Bagsidens kandidat til Produktprisen

I øjeblikket indkalder vort tillæg kandidater til Mediehuset Ingeniørens fornemme 'Produktpris 2010'. Den kan vindes af et produkt, der "i design eller anvendelse" skal indeholde "afgørende teknologisk nyhedsværdi og/eller bygge på markant teknologisk kunnen" og desuden "på afgørende punkter være udviklet i Danmark". Bagsidens kandidat til prisen opfylder de fleste af disse strenge kriterier:

Hej Lynch

Håber du er i stemning til at skrive lidt om mit fuglefoderbræt, da historien indeholder ægte innovation (en kreativ opfindelse, der kan bruges til noget), samt genbrug og naturbeskyttelse. Alt sammen noget der efterspørges for tiden.

Udfordring A: Vi fodrer fugle i haven med små olieholdige frø fra hirse og hamp. Ikke mange fodertrug kan holde på de små frø og indeholde frø til mange dage - foruden at holde dem tørre. Desuden ser mange foder-'dimser' forfærdelige ud.

Den runde silo med spidst cirkelformet tag, jeg havde købt, havde den skavank, at 'tagudhænget' ikke var stort nok. Regnvandet løb ned i foderrillen, og derved omdannedes foderet til en grød, som fuglene ikke gad spise..

Udfordring B: For nogle år siden skulle der ryddes op på lagerpladsen hos et større elforsyningsselskab. Jeg kom forbi og kunne ikke modstå de fine glas-isolatorer til 400 KV, der stod til udsmidning. Jeg tog et led fra en isolatorkæde med hjem. Det lå længe i carporten og samlede støv, for hvad skulle jeg egentlig bruge det til?

Løsningen: Efter en lettere modificering af såvel fodersilo som glas isolator er disse nu sammenbyggede til en velfungerende foderautomat, der effektivt isolerer foder fra regnvand.

Den hænger i haven (tilmed til nådigfruens begejstring) til gavn for fuglene, der får tørt foder, og til gavn for undertegnede, der nu har en god historie at fortælle, når der spørges til det spøjse fuglefoder-arrangement.

Samtidig minder den mig om, at det er sjovt at være ingeniør. Og som det fremgår af det andet foto, er min hatteknage heller ikke lige til at købe i 'Inspiration'. Hatte klæder rigtige mænd (håber i øvrigt du kan genkende julepynten).

Med venlig hilsen

Henrik Vikelgaard


Tak for inspirationen - din fuglefodringsautomatoverdækning er hermed indstillet til 'Produktprisen 2010'.

Julepynten blev øjeblikkeligt genkendt af vores yndlingsbladtegner, Lars Refn, for han tegnede den sprællemand til en julehistorie i vort omslag for snart længe siden. Hvis nogle af jer andre kreative sjæle derude kan præstere lignende eksempler på højteknologiske genbrugsprodukter, hører jeg gerne om det (I finder i øvrigt mere om Produktprisen 2010 her: ing.dk/produktprisen). j Lynch