overbevist om, at selve konceptet med intelligent vand vil være en fordel for Banedanmark i kampen mod kabeltyve.

»Hvis setuppet er på plads, er det klart en fordel. Det engelske firma har med stor succes forhindret ganske mange tyverier i England, og det er, fordi de tager hele pakken med med overvågning samt de relevante myndigheder. Men problemerne i England har også været meget større, end de har været i Danmark,« siger han.

Politiet vil over for ing.dk dog ikke direkte kommentere på dna-vand i forbindelse med opklaring af eksempelvis tyverier.

»Vi kender teknologien og er meget bevidste om de muligheder, der ligger omkring den, og der er rigtig mange muligheder. Der er en hel række områder, hvor det vil være interessant at implementere lige nøjagtig denne teknologi, så man kan føre lige nøjagtig den effekt hen på det gerningsted, hvor den kommer fra,« siger leder af National Kriminalteknisk Enhed, politiinspektør Jørn Gravesen.

Banedanmark har trods de indledende sonderinger stillet dna-væsken på hylden.

»Det bedste, som vi umiddelbart kan se, det er at fjerne det værdifulde fra jernbanen. Det er den bedste langsigtede løsning,« siger Ole Løkkegaard fra Banedanmark.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

... Banedanmark har trods de indledende sonderinger stillet dna-væsken på hylden.

»Det bedste, som vi umiddelbart kan se, det er at fjerne det værdifulde fra jernbanen. Det er den bedste langsigtede løsning,« siger Ole Løkkegaard fra Banedanmark.

Ja, men indtil da var en mærkning vel en glimrende metode at få fingrene i de tyve? Jeg mærker jo mit fjernsyn, da jeg ikke har skatteyderne til at betale et nyt.

  • 0
  • 0

Banedanmark må lide af apati i middelsvær grad. Få dog fjernet de kobberledninger nu, og sprøjt erstatningen med denne dna-vædske sådan at fjolser som alligevel piller vil blive markeret så de kan findes og siden straffes. Det er nemlig oftest sådan at dem som stjæler kobber et sted med stor sandsynlighed også har stjålet kobber andre steder, og dermed kan man få sat kobbertyvene ud af spillet også udenfor Banedanmarks område.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten