Bagsiden: Til piber, pile eller patroner?

Plus9. januar kl. 18:4518
Bagsiden: Til piber, pile eller patroner?
Illustration: Hans Peder Hansen/privatfoto.
Vi har en spids genstand på bordet denne gang. Er det en pilespids? Er den til at kradse piber ud med? Giv dit bud.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vi har før haft en pibeudkradser til opklaring på Bagsiden, og er det i virkeligheden dér, vi igen er?

Hans Peder Hansen har i hvert fald dette blandt sine egne bud på, hvad det kan være for en dims, han fandt for en del år siden – hvor husker han ikke.

Han har sendt en række billeder af denne ting (se nedenfor), som er lavet af kobber (eller en kobberlegering), og pladetykkelsen (af det koniske rør) er ca. 1 mm med en patina som gamle patronhylstre. Totallængden er 90 mm.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
18 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
19. januar kl. 06:15

Hvis en harpun skal blive siddende i en sæl eller en hval, så skal den nok have modhager på. Den er også temmelig lille til opgaven, skulle jeg mene. Den er 9 cm lang.

Spidsens opgave er at blive stukket gennem spæklaget ind i lunge og hjerteregionen. Her frigøres spidsen fra selve lansen der bliver trukket ud af dyret og spidsen bliver bag spæklaget fastgjort til fangstlinen.

Spidsen er sin egen modhage da fangstlinen vil få spidsen til at sidde på tværs bag lungehinde, ribben og spæklag.

Spidserne har oprindeligt været skåret i ben og ser man billeder på nettet kan de være underligt asymmetriske lidt som denne her lille lille kobber- eller messingdims.

17
18. januar kl. 22:14

Hvis en harpun skal blive siddende i en sæl eller en hval, så skal den nok have modhager på. Den er også temmelig lille til opgaven, skulle jeg mene. Den er 9 cm lang.

15
17. januar kl. 15:39

Priklestav? Størrelsen passer. Rørstykket er konisk på den rigtige måde til indsætning af et træskaft. Slidsen er også rigtig ifht. indsætning af et træskaft. Øjerne kan bruges til fastnitning. Der er gjort umage for at lave spidsen ske-formet og kanten er ikke skarp. Det antages derfor at skeen skal bruges i et blødt materiale - f.eks. jord.

Mange priklepinde består i dag blot af en spids stav, som vil sammenpresse jorden, når der laves et hul. Et ske-formet hovede er bedre, da man herved blot kan løfte jorden til side .

Hvis ikke dette oprindeligt er hovedet til en priklestav, så vil jeg da anbefale at man påmonterer en passende pind og prøver den af til foråret, når der skal forsåes frø til haven/drivhuset :-)

14
16. januar kl. 16:37

Den virker ikke særligt anvendelig som hverken harpun- eller spydspids, med den asymetriske, skeformede facon af spidsen og de to øjer på siden. Jeg tror den har haft et eller andet dekorativt formål.

13
15. januar kl. 11:25

Minder meget om spidsen til en grønlandsk harpun, som 'knækker af' og bliver siddende inde i dyrt, så fangeren kan hale byttet til sig. Montering på harpunen og fastgørelse af fanglinen foretages i de to øjer.

12
12. januar kl. 21:40

Nu er jeg meget langt væk fra noget, jeg har forstand på. Hvis man søger på "cheese trier" kommer der ganske rigtigt nogle ting, der minder om dette. De synes dog at være længere og helt åbne, man skal kunne gå dybt i osten. Ved nogle oste bruger man et vridbor eller en nål, da man kun skal snuse til osten. Men måske en speciel type ost eller mejeri-kultur?

Og nu kom jeg til at tænke på musen Anatole, der fik sit job truet af en ostesmagende robot.

11
12. januar kl. 13:18

Når jeg googler billederne er det lommeknive, patroner og fyldepenne der dukker op som lignende billeder. Og det på trods af at den ligner en tappestuds rigtigt meget. Måske hvis vi fik lidt flere fotos i forskellige vinkler ville der dukke noget interessant op?

10
11. januar kl. 13:57

Jeg nener at jeg har set et lignede instrument blive brugt til at tage en prøve af ost.

8
10. januar kl. 16:17

Det ligner faktisk. Men den forekommer mig at være konisk i den forkerte retning. Hvis det er sådan en, må der mangle et (mere eller mindre konisk) rør, der kan drives ind i et hul i stammen.

Så et nyt gæt kunne være at det ene øje er til spanden, det andet til at fastgøre dimsen på det rør, der mangler.

https://www.amazon.com/Stainless-Steel-Maple-Spile-bucket/dp/B018HEZ2F8

7
10. januar kl. 12:44

Jeg tror du har fat i noget. evt. til tapning af harpiks, eller ahorn saft. Eller måske honning Jeg tror at studsen vi ser, skal sidde på ydersiden af træet. Så min teori er at der mangler noget, som skal sidde i træet. Alternativt kunne den sidde hen over en afskåren gren.

Der er en til salg på etzy, som kunne ligne lidt: [https://www.etsy.com/listing/481266992/maple-syrup-sap-tap-vintage-maple-syrup]

6
10. januar kl. 10:57

til at banke i stammen på et birketræ for aftapning af saft?? Sæt en spand under, og brug øjerne til fastholdelse med snor om stammen. ...måske

5
10. januar kl. 07:22

Kan det være en antik fingerklo/negleforlænger af en slags? Måske brugt af asiatiske dansere,

3
9. januar kl. 22:34

Min første tanke, men har sådan en ikke brug for modhager? Man skal jo kunne hale byttet hjem, ellers er der ingen fidus ved det.

2
9. januar kl. 22:07

Harpunspids til havjagt?

1
9. januar kl. 19:54

Mit GÆT er, at det kan sættes ind i et levende dyr og give mulighed for at lukke luft eller materie ud. En trochar af en slags. Så måske et trommespyd, altså spidsen til sådan et. Øsknerne er måske til noget snor, der gør det muligt at fiksere den til hudoverfladen eller til at trække den ud med? Måske sad denne spids i røret, og spidsen her blev trukket ud, mens røret blev siddende. Det kunne så tænkes fikseret via en plade - ingen risiko for, at det forsvinder ind i dyret.

Jeg ville måske selv have lavet det anderledes, men jeg ved heller intet om trommespyd.