Bagsiden: Sverige vil ud af Postnord-fiaskoen

Illustration: Ingeniøren

Da jeg i sidste uge med stor omhu gennemgik den danske afdeling af Postnords mere eller mindre selvforskyldte udfordringer, tillod jeg mig at antyde, at svenskerne bitterligt havde fortrudt fusionen mellem de to landes post­etater tilbage i 2008.

Folket kræver folkeafstemning - svensk post tilbage til Sverige Illustration: Screendump

Det, skal jeg lige love for, var en korrekt vurdering.Faktisk har man for nylig forsøgt at rejse en veritabel folkebevægelse i Sverige for ophævelse af samarbejde mellem de to postetater.

Mens vi danskere aldrig har forstået, hvorfor svenskerne dog meldte sig ind i det fallitbo, er samme mangel på forståelse tydeligvis ved at brede sig derovre. Det fremgår meget tydeligt af 7. afsnit af den skrappe satiriske tv-udsendelse ‘Svenska nyheter’, som blev sendt på STV for to uger siden.

Her gennemgår den (lejlighedsvis dansktalende) programvært Jesper Rönndahl uden skånsel årsagen til Postnord-fiaskoen.

Han forklarer f.eks. omhyggeligt, hvorfor den svenske del af Postnord havde et overskud på 855 mio. SEK i 2016, mens den danske del havde et underskud på næsten 2 mia., så den svenske stat i 2017 måtte skyde 400 mio. i foretagendet.

Det var alt sammen et led i en dansk masterplan, som svenskerne ikke havde gennemskuet. De må have gennemført en yderst mangelfuld Due Dilligence forud for fusionen, fremgår det.

Nå, måske kunne de ikke have forudset, at den danske regering meget snedigt kort efter påbød alle danskere, der kan betjene et tastatur, en NemID-konto, så stort set al offentlig snailmail blev digital. Fra 2010 var det hermed stort set slut med indtægter til Postnord fra dansk brevombringning.

Men de svenske postdjøf’ere kunne måske godt have sikret sig, at den deraf følgende fyring af ca. 2.000 tjenestemandsansatte danske postarbejdere blev tørret af alene på danske skatteydere? Nu forarges programvært Rönndahl højlydt over, at han skal bidrage til at betale for, at 2.000 danske postansatte ikke skal gå på arbejde i tre år!

Den danske masterplan gik nemlig ud på at få Sverige til at betale for den danske digitalisering af al den offentlige kommunikation, fremgår det.

Derfor må ‘Svenska Nyheter’ gribe ind og opfordre befolkningen til at støtte op om en ‘folkomröstning’ om PEXIT – den svenske postetats exit fra Postnord!

Efter det beskrevne forløb forstår man godt disse følelser. Men vi, der har fulgt Postnords danske afdeling fra længe før Postnord-fusionen, synes nu alligevel, det lyder mærkeligt, at vi dansk jävlar skulle have snydt svenskerne så gevaldigt.

Så snedig er vores regering eller postetaten overhovedet ikke, viser al tidligere erfaring ...

/Lynch

PS: Se selv 7. afsnit af udsendelsen ‘Svenska nyheter’ på STV her: llk.dk/cmkj5i – Det stærkt underholdende afsnit om Postnordsagen starter ca. 20 min. inde og varer 7 min. Tak til Jens Hovmand og Karsten Henneberg, der linkede til STV-udsendelsen ved artiklen på ing.dk, hvor Bagsiden også udkommer.

Illustration: MI Grafik
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det at narre har ikke noget med klogskab at gøre, men mangel på samarbejdsevner, medfølelse, og social intelligens at gøre. Intelligente mennesker, er i stand til at fungere sammen, og kan derved opnå mere, end enkelt individer kan nå at opnå.

Det er dog meget sandsynligt, at staten har indset fremtiden var brevløs, da de solgte postdanmark. Og, at det var trådløs, da de solgte TeleDanmark.

  • 1
  • 0

....for dem som har behov for det, burde man også have et offentligt postsystem for dem som har behov for et sådant. Det er ikke nemt for mig at læse meddelelser på en iPhone og mange har ej heller en PC der er på nettet,. De skulle have en mulighed for at kunne sende og modtage rigtige breve og pakker. Dette er ret dyrt og upræcist som det e idag, men det rigtig underlige er, at passerer man grænsen til Tyskland og sender sine pakker og brev derfra er det meget billigere og....breve og pakker kommer til modtageren dagen efter....Mystisk!

  • 7
  • 1

men det rigtig underlige er, at passerer man grænsen til Tyskland og sender sine pakker og brev derfra er det meget billigere og....breve og pakker kommer til modtageren dagen efter....Mystisk!

Tror du ikke der er noget 3F halløj der spiller ind. Det skulle jo nødigt gå for hurtigt.

For år tilbage var jeg på ferie i Skåne med min kone. Vi sendte 2 postkort til vores respektive mødre. Kortet til min svigermor i Guadeloupe (carribien) kom frem dagen efter. Kortet til min mor i Ølstykke tog en uge.

  • 4
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten