Bagsidens Lynch giver gummiparagraf tørt på: Femern-rapport hemmelig ved ‘risiko for misforståelser’
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Bagsidens Lynch giver gummiparagraf tørt på: Femern-rapport hemmelig ved ‘risiko for misforståelser’

”Offentlighedsloven sikrer alle borgere ret til at få indsigt i sager i den offentlige forvaltning”, står der på borger.dk.

De af jer, der har fulgt med i debatten herom, vil vide, at loven i praksis ikke gælder, hvis de implicerede politikere eller ministerier synes, der er noget, du ikke skal vide.

Det skyldes især en ny bestemmelse (§ 20 m.fl.) om, at alle former for såkaldt ‘ministerbetjening’ kan undtages fra offentlig indsigt, hvis et ministerium eller en styrelse har lyst til det. Den paragraf viste sig at blive meget bredt fortolket, men det er en anden og længere historie.

Jeg har imidlertid fået aktindsigt i et afslag på aktindsigt, hvoraf det fremgår, at en anden paragraf i loven strammer lukketheden endnu mere.

Sagen handler om den rapport, som Transport- og Bygningsministeriet offentliggjorde torsdag i sidste uge med titlen ‘Ekstern kvalitetssikring af reserver og risikofordeling på Femern Bælt-forbindelsen’. Den kunne I naturligvis samme dag læse alt om på ing.dk, så der er ikke længere noget hemmeligt i det.

Ville ikke fornærme

Det var der dog, inden rapporten udkom. Min kollega Magnus havde længe vidst, at den helt eller delvis var færdig og ville gerne dele indholdet med vore læsere. Han søgte derfor aktindsigt.

I afslaget anfører ministeriet først, at det ville fornærme de tyske myndigheder, som har bidraget med oplysninger til rapporten, hvis den danske befolkning kan se den først. Den argumentation er dog så tynd, at ministeriet er nødt til at finde på noget mere, nemlig dette argument:

”Rapportens konklusioner skal indgå i en politisk beslutningsproces af særlig karakter og det er nødvendigt for denne proces, at politikerne kan modtage en orientering om disse oplysninger uden risiko for, at der opstår misforståelser i forbindelse med udlevering af dele af rapporten til offentligheden, inden rapporten er færdig.”

Ja, I læste rigtigt! Der står, at offentligheden ikke må informeres på grund af ‘risikoen for, at der kan opstå misforståelser’. Men hvornår kan der ikke det?

Ministeriets sofistikerede afslagsjurist strammer den så en tand ekstra:

”...På baggrund af de konkrete, tungtvejende hensyn bag undtagelserne i §§ 32, stk. 2, 33, nr. 3 og § 33, nr. 5, og vurderingen af, at udlevering af brudstykker af rapporten til offentligheden forud for dens færdiggørelse indebærer en væsentlig risiko for misforståelser, har ministeriet ikke fundet grundlag for at udlevere oplysningerne i henhold til meroffentlighed.”

Skal vi blive i sengen?

Tja, §32 handler om de førnævnte udenrigspolitiske hensyn (altså risikoen for, at nogle tyskere bliver sure), og §33 er lige så elastisk som paragraffen om ministerbetjening.

Den tillader nemlig administrationen eller politikerne at skønne om, hvorvidt er opstår en risiko for misforståelser, hvis hele eller dele af dokumentet offentliggøres.

Om afslaget er rimeligt eller ej, kan formentlig diskuteres. Det interessante er imidlertid, at argumentet om ‘misforståelsesrisikoen’ kan anvendes mod praktisk talt alle anmodninger om aktindsigt.

Faktisk svarer argumentet til, at vi alle sammen hellere må blive hjemme og gå i seng, fordi det indebærer en vis risiko at færdes i trafikken. /Lynch

Er det ikke sådan, at det offentlige ved henvendelser til folket skal betjene sig af et fælles godkendt sprog?
"meroffentlighed" kan ikke findes i ordbøger.
Personligt forstår jeg, og det er ikke engang en spøg, ikke ordet.
I øvrigt er denne lov om begrænsning af sagsindsigt ganske skammelig og hjælper ikke på politikerleden.

  • 23
  • 0

I betragtning af den grad af partiskhed og villet bortseen fra ubelejlige fakta der udvises i indlæg i debatten om trafikinvesteringer på nærværende site er minsteriets brug af nødbremsen næsten undskyldelig.

  • 2
  • 17

"Ansatte i den offentlige forvaltning er beskyttet af Grundloven § 77 om frihed til at ytre sig. Offentligt ansatte kan som andre borgere blande sig i den samfundsmæssige debat og kan som udgangspunkt udtale sig om forhold på det område, hvori de er ansat"
Det lyder så smukt, men det er usandt.

Det er vel efterhånden en kendt sag at pædagoger, lærere og måske DR-chefer bliver sortlistet og ikke kan få job hvis de udtaler sig offentligt om næsten hvad som helst.

Vi kan heller ikke få aktindsigt.

Politikerne har strammet skruen, og det bliver nok ikke bedre når magten overgår til Bruxelles.
Jeg savner en statsminister der spreder venlighed og tolerance.

  • 17
  • 3