Bagsiden: Stop nu de idiotiske opdateringer

Illustration: Ingeniøren
Hovsa, hvorfra kom den boks midt i mit tekstprogram? Illustration: Privatfoto

Af overingeniør Petersen

Hr. redaktør.

Alt tyder på, at det globale komplot, jeg her vil fortælle om, er den skinbarlige virkelighed, så du behøver ikke at finde sølvpapirhatten frem!

Som almindelig, ikke-sagkyndig it-forbruger har det i årevis irriteret mig, at alle de firmaer, der leverer virksomhedens og mine private prorammer og apps, ustandseligt opdaterer dem. Somme tider med kun få måneders mellemrum, og altid uden at jeg bliver spurgt, og i reglen uden at jeg kan se formålet hermed.

Somme tider beder de mig såmænd om at opdatere apps, jeg ikke vidste, jeg havde, og aldrig bruger, men som man åbenbart har påduttet mig i et ubevogtet øjeblik. Ved disse opdateringer indfører leverandøren hver gang nogle små og som regel ligegyldige ændringer i funktionaliteten.

Efter opdateringen går de større programmer gerne tilbage i udgangsposition, så jeg skal have besværet med at genskabe min foretrukne, individuelle opsætning.

Men forleden bragte Bagsidens digitale aflægger, ing.dk, en historie, som bekræftede min længe gnavende mistanke: Overflødige opdateringerne af alle mulige programmer er den globale it-branches store pengemaskine og beskæftigelsesprojekt.

Hvorfor pokker skal jeg det? Illustration: Privatfoto

En norsk forsker på Lunds Universitet, Carl Dalhammer, mener at have fundet det perfekte eksempel på planlagt forældelse i højttalerproducentens Sonos’ seneste tilbud til sine eksisterende kunder.

Deres gamle højttalere skulle sættes i ’genbrugstilstand’ og måtte herefter kasseres, hvis man ville købe nye med rabat.

Sonos er dog langtfra det eneste eksempel, som nævnes. Et andet er ældre iPhones, der bliver langsommere efter opdatering af styresystemet iOS (læs selv artiklen her: ing.dk/231238).

Kunderne kan ikke være tjent med at benytte de gamle højttalere længere, selv om de intet fejler, forklarer firmaet (svaret er her: ing.dk/231251).

Hallo, kære medforbrugere: Planlagt forældelse handler ikke kun om hardware, men nok så meget om software. Det er det, hele konspirationen går ud på!

Vores egne it-supportere i firmaet forklarer samstemmende, at de idelige opdateringer skyldes, at it-firmaerne hele tiden er nødt til at lukke nogle nye huller i programmerne, som fæle (formentlig russiske) hackere har fundet frem til siden seneste opdatering.

Hold så op med det pjat, tak! Illustration: Privatfoto

Hm, tror vi på den? Hvorfor ændrer man af netop denne specielle grund pludselig stave­kontrollen i mit mailprogram, som nu foreslår, at alle sammensatte ord skal skilles efter engelsk tradition?

Ligesom man i øvrigt ikke længere kan opdatere staveprogrammet med stavemåder, det ikke kender.

Og hvorfor er en af komponenterne i vores grafikprogram pludselig begyndt at afbryde mit tekstprogram med en besked om, at det er nødvendigt for et helt tredje program at gemme i PDF-format for at komme videre?

Hvem har bedt om det – ikke jeg! Hvorfor gør de det så?

Jeg kan kun se den forklaring, at de gør det for at opretholde omsætning og indtjening hos sig selv på kundernes bekostning. Hvor indtjeningen kommer ind i billedet, er ikke altid gennemskueligt, men hvorfor ellers?

I dag er vel omkring det halve af landets tusindvis af it-medarbejdere beskæftiget med at supportere unødvendige opdateringer, som foretages for at skabe meromsætning hos leverandørerne.

Hærskaren af sagesløse it-supportere er nødt til at følge med – og har vel for resten ikke noget imod selv at få sikret beskæftigelsen ...

Opdateringerne skaber altså masser af pseudoarbejde hos brugerne uden at skabe værdi for nogen som helst. Det synes jeg lige, man skulle tænke lidt over i it-branchens defacto monopoler –inden vi kunder gør oprør!

Rrrrr!

/Lynch

Illustration: MI Grafik
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

...du skulle prøve en Mac, Chromebook eller Linux - der bliver ting som de er og opdateringerne kører sedvanligvis hurtigere. Opdateringer er nødvendige da sikkerhed er blevet en vigtig del af ENHVER IT installation, selv en hvor der kun indgår en computer og en internetforbindelse. Desuden skal du jo have diverse nye features og ikke mindst rettelser (som ikke er sikkerhedsrelaterede). ...og så sidst men ikke mindst vil jeg anbefale at læse End User License Agreement (EULA) for "din" software, der vil du opdage at du ikke er ejer af noget andet end brugsretten til den (og den er i øvrigt ikke overførbar til anden person) og at producenten kan forbedre, ændre og tilpasse softwaren efter forgotbefindende. Desuden er producenten ikke ansvarlig for tab af data, helbred eller liv i forbindelse med brug af softwaren.

Kunderne gør ikke oprør - kunderne har alternativer som de er for dumme til at bruge fordi de lugter af en anden lyd, i øvrigt ved alle at producenterne ved bedst hvad kunderne vil have, så'n har det været i 50 år også i andre brancher.

 • 7
 • 4

Det at skulle tjene penge på ting foretages da også her på stedet med alle de tråde der er "plusset" :) Hvilket er at skyde sig selv i foden,da man ikke mere kan henvise til ingeniøren som leverandør af viden til politikere, skolelærere, studerende, borgmestre og hjemmegående husmødre :) Jeg kan heller ikke lide opdateringer og aps der ikke kan det de lover. Men dette er en dumhed:

Læs videre med et PLUS-abonnement

Få adgang til al PLUS-indhold og Ingeniørens e-avis med et PLUS-abonnement.

Som IDA-medlem har du gratis adgang til PLUS-indhold. Læs her hvordan.

PRØV NU

 • 8
 • 4

IT-sikkerhed er altid en sjov debat... Vi kæmper selv med vores IT-afdeling (her i netselskabet) der dels ikke kan forstå at vi ikke kan oplyse den seneste firmwareversion på vores 50-60 år gamle elektromekaniske relæer (det har de vist forstået nu :) ) og dels at vi nægter at opdatere til seneste firmware på de nye numeriske relæer, inden for få uger efter frigivelsen... Hvis vi skal opdatere, så kræver vi at relæet testes med den nye firmware, det er vigtigere at beskyttelsesudstyret virker end at det er nyeste firmware der ligger på det...

Så trak de IT-sikkerhedskortet og troede at vi ville rette ind, men da det er teknisk umuligt at tilgå relæerne eksternt (med den konfiguration vi kører med) og vi i stedet indførte adgangskontrol/overvågning på stationerne så slap vi da for det... Men ok, de havde da ret i at det ikke var hensigtsmæssigt at vi kontaktede vores RTU'er over en almindelig http... Og derfor skal de nu skiftes så de kommunikere via HTTPS og med kryptering mellem SKADA og RTU...

Det er meget letter for IT-firmarer, der bare opdatere deres produkt uden at spørge kunden :)

 • 11
 • 0

Man kan gå lidt 'production professionel' og bruge f. eks. Ubuntu LTS eller Debian Stable (Linux). Så brokker man sig så over det mestendels kun er sikkerhedsopdateringer og ikke det sidste nye man får. Alting har en pris.

 • 1
 • 1

Storartet at tage de idiotiske opdateringer op som emne! Jeg fornemmer, at stadigt flere it-brugere river håret ud i store totter, banker hovedet ned i bordet pga. opdateringer og it-overflødigheder.

Som alm. it-bruger tænker jeg, at hvis man skal pirke i dette problem, kunne udgangspunktet være en kortlægning. Bruge resultatet til at tage fat i de store (og små) it-leverandører og trække dem i ørerne. Som et projekt i privat el. offentlig regi.

Jeg fik på et tidspunkt et tastetæller program (hvor mange klik på alm. taster, højreklik, venstreklik, hvor mange meter har musen løbet i hvor lang tid mv.). Hvis man kunne få x antal folk til fx i 5-10 min ad gangen evt. med et sådant program at tælle hvor mange tastetryk, de udfører OG hvor mange af disse, der funktionelt burde være inderligt overflødige. Kunne i al sin banalitet evt. bruges om udgangspunkt? Evt. kunne man få udvidet tælleprogrammer, så de tæller popuppere oa. irriterende ting.

En mulig ekstra vinkel: hver gang vi eller et program foretager sig et eller andet, koster det vel bits/bytes, eller hvad man nu måler i, og dermed også i tid, penge, el, CO2..? Hvis man antager at 10%, 20%, 50% eller mere lokalt og internationalt går til inderlig overflødig it-stuk, kan det måske summe op til væsentlige størrelser. (Hvis man måtte stå overfor en som udgangspunkt fløjtende ligeglad ledelse, taler dette måske bedre til de højere luftlag).

 • 1
 • 1

Jg har bl.a. en gammel stationær PC. Oprindeligt med Window XP installeret. Da Window XP ikke længere blev vedligeholdt, opgraderede jeg PCén med en ny solid HD og installerede Window 7. Alt fungerede OK. På et tidspunkt begyndte Microsoft igen igen at forelås at jeg gratis kunne opdatere til Windows 10. Alt fungerede OK. Pludselig skulle jeg iflg. Microsoft opdatere Window 10 og så brød helvede løs, for det viste sig at denne opdatering var uforenelig med min processor. Jeg prøvede at undgå denne opdatering, men den vendte automatisk tilbage igen igen. Microsoft ville/kunne ikke hjælpe. Efter at PCén havde været utilgængelig til anmindelig anvendelse i 2-3 uge. Formaterede jeg harddisken og installerede min gamle Window 7 fra en CD. Nu har jeg en PC der kan fungere men som er frygtelig rodet, og jjeg har ikke adgang til C://

 • 1
 • 2

Der findes da udmærkede freware programmer der kan få w10 til at ligne 7eren, ligesom derfindes der nogle velfungernde der kan aflive edge og stoppe de evendelige opdateriner af 10eren

 • 1
 • 0

Jeg oplevede ved aflæggelse afsluttende eksamen i ITIL, at den tildelte PC påbegyndte en opdatering, der ikke lod sig afbryde. Kursusleder forsøgte men opgav og PC'en genstartede som afslutning på opdateringen. Jeg måtte starte prøven forfra på anden PC. Det var også ved at blive forhindret, da man ikke måtte gentage prøven så kort tid efter et første forsøg. Klarede dog prøven inden for den fastsatte tidsramme.

 • 2
 • 0

Ubuntu virker fint til almindelig websurfen, dokumenter og grundlæggende billedbehandling.

 • 2
 • 1

Jeg har kørt Linux de sidste 17-18 år - undtagen når jeg skulle undervise begyndere i diverse Windows-versioner eller hjælpe venner og bekendte når de havde problemer med Windows.

Man må lade Bill Gates, at han med stor succes har forstået at proppe elendige varer ned i halsen på store dele af verden og bilde os ind, at et liv ikke kunne leves uden Windows/Word/Internet Explorer og diverse andet skrammel. Og samtidig vænne flere generationer af programmører til, at man selvfølgelig leverer software som ikke fungerer før tredie-fjerde .... x'te version. Sofware som bliver mere og mere kompleks og derfor kræver mere og mere maskinkraft.

Jeg har fornylig installeret Lubuntu på en 10-12 år gammel netbook - og den fungerer fint med open-source tekstbehandling, billedbehandlingsprogram, net-browser m.m. https://lubuntu.net/

 • 1
 • 1

Da jeg var yngre, i PCernes ungdom, virkede det altid risikabelt at lave de nødvendige opdateringer. Nu, hvor jeg er 25 år ældre, har jeg for en del år siden accepteret vilkårene - og tillader automatisk opdatering. Det har jeg indtil videre IKKE haft negative erfaringer med. Det virker som om, at det er en bedre ide at acceptere de standards som bliver påtvunget udefra - end selv at være "klog" og opretholde en egen standard. De problemer jeg høre om er alle relateret til "hjemmelavet klogskab" - som så ikke holder.

Så ja, man kan holde sin egen fane højt, og marchere i eget geled ELLER man kan kan marchere under en fælles fane i den tro at fanebæreren nok ved hvad der skal til. Det her jeg god erfaring med.

Og ja, uanset om det er et komfur, et kamera, en PC, en mobiltelefon, en ....., så er teknologisk alderdom, som fører til udskiftning ærgelig, men mon ikke - ihvertfald på tablet, telefon og PC-området - det mindst dårlige er at acceptere 5-10 års forældelse og så skifte ud ? Og så tro på at "de højere magter" trods alt bruger flere ressourcer til brugernes fordel - end enkeltmand nogensinde kan investere ?

 • 1
 • 2

Opdatinger er en god ting men somme tider kan jeg godt undre mig hvorfor vi får så mange fejl rettelser eks af computer spil. Da jeg var tennager i 90erne og fik et nyt spil så virkede de for det første altid og der var ikke nogen alvorlige bugs/fejl/mangler som jeg bemærkede eller ikke kunne komme uden om. Desværre er devisen nu om dage næsten det modsatte, dit fine nye computer spil har typisk mange fejl og mangler når det udgives, ja jeg vil kalde det for regulært sjusk, for man kan jo altid udgive en patch som retter fejl og lade forbrugerne finde og rapportere dem frem for selv at bruge tid=penge før lancering af spillet. Mange spil springer fejl/mangler i øjene med det samme man spiller inden for 15 min. Hvis man havde gidet at spille den endelige udgave før man udgav den så ville man have spottet sådanne fejl/mangler. Dovenskaben længe leve. Jeg ville ønske at man gjorde lidt mere ud af at finde og rette fejl før man udgiver noget uanset om det er et spil eller anden software. Og så er det jo også problematisk for en del software at man først finde alvorlige sikkerheds fejl efter softwaren er udgivet, hvilket så at sige gør folks computere sårbare i xx mdr eller måske år. Og endnu værre står det til med software opdateringer for maskiner hvor man så at sige kun retter de mest kritiske ting, men generelt ikke mere end hvad man lige er nød til for at det fungere. Og oven i alt ovenstående så er der jo sikkerheds problematiken at vi er nød ti lat stole på software udviklers evner for at holde os sikre, da det er de færreste som rent faktisk har evnerne til at studere kode og selv verficicere hvad en patch har ændret i softwaren. Og i vore dage "stjæler/indsamler" mange spil udviklere alt muligt data om deres kunder oven i hatten imens de spiller spil.. Jeg synes man krænker folks privatliv. Og sidst men ikke mindst, du købet x software, og så x mdr. senere ændre de lige bruger licencen hmmmmmm Det svare til du køber en bil, og 2-3 mdr senere sender sælger dig et stykke papir som gør dig opmærksom på du nu eks ikke længere må køre bil om søndagen = det produkt du købte ændre sig pludseligt uden du kan protestere eller retunere dit produkt og få pengene retur.. det er noget svineri.

PS.. og hvor er jeg dog træt af opdateringer til min smartphone... 50 nye opdateringer idag,, 50 nye i næste uge... sådan er det hele tiden

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten