Bagsiden: Et værktøj til læderarbejde?

Hvilken dims har vi med at gøre her? Illustration: Finn Hoffmann/privatfoto

Finn Hoffmann fra Køge har sendt os et foto af en dims, som han engang fik af en skraldemand, han var faldet i snak med. Skraldemanden havde selv undret sig over, hvad det var, han var stødt på, og nu er den undren så gået i arv til Finn.

Han fortæller, at der er tale om en fint fliget stålstøbt genstand, som er 28 cm lang i alt.

I den ene ende er et hoved, som er åbent på to sider; fremad og nedad. Dertil er en gennemgående skrue aksel for fire rillede hjul, der hver måler 2,5 cm i diameter og er ca. 1 mm tykke.

Fire flotte hjul pryder redskabet. Illustration: Finn Hoffmann/privatfoto

Hjulene har flade spidser og sidder på en fælles aksel med to hjul i midten, herefter til hver side en afstandsring og et hjul. Så altså i alt fire hjul og to afstandsringe. Den samlede bredde af hjul + afstandsringe er 10 mm.

Et værktøj til læderarbejde?

Finn Hoffmann har på fornemmelsen, at de to nedadvendte tapper forrest på værktøjet, kombineret med en plan flade bag tapperne, har været brugt til at styre dimsen ind imod noget roterende via et såkaldt ‘land’.

»Med hensyn til anvendelse har jeg tænkt på prægning af f.eks. læder. Først tænkte jeg på rulletering på en drejebænk. Jeg håber I kan hjælpe mig,« skriver Finn Hoffmann.

Så lad os endnu engang se på det. Hvad er det, Finn har fået af skraldemanden? Og hvordan bruger man den? Send som sædvanlig dit bud til bagsiden@ing.dk eller skriv den i kommentarfeltet her under artiklen.

Og så ønsker Bagsidens dimseredaktion ellers jer alle en god sommerferie.

Husk at sende os billeder på ovenstående mail, hvis I støder på nye såvel som gamle dimser under ferieoprydningen eller ser andre besynderligheder på jeres sommerfærd, som vi lige er nødt til at diskutere her på Bagsiden.

Illustration: Ingeniøren

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Man kan ikke være blevet rigtig ingeniør, uden at have været i kontakt med viste værktøj, Ja, en afretter til en roterende carborundumslibesten. Man kunne også være blevet en god maskinarbejder.

  • 0
  • 0

Lykke er at have været håndværker - inden 'ingeniørd'! Elementært for 'sådan een' - som har haft det i hånden, og brugt det, når slibestenen var blevet hul/ujævn af hådhændet og forkert brug! :)

  • 3
  • 0

Ja, nu bliver det snart for trivielt. Vi har jo lige for kort tid siden forklaret + vist, hvordan en **slibestens afretter **ser ud (i.f.m. savtands udlæggeren, som #3 Søren Lund også bemærker!), og billedet viser altså en slibestens afretter.

Der er åbenbart for mange, der ikke læser den altvidende Bagside, hvilket burde give spørgeren 'røde ører'!

  • 0
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten