Bakterie guffer gladeligt vinylklorid i sig

Forskere på Georgia Tech besluttede at undersøge, om der i forurenede grunde findes bakterier, der kan nedbryde den vinylklorid, som blev dannet af bakterier, man allerede havde kendskab til. For hvis man fandt en sådan bakterie, ville man kunne opdyrke den i laboratoriet og så lade den æde sig igennem forureningerne rundt omkring i landet.

Denne jagt skulle komme til at vare fire år, men nu har forskerne fundet det, de ledte efter.

Man fandt en vinylkloridspisende bakterie fem meter nede i en forurenet grund i byen Oscoda i Michigan, hvor boligområdet ved Bachman Road er forurenet af perklorethylen fra et stort renseri.

Baktererier omdanner industrikemikalier til vinylklorid
Mange grunde og lossepladser i USA er forurenede med klorerede kulbrinter.

Det drejer sig især om to stoffer, der tidligere anvendtes i store mængder som rense- og affedtningsmidler. Det er tetraklorethylen, også kaldt perklorethylen eller simpelthen "Per" og triklorethylen, kaldt "Tri".

Per og Tri er eminente fedtopløsningsmidler, men desværre omsætter vor lever dem til mutagene og kræftfremkaldende epoxider.

Mikroorganismer i jorden omdanner Per og Tri til bl.a. vinylklorid. Dette stof er velkendt som udgangsstof for PVC, polyvinylklorid, men i naturen dannes det altså også ud fra andre af de menneskeskabte klorforbindelser. Epoxidet, der i leveren dannes ud fra vinylklorid, fremkalder en ellers sjælden kræftform i leverens blodårer. Sygdommen hedder angiosarkom.

Bakterien bruger vinylklorid, hvor vi bruger oxygen

Bakterien Dehalococcoides (stamme: BAV1) er kugleformet med karakteristiske tynde trådformede vedhæng. Den lever anaerobt, dvs. uden oxygen. Når fødens kemiske stoffer skal omsættes til energi, skal der ske en elektronoverførsel. Man skal altså have molekyler, der kan optræde som henholdsvis elektrondonor og elektronacceptor.

Mennesket anvender oxygen, O2, som acceptor. Men det kan BAV1 ikke gøre. Her er det så, at vinylkloridet kommer ind i billedet. BAV1 besidder nogle helt særegne enzymer, der overfører elektroner til vinylklorid, så kloren fraspaltes som uskadelig klorid. Der dannes herved ethylen og salt, og det meget giftige stof er dermed uskadeliggjort.

Bakterien skal rense forurenede grunde og lossepladser

På Georgia Tech arbejder man nu videre med BAV1 og andre bakterier med specielle ønsker til "menuen". Man regner med, at mikroorganismerne også vil kunne nedbryde dioxin og polyklorerede biphenyler, PCB.

Forskerne har sørget for at patentere ideen om at oprense forurenede grunde og lossepladser ved at tilføre eller indsprøjte en portion BAV1-bakterier. De har også oprettet et firma, Regenesis, der markedsf

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten