Bagsiden: Valdemar Sejr tegnede kortet i 1200-tallet
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Bagsiden: Valdemar Sejr tegnede kortet i 1200-tallet

Illustration: MI grafik

Vort omslags videnskabs­redaktør er åbenbart også nået til den alder, hvor man føler en uimodståelig trang til at korrekse den opvoksende slægt for dens historieløshed og mangel på almen dannelse. I hver fald indløb straks denne protest imod Jan F. Haases forundring i sidste uge over, at Jydske Dragonregiment (i følge et kort hos ‘Maritime Nyheder’) måske overvejede at invadere Polen. Redaktøren skriver:

”Det er et flot danmarkskort, du viser, men når vores læser spørger, hvad Polen har gjort, tror jeg svaret skal findes hos Valdemar Sejr. Her er en henvisning til materiale til historieundervisningen i 3.- 6.-klasse [clioonline.dk/ historiefaget ...], men den kan vores læser nok ikke huske.

Det dansk riges udstrækning under Valdemar Sejr – Illustration fra bogen ‘Valdemar 2. Sejrs rige’ af Nicolai Petersen på ‘clioonline.dk/historiefaget’ Illustration: clioonline.dk

Ak ja, historieløsheden har nu også spredt sig til Bagsiden, lad det ikke blive en vane. Men hvorfor Maritime Nyheder fremturer med dette kort er nu underligt. De brugte det også i 2014 ...

/Jens ”

– – –

Tja, til sidstnævnte er at sige, at hver gang Maritime Nyheder skal skrive om besejlingsforholdene i Østersø­regionen, bruger man åbenbart samme kort, der må være planket fra en eller anden historiebog om Danmarks kortvarige arealmæssige storhedstid i 1200-tallet.

I oplysningens tjeneste bringer jeg til gengæld kortet fra dit link til siden ‘clioonline.dk/ ...’, nemlig fra historiebogen ‘Valdemar 2. Sejrs rige’ af Nicolai Petersen, som sikkert på glimrende vis gennemgår, hvordan Valdemar Sejr gjorde tiderne usikre (det er ikke muligt at komme videre i historien uden login).

Men også vor læser fra det den historiske by Lejre har sendt en indsigelse vedr. landets fordums omfang:

Kære Lynch.

Jeg sender dig dette meget beskrivende link til Danmarks historiske besiddelser [wikipedia.org/wiki/Danske_besiddelser] i anledning af Jan F. Haase’s undrende tilgang til Polen som en del af DK.

Når man har haft både Absalon og Valdemar Sejr som en del af pensum i 4.- klasse vil man vide, at det viste kort er en korrekt del af danmarkshistorien.

Om vi så skal have Polen igen, vil jeg gerne overlade til polakkerne. Måske bliver det omvendt, det er jo efterhånden noget i retning af 50.000 polakker, som har bosat sig i DK inden for de seneste år.

Men ellers kan vi jo indrage de baltiske lande og dermed få nedfaldsstedet for Dannebrog ind under fædrelandets indflydelse.

Med venlig hilsen

Svend Aage Nielsen


Tak for indsigelsen og for link til Wikipedia. Heraf fremgår det, at Valdemar samlede Østersøimperiet, der ”omkredsede Det Danske Rige den sydlige østersøkyst helt over til det nuværende Litauen ...”

Men ak, i 1227 må han afstå hele østersøstrækningen, og kun Slesvig og Pommern forblev danske. Om Valdemar er altså bl.a. at sige, at det for ham, i lighed med andre krigeriske danske konger og statsministre lige siden, kneb med krigslykken til sidst. Vi praler alligevel af den historie 800 år senere, men heldigvis slap vi så for at blive konfronteret med Sovjetunionen om herredømmet i Baltikum i sidste århundrede, og det var måske meget godt ...

Til gengæld nåede Valdemar igen at sejre kort før sin død ved udgive Jyske Lov i 1241 (‘Med lov skal land bygges osv ...’), som faktisk gjaldt i hertugdømmet Slesvig helt frem til 1900, så her satte han sig mere varige spor i landskabet.

Skrønen om det nedfaldne dannebrogsflag under Valdemars erobring af Estland blev mig bekendt først kolporteret af en historiker i år 1600, så den skal vi nok lade ligge.

Det var slut på årets historier! Bagsiden udkommer igen den 11. januar, men I næste uge kan I glæde jer til magasinet ‘Året rundt’ – spækket med læsestof!

/ Lynch

Illustration: MI Grafik
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten