Bagsiden: En transportabel spiddrejer eller ...?

Illustration: Ingeniøren

Her er et sandt mysterium for de af jer, som interesserer jer for gamle klokkeværker og tilsvarende antik mekanik – og hvem gør ikke det?

Finderen af en gammel mekanisme har nemlig i sin kvide spurgt rundt omkring på teknologiske museer, vidensgrupper og professionelle i Europa, og alle er tilsyne­ladende i tvivl, eller også stemmer visse komponenter ikke overens med deres forsøg på forklaringer.

Det kan tilsyneladende ikke nytte at slå op i Ingeniørernes Danmarkshistorie, bl.a. fordi det er vanskeligt at vide, hvad vi skal kalde mekanismen.

Tromlen, hvorpå en tynd snor har været oprullet, drejes direkte af håndsvinget. Illustration: Alexander Bundgaard
Tandhjulsudvekslingen får akslen nederst til højre til at rotere hastigt, når tromlen drejer. Illustration: Alexander Bundgaard
Det store tandhjul er i indgreb med det lille, som drejer ‘vingerne’. Det store tandhjul er i indgreb med det lille, som drejer ‘vingerne’. Illustration: Alexander Bundgaard

Som I kan se af billederne, er der tale om en slags ‘gearkasse’ med et håndsving, hvormed man kan rotere en tromle, hvorpå der tydeligvis har været oprullet en tynd snor eller line. Selve apparatet, der står på fire ben, er ikke stort: Højden er 21,5, bredden 18 og længden 21,5 cm.

Indehaveren og finderen er Alexander Bundgaard. Han skriver bl.a.:

”Tromlen drejes direkte med håndtaget. Når man drejer det, drejer ‘vingerne’ meget hurtigt rundt på den modsatte side, idet der er ret stor udveksling

Da jeg fandt den, var den dækket i sod og havde rød maling på håndtaget. Benene er fastgjort med gevindbolte, hvilket måske kan indikere, at den er konstrueret, så de skal kunne tages af og på? Hvert af benene har et nummer stemplet ind, som stemmer overens med nummeret stemplet ind i ‘huset’, så de kan sættes korrekt på. ‘Håndtaget’ i toppen af maskinen er også nummereret.

Jeg tror personligt, den er bygget til at skulle være transportabel, hvilket ikke stemmer overens med en ‘turret clock’ eller en spit-jack/Roti.

Maskinen er udover det meget skulpturel og æstetisk i sin fremtoning, og mit bud er, at det er en ret ‘fin’ ting. At den er fundet på Christianshavn, ved jeg ikke om har en betydning.”

Hvortil bør tilføjes, at en ‘turret clock’ er en mekanisme, der i sin tid blev brugt til at dreje visere på tårnure eller styre klokkespil samme sted.

En tilsvarende tromle, som på vores meget mindre udgave, blev ‘trukket op’ ved, at et tov med en vægt i enden blev viklet om med håndtaget, og derefter trak vægten mekanismen med jævn fart, når tovet viklede sig af tromlen.

En ‘spit-jack’ eller Roti er en tilsvarende mekanisme, der f.eks. blev brugt til at dreje et spid i jævn, langsom hastighed over en ild (på et ‘Rotisserie’). I kan se den i funktion her; llk.dk/9dk1sj

Det, der undrer de adspurgte eksperter på området, er især, hvad et stykke fladjern med opbukkede ender, der danner et firkantet øje i hver sin ende af apparatet, har været brugt til. Er det et ‘håndtag’ til at løfte det hele i?

Desuden undrer det, hvorfor det store tandhjul har en ‘click and ratchet’, dvs. en pal, der sikrer, at hjulet kun kan dreje i en retning. Hvortil kommer, at ingen har forklaret formålet med, at de fire ben er aftagelige (og nøje nummererede)?

Meld straks ind på Lynch@ing.dk, hvis I har en god forklaring på, hvad Alexander Bundgaards smukke, gamle mekanisme har været brugt til.

/ Lynch

Illustration: MI Grafik
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det ville forklare adskillige elementer: * klicklåsen * den store tromle som sikkert var til en vægt til at automatisere processen * findestedet (der blev lavet reb på Chr. havn) * flytbarheden

  • 0
  • 0

[Jeg har netop modtaget denne mail - Vh Lynch:}

For nogle måneder siden så jeg noget lignende, på det restaurerede Selsø Slot. I køkkenet, over ildstedet, sad der en lignende mekanisme. Håndtaget pegede nedad, de fire ben var sat fast i murværket over ilstedet, og "vingerne" pegede opad.

Snoren var koblet til en kampesten i den fjerne ende af køkkenet, somhavde en anslået vægt et sted mellem... tjaeh, 40 til 100 kg? (der var mørkt,okay?) Det var en drejemekanisme til et grillspyd, og den kunne køre en god times tid, på en optrækning.

Mekanismen til overførsel af bevægelse til grillspyddet var en tynd kæde, og hjulet som den kørte på, havde en fordybning, og små kobber-søm sat ind med ca. fem cm. mellemrum - den greb ind i hvert fjerde kædeled, eller lignende.

På det billede, som du viser, kan jeg dog ikke se noget tandhjul (eller et sted, hvor det har siddet), der vender bevægelsen 90 grader, så jeg er ikke sikker på, at det er det, der er tale om - den havde en slående lighed ved første øjekast, men jeg stiller ingen garantier.

Jeg kan dog anbefale et besøg på Selsø slot i al almindelighed. William Bendsen

  • 3
  • 0

Der har opgså været nogle beslag som er i højden oven over det fotogaferet. Det oven over er til visere (måske den store viser og den lille viser) og hæmværket.

Kokken der styrede marinebasen kunne have det som sin pligt,at kun servere middagsmad, NÅR uret er blevet truket, hvorfor kokken skule have "nøjlen" til uret. Når klokken blev 11.50 (10 minnuter i tolv) sagde det et lille lyd og offiseren og matrosen (der havde der bestilling) skulle dreje uret så den samme stiling blevet intaget. Når offiseren OG matrosen havde lavet det de skulle lave ved uret og nøglen var blevet afleveret skulle kokken vænte på at der blevet slådet 8 glas og spisningen kunne begynde og middagsvakten starte.

Nummerene i benene har kun betydning, når det er ikke urmagere der samler uret. (min opfatelse)

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten