Bagsiden: Sorte huller, petabytes og selfies tåler ikke sammenligning

Illustration: Ingeniøren

Kilo, mega, giga, tera, peta. Det er let at gå sur i præfikserne, og hvordan skal man f.eks. sætte 5 petabyte i relation til noget, alle og enhver kan forstå. Det er slet ikke så let.

Illustreret Videnskab har fundet inspiration til den nye måleenhed fra den amerikanske astronom Dan Marrone. Illustration: Mads Sielemann Jacobsen

Mads Sielemann Jakobsen gør os opmærksom på, at Illustreret Videnskab i en artikel om de optagelser af et sort hul, som Event Horizon Telescope har foretaget, omhyggeligt forklarer, at 5 petabyte data svarer til den samlede produktion af selfies fra 40.000 mennesker gennem hele deres liv.

»Den almene dansker kender sandsynligvis ikke den datamængde, der bruges for en enkelt selfie og dermed nok heller ikke et livsforbrug af selfies. Så denne enhed hjælper næppe folk med at sætte 5 petabytes i perspektiv. Og hvordan kan det vides, hvor mange selfies man tager igennem et liv, når selfies har eksisteret i mindre end en livstid,« spørger Mads Sielemann Jakobsen.

Artiklens forfatter, Jens E. Matthiesen, er én stor undskyldning, da vi overbringer ham kritikken:

»Jeg må give ret i, at ‘den nye måleenhed’ er så elastisk og svagt defineret, at den ikke holder for et kritisk eftersyn. Jeg må bare lægge mig ned og blankt erkende, at jeg faldt for sammenligningen, som er blevet brugt af en af forskerne bag Event Horizon Telescope,« lyder det.

Og lidt internetsøgning viser da også, at sammenligningen stammer fra den amerikanske astronom Dan Marrone og endda er viderebragt af selveste National Science Foundation i USA. De burde skamme sig!

Illustration: Ingeniøren
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Så er det nok bedre at regne det om i hyldemeter - hvis det endelig skal være:

  • 100 megabytes = 1 hyldemeter bøger
  • 5 petabyte = 50000000 hyldemeter = 50000 hyldekilometer

Hviket i øvrigt skulle svare til 2,5 procent af alt trykt materiale (200 petabyte).

Kilder iflg. Videnskab.dk: 'How much Information?', University of California at Berkeley, 2001, og IDC-hvidbogen 'The Expanding Digital Universe', marts 2007

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten