Bakterier hader hvidløg

Hvidløg kan være effektivt sammen med antibiotika til at bekæmpe hårdføre bakterier hos patienter med kroniske infektioner som eksempelvis cystisk fibrose.

Det viser forskning, som er udført af professor Michael Givskovs forskningsgruppe på Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet.

Her har man gennem mange år beskæftiget sig med hvidløgs effekt på bakterier. I flere omgange siden 2005 har forskerne først dokumenteret, at hvidløgsekstrakt kan hæmme bakterierne, og sidenhen, at det er det svovlholdige stof ajoen (C9H14OS3), der leverer effekten.

Ajoen dannes ved en reaktion mellem to allicin-molekyler (C6H10OS2) – ajo er det spanske ord for hvidløg – og findes i hvidløgsekstrakt.

Bekæmper to bakteriestammer samtidig

I den seneste artikel fra november 2017 i Scientific Reports dokumenterer forskerne mere præcist, hvordan ajoen hæmmer små regulatoriske RNA-molekyler.

Adjunkt Tim Holm Jakobsen, der er førsteforfatter på den videnskabelige artikel, forklarede ved artiklens udgivelse, at hvidløgsekstraktet helt usædvanligt kunne bekæmpe to meget forskellige bakteriestammer på samme tid, hvad der ikke er muligt med andre midler.

De danske forskere har også vist, at hvidløgets aktive stof skader den beskyttende biofilm – et slimlag – rundt om bakterierne. Derved kan kroppens eget immunsystem eller antibiotika bedre angribe bakterierne og slå en infektion ned.

Forskerne tog patent på udnyttelsen af ajoen til bekæmpelse af bakterieinfektioner i 2012.

Den britiske bioteknologivirksomhed Neem Biotech har købt licensen til at udnytte patentet og er i færd med at udvikle et produkt, hvor man allerede er kommet så langt, at kliniske forsøg på patienter skal foretages inden for et år eller to.

Emner : Kemi
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten